Jagodina | Top 10 u gradovima Srbije

Muzej voštanih figura

Ovaj jedinstveni muzej u Srbiji postoji od 2008. godine. Zamišljen je po uzoru na velike svetske muzeje istog tipa u kojima su u prirodnim veličinama prikazane popularne i znamenite ličnosti iz istorije i savremene kulture. U Muzeju voštanih figura u Jagodini mogu se videti figure Svetog Save, Karađorđa, Nikole Tesle, Vlada Divca i mnogih drugih ličnosti iz srpske istorije, nauke, pop-kulture i politike. Muzej se prostire na površini od 450 kvadratnih metara i u stalnoj postavci nalazi se 29 figura.

Aqua park

Aqua park u Jagodini je najstariji zabavni park ove vrste u Srbiji. Otvoren je 2007. godine, nalazi se u najlepšem delu Jagodine i najposećeniji je objekat u gradu. Prostire se na oko 50 000 kvadratnih metara i na toj površini nalazi se čak 98 bazena za sportske i rekreativne aktivnosti. U parku postoji i veliki sistem tobogana ukupne dužine od oko 600 m. Osim bazena i tobogana, u okviru kompleksa postoje i sportski tereni za fudbal, košarku, odbojku i ostale sportove. U vrelim letnjim danima jagodinski akva park nezaobilazna je stanica za sve turiste.

ZOO Park

Jagodinski zoološki vrt je prvi park takav park u Srbiji južno od Beograda. Osnovan je 2006. godine i prostire se na površini od 2,5 hektara. Nalazi se u najlepšem delu Jagodine, na prostoru parka Đurđevo brdo. Poseduje oko 250 vrsta životinja sa oko 320 jedinki. Zanimljivo je da prilikom izgradnje ZOO Parka nije posečeno nijedno drvo, već su stabla uklopljena sa ambijentom i to ovaj park čini autentičnom prirodnom celinom. Kupovinom ulaznice park je moguće obići i u pratnji vodiča.

Aračlijski potok (Đurđevo brdo)

Najveći park i izletište u Jagodini, često se naziva i Park Đurđevo brdo, a nekada se zvao i Đački park. Aračlijski potok se spušta niz padine Đurđevog brda i oko njega je obrazovan jedan od najlepših i najvećih parkova Pomoravlja. Današnji naziv dobio je po Atanasiju Ivanoviću Aračliji, učenom Jagodincu koji je između ostalog bio i u službi kneza Miloša Obrenovića. Učestvovao je u ustanku protiv Mađarske 1848. godine i istakao se u borbama za oslobođanje Velikog Bečkereka (današnjeg Zrenjanina). Za vreme državnog službovanja bio je i aračlija – sakuplječ poreza pa otuda i nadimak. Njegov sin Stefan Ivanović zaveštao je gradu porodično imanje uz uslov da na njemu bude izgrađen park, što je i učinjeno 1904. godine. Od tada, Aračlijski park je omiljeno izletište Jagodinaca. U parku je izgrađena i letnja pozornica koja služi kao poprište za razne kulturne manifestacije u ovom kraju. Takođe, u parku se nalazi i prvi i najveći veštački vodopad u Srbiji.

Park Đurđevo brdo (FOTO: Zoran Korunović)

Zavičajni muzej Jagodina

Zavičajni muzej Jagodine osnovan je 1954. godine, a prva postavka bila je deo privatne kolekcije nastavnika istorije Dušana Vukićevića. Vremenom je nastalo pet odeljenja: Prirodnjačko, Arheološko, Istorijsko, Umetničko i Etnološko. Muzej poseduje više od pedeset zbirki a među najznačajnijima su arheološka zbirka neolitske plastike, numizmatička zbirka, zbirka stakla i drugo. Zavičajni muzej se nalazi u samom centru Jagodine, u jednom od najlepših zdanja u gradu, u Zgradi Sokolskog doma. Zdanje je podignuto 1937. godine, a projektovana je od strane čuvenog arhitekte Momira Korunovića i kao takva zaštićena je zakonom.

Zavičajni muzej Jagodine (FOTO: Milan Milošević)

Spomenik Jovanči Miciću

Podignut je 2019. godine u čast istoimenom liku Nušićevih komedija „Put oko sveta“ i „Običan čovek“. Po delu Branislava Nušića snimljen je film 1964. godine u kojem je ulogu Jovanče Micića odigrao legendarni Miodrag Petrović - Čkalja. Po Jovanči nosi naziv ulica u Jagodini kao i nagrada Pozorišnog festivala Dani komedije koji se od 1971. godine održava u Jagodini.

Spomenik Jovanči Miciću (FOTO: Slaviša Vujačić)

Muzej naivne i marginalne umetnosti

Još jedna jedinstvena turistička atrakcija u Srbiji nalazi se u Jagodini, a osnovana je 1960. godine i od velike je važnosti za razvoj naivne umetnosti u Srbiji. Muzej poseduje zbirku od oko 3 500 umetničkih dela sa prostora Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Nemačke i drugih zemalja. Muzejska postavka prati istoriju naivne i marginalne umetnosti od tridesetih godina prošlog veka do danas i zastupljeno je oko 450 umetnika. Muzej je smešten u zgradi iz 1929. godine koja je pod zaštitom države kao najlepši primer secesije u Jagodini. U Muzeju naivne i marginalne umetnosti moguće je videti dela istaknutih umetnika poput Save Sekulića, Ilije Bašičević Bosilja, Emerika Feješa, Vojislava Jakića, Barbarijena, Pala Homonaja, Milosava Jovanovića, Dušana Jevtovića, Milana Rašića i mnogih drugih.

Hram svetog Arhangela Mihaila

Poznata u narodu i kao Stara crkva zadužbina je kneza Miloša Obrenovića. Sagrađena je 1824. godine kao tada jedina crkva u Jagodini. Podignuta je na tadašnjoj perifieriji grada kako ne bi previše privlačila pažnju Turaka. Pred glavnim ulazom u crkvu nalazi se bela mermerna ploča sa rozetama, koja je tu doneta 1926. godine nakon rušenja jagodinske džamije.

Stara crkva u jagodini (FOTO: Mladen Aleksić)

Botanička bašta Fakulteta pedagoških nauka

Jedan od najstarijih edukativnih parkova u Srbiji nalazi se u okviru Pedagoškog fakulteta u Jagodini. Formiran je 1898. godine kada je osnovana i Učiteljska škola sa idejom da se u njoj izvode praktična nastava i rekreacija učenika. Danas, botanička bašta poseduje 70 egzotičnih drvenastih i žbunastih biljaka, a pojedini primerci ginka, hrasta lužnjaka i crnog bora u parku su od samog osnivanja. Nažalost, ovaj jedinstveni park je nebrigom većim delom zapušten, a njegova veličina vremenom se sa 6 hektara smanjila na svega pola hektara.

leaves-5258930_1920

Manastir Jošanica

Manastir Jošanica sagrađen je u 14. veku i nalazi se u klisuri istoimene reke, u podnožju jagodinskog Crnog vrha. Kao i većina manastira u Srbiji, više puta je rušen i obnavljan na starim temeljima. Današnji izgled dobija u 17. veku. Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli i izgrađena je u tipično moravskom stilu. U manastiru se, tokom Kočine krajine nalazio štab kapetana Koče Anđelkovića koji je bio jedan od vođa ustanaka. U Drugom srpskom ustanku u manastiru je kratko vreme boravio i knez Miloš Obrenović koji je, nakon ustanka1832. godine poklonio manastiru tri zvona. Takođe, u manastirskoj porti se nalazi i spomenik stradalim srpskim vojnicima između 1912-1918. godine na kojem su urezani stihovi Vojislava Ilića mlađeg.