Izletišta u okolini Beograda koja vredi obići

Manjak slobodnih dana ili novčanih sredstava često su prepreka za duža putovanja, pa su brojna izletišta u okolini Beograda izbor koji će učiniti da vikend u Srbiji bude podjednako zabavan kao i da ste ga proveli u inostranstvu.

Ukoliko vam je zaista potreban odmor, a nemate mogućnosti za duži izostanak sa posla, kraći izlet izvan Beograda je umnogome i bolja opcija od kratkog (i skupog) putovanja u evropske metropole. Vikend-izlet je odličan način da se odmorite od gradske gužve i prepustite zelenilu, čistom vazduhu, cvrkutu ptica i lokalnim gurmanskim specijalitetima.

Izletišta u okolini prestonice su zaista brojna, a za koja od njih ćete se odlučiti zavisiće od ličnih potreba. Dok jedna nude savršene uslove za odmor, druga su bolja za rekreaciju ili aktivnosti na otvorenom.

Preporučujemo: Jednodnevni sremski „đir“ | Gde na izlet?!

Fruška gora - izlet uz prirodu, vino i manastire

Ukoliko odlučite da vikend provedete u Nacionalnom parku Fruška gora izlet će vam obeležiti priroda ove ostrvske planine. Doline su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, a viši delovi koji su pod listopadnom šumom.

Postoji veliki broj izletišta na Fruškoj gori, a kao najpoznatija izdvajaju se Popovica, Stražilovo, Brankovac, Lipovača… Ovde ćete se dobro provesti, bilo da kampujete sa društvom ili planirate porodični vikend na Fruškoj gori.

Na lokaciji kao što je Fruška gora izlet može biti mnogo više od vremena provedenog u prirodi i pokraj Dunava. Manastiri na Fruškoj gori su možda i njeno glavno obeležje, jer ih je ovde bilo čak 35 manastira, od kojih je danas sačuvano 17, sa dodatkom od dva novija manastira. Krušedol, Mala Remeta i Vrdnik samo su neki od pravoslavnih svetinja koje ovde možete obići i neki od razloga zašto se ova planina naziva i srpskom Svetom gorom.

Preporučujemo: Beogradska ostrva: 12 zelenih oaza na vodi (1. deo)

PUT VINA FRUŠKA GORA

Jedan od izleta koje turističke agencije često organizuju jeste i ,,Put vina Fruška gora”. Ovo putovanje uključuje obilazak fruškogorskih vinarija uz degustaciju najboljih vina. Ljubitelji vina ovakav izlet svakako mogu i samostalno organizovati. Raspitajte se o najboljim vinarijama, spakujte se i krenite na Frušku goru, gde ćete sigurno provesti prijatan vikend.

Preporučujemo: Avala i Kosmaj u jednom danu | Gde na izlet?!

Preporučujemo: Avantura po južnom Banatu | Gde na izlet?!

Vodopad Lisine - odmor uz čuda prirode

Izletište u okolini Beograda za koje vlada posebno interesovanje jeste selo Lisine kod Despotovca. Ovo selo smešteno od Beograda je udaljeno oko dva sata vožnje od prestonice, a predstavlja jednu od najlepših lokacija za vikend u Srbiji.

Kada je u pitanju selo Lisine vodopadi su prva asocijacija, jer je vodopad Veliki Buk ujedno i najveća atrakcija ovog mesta. Visok je preko 20 metara, a kao posebna prednost ističe se to što ne presušuje tokom cele godine. Ovo znači da vodopad Veliki Buk Lisine čini atraktivnom destinacijom i preko leta.

Ovde ćete uživati u zelenilu livada i pašnjaka, a tu je i restoran u kome možete ručati, kao i bungalovi u kojima se može prenoćiti. Ukoliko posećujete čuveni vodopad, Lisine će vam sigurno ostati u sećanju, ali vodopad Veliki Buk nije jedina atrakcija koju možete obići. Samo 10 kilometara je udaljena i čuvena Resavska pećina. Uz atrakcije koje nudi selo Lisine, Despotovac je definitivno na mapi svih kojima su izleti po Srbiji omiljena opcija za vikend.

Lisinski vodopad (FOTO: Nikola Igračev)

Nautičko selo Boljevci - raj za ribolovce

Na 35 kilometara uzvodno (Savom) od glavnog grada, a 29 kilometara kopnenim putem, nalazi se mesto koje predstavlja omiljenu lokaciju ribolovaca za pecanje u okolini Beograda. U pitanju je Nautičko selo Biser, prvo selo ovog tipa u Srbiji.

Ovo nautičko selo, koje takođe zovu i ,,Biser na Savi”, predstavlja idealno mesto za rekreaciju i ribolov. Ovde se takođe možete i dobro odmoriti u jednoj od kućica na reci u čijem sklopu se pored smeštaja nalaze i restorani domaće kuhinje.

Kompleks od 16 kućica na vodi sa marinom će sigurno oduševiti sve ribolovce. Nautičko selo Biser gostima svojih restorana nudi veliki izbor rečne ribe, što je dobra vest za sve gurmane. Ovo je takođe idealno mesto za piknik u prirodi, pa ne čudi što je Nautičko selo Boljevci jedno od najlepših odmarališta u okolini Beograda.

Preporučujemo: Beogradska ostrva: 12 zelenih oaza na vodi (2. deo)

Nautičko selo Boljevci
Nautičko selo Biser, u Boljevcima (FOTO: Nikola Igračev)

Bojčinska šuma - za ljubitelje aktivnog odmora

Za sve koji vole nešto aktivniji vid odmora i za koje vikend izleti van Beograda predstavljaju priliku da probaju nešto novo, odličan izbor jeste Bojčinska šuma. Reč je o močvarnoj šumi koja se nalazi na 18 kilometara od Beograda i koja priprada rejonu Obedske bare, i koja je smeštena između naselja Boljevac, Ašanje i Progar.

Ukoliko ste ljubitelj jahanja, poseta ovom lokalitetu pruža priliku da okolinu sagledate jašući graciozne konje, u pratnji instruktora jahanja. Onim aktivnijima koji vole da ,,protegnu” noge, dostupna je i trim staza dužine 2 kilometra. Oni drugi koji bi pak da se odmore to mogu učiniti uz piknik i roštilj.

Posetioci ovog mesta posebno hvale mesto ,,Bojčinska koleba” koja nudi najukusnije specijalitete domaće kuhinje. Ovo mesto je posebno zanimljivo mladima, a za to je zaslužan čuveni festival ,,Bojčinsko kulturno leto”.

Preporučujemo: Dvodnevni izlet po Braničevu | Gde na izlet?!

Preporučujemo: Dva dana u sokobanjskom kraju | Gde na izlet?!

Bojčinsko leto predstavlja specifičnu manifestaciju na koju je ulaz besplatan, a umesto karte možete dati dobovoljni prilog u skladu sa svojim mogućnostima. Ovde ćete se sjajno provesti uz narodnu, pop, rok, džez i klasičnu muziku. Raznolikost žanrova koje nudi Bojčinsko kulturno leto omogućiće dobru zabavu za posetioce sa različitim muzičkim ukusima.

Dobra vest za one koji nisu u mogućnosti da dođu sopstvenim prevozom jeste to što postoji i javni autobus koji kreće sa Ledina i vozi do Bojčinske šume. Preko leta vam je dostupan i prevoz brodićem do poznatog izletišta u blizini Beograda.

Setnja u prirodi, Bojcinska suma

Izletište Borkovac - vikend uz spa ugođaj

Za one koji žele da posete izletišta u okolini Beograda koja nude nešto drugačiji sadržaj, Borkovac je odličan izbor. Poseta ovom mestu je idealna prilika da Vaš vikend u Srbiji ne bude ispunjen samo aktivnostima u prirodi, već i bogatim spa sadržajem.

Izletište Borkovac smešteno je u blizini Rume, nedaleko od Beograda. Ovde možete prošetati velikom i uređenom park šumom, što će vam posebno prijati tokom vrelih letnjih dana. Ovde se nalazi i veštačko jezero Borkovac, uz koje se prostire livada koja je idealna za piknik, a ukoliko želite možete se i okupati.

Borkovac je jedno od najpoznatijih odmarališta blizu Beograda, koje je posebno posećeno zahvaljujući čuvenom hotelu Borkovac koji nudi spa ugođaj i potpunu relaksaciju za sve posetioce. Ovde su Vam dostupne stručne masaže, đakuzi, bazen, parno kupatilo, finska sauna, tepidarijum, a potpuni ugođaj omogućava prelep ambijent kako hotela, tako i okoline.

Ukoliko na više dana posećujete Borkovac spa tretman je nešto što ne bi trebalo da propustite, a prijatan vikend vas očekuje bilo da odsedate u hotelu ili dan provodite u prirodi.

Uz prelepu prirodu i sadržaj koji nudi okolina Beograda izletišta na ovim mestima postaju sve popularnija opcija za produženi vikend među svim generacijama. Razmotrite neku od ovih opcija i sigurno ćete naći pravo mesto za kratak predah od posla i beg iz grada.


Pogledajte još:

TOP 10 NEZAOBILAZNIH TURISTIČKIH DESTINACIJA U GRADOVIMA SRBIJE: