Zlatibor | Top 10 u gradovima Srbije

  • Nikola Igračev
  • 8 min
  • 22. februar 2021.
  • Vodič

Top 10 u gradovima Srbije predstavlja odabir deset najznačajnijih turističkih lokacija u manjim gradovima Srbije, sa ciljem popularizacije turističkih kretanja unutar zemlje i njenim boljim upoznavanjem.

Ski centar Tornik

Uprkos tome što ne spada u visoke planine, zahvaljujući blagim padinama i lakoj dostupnosti, Zlatibor je jedan od najpopularnijih skijaških centara u Srbiji. Najpoznatije zlatiborsko skijalište Tornik nalazi se na desetak kilometara južno od centra naselja i obuhvata prostor oko istoimenog, ujedno i najvišeg, vrha Zlatibora (Tornik, 1496 metara). Ovo skijalište poseduje čak pet staza ukupne dužine oko 10 kilometara na kojima je, zahvaljujući veštačkom osnežavanju (po potrebi), skijanje moguće tokom čitave zime, dakle, kao i na planinama znatno veće visine. Ipak, ski centar Tornik je podjednako interesantan i van skijaške sezone jer omogućava daleko veći izbor aktivnosti – planinske šetnje, panoramsku vožnju žičarom, planinski biciklizam, zip line i još mnogo avanturističkih i adrenalinskih sadržaja. Razume se, tu je i savršen pogled na planinske predele zapadne Srbije.

Skijanje na Zlatiboru, Ski centar Tornik
Ski centar Tornik (FOTO: Miloš Marković)

Gostiljski vodopad

Oko 23 kilometra od Zlatibora, u pravcu jugoistoka, nalazi se jedan od najviših prirodnih vodopada u Srbiji Gostiljski vodopad. Za razliku od većine vodopada u Srbiji do kojih se valja malo pomučiti, Gostiljski vodopad je, kao deo turističke ponude Zlatibora, lako dostupan, a njegova neposredna okolina veoma lepo uređena za posetioce. Izuzetno atraktivna prirodna pojava manifestuje se obrušavanjem vode Gostiljskog potoka sa krečnjačke litice visine preko 20 metara, koja ubrzo završava u rečici Katušnici. Osim u godinama velikih suša, Gostiljski vodopad je aktivan tokom cele godine, a tokom dugih mrazeva u zimskim mesecima neretko i potpuno zaledi. Poseta vodopadu tarifira se simboličnim iznosima od 200 dinara za odrasle i 100 dinara za decu. U neposrednoj blizini nalazi se i izuzetno lep restoran sa prenoćištem Gostiljska vrela, kao i spomen kuća Dimitrija Tucovića (1881-1914), socijalističkog prvaka rođenog u ovom selu.

Gostiljski vodopad
Gostiljski vodopad (FOTO: Aleksandar Tomić)

Stopića pećina

Na istom putu (prema vodopadu), a na otprilike 19. kilometru od Zlatibora, pojavljuje se skretanje za Stopića pećinu. Nakon 500 metara stiže se do prostranog parkinga, odakle se šumskom stazom, peške niz dugačke stepenice, spušta u dolinu reke Prištavice gde se nalazi jedna od najlepših uređenih pećina u Srbiji. Stopića pećina zaokuplja pažnju posetilaca svojim grandioznim otvorom već na samom prilazu, ali se glavna atrakcija ovog speleološkog objekta nalazi stotinak metara dublje, pod zemljom. U pitanju je nesvakidašnji i po dimenzijama veoma redak oblik pećinskog nakita - sistem grandioznih i kaskadno poređanih travertinskih kada dubine i do 7 metara. U vlažnijem delu godine ove kade ispunjene su do vrha prokapnim vodama i u kombinaciji sa osvetljenjem u pećini predstavljaju izuzetno atraktivnu pojavu u dubini zemlje. Atraktivnost pećine povećava i podzemni tok Trnavskog potoka, kao i razni drugi oblici pećinskog nakita, a celokupan doživljaj dostupan je posetiocima tokom cele godine, po simboličnim cenama od 250 dinara za odrasle, odnosno 150 dinara za decu.

Stopica pecina, travertinske kade
Travertinske kade u Stopića pećini (FOTO: Jovana Stojanović)

Staro selo Sirogojno

Nepunih 5 kilometara od Stopića pećine i oko 25 km od Zlatibora, u selu Sirogojno, nalazi se istoimeno etno selo. Staro selo Sirogojno jedna je od najznačajnijih i najpopularnijih turističkih atrakcija u okolini Zlatibora i jedinstveni spomenik istorije i etnografije zlatiborskog kraja. Na površini od oko 5 ha, ovaj svojevrsni muzej na otvorenom sastoji se od 40-ak autentičnih brvnara s kraja 19. veka, prenetih sa svih strana Zlatibora kako bi na ovom, relativno malom, prostoru posetiocima bila prezentovana narodna arhitektura i tradicija Zlatiboraca. Sve kuće su adaptirane i prilagođene turističkim potrebama i u njima je veoma verno prikazana nekadašnja organizacija porodičnog života u ovom delu Srbije. Tako, etno selo Sirogojno pored nekolicine kuća i okućnica, ima i svoju crkvu, krčmu i prodavnicu suvenira. Muzejsko selo je na raspolaganju posetiocima tokom cele godine, a cene su, kao što je to u ovom kraju već i običaj, simbolične – najskuplja pojedinačna ulaznica košta svega 150 dinara.

Staro selo Sirogojno
Staro selo Sirogojno (FOTO: Sandra Krstić)

Ribničko jezero

Nešto manje od 7 kilometara od centra Zlatibora, u pravcu Ski centra Tornik, nalazi se prelepo i izuzetno čisto Ribničko jezero. Nastalo izgradnjom brane i pregrađivanjem reke Crni Rzav, ovo jezero nastalo je prvenstveno u cilju vodosnabdevanja Čajetine i Zlatibora, ali nema sumnje da predstavlja i izrazito lepu ambijentalnu celinu atraktivnu za turiste. S obzirom na osnovnu namenu jezera, kupanje i vodeni sportovi na njemu nisu dozvoljeni. Ipak, i pored toga Ribničko jezero privlači veliki broj posetilaca - šetača, prirodnjaka, pecaroša, ali i slučajnih prolaznika koji, na putu prema Torniku, neretko zastanu pokraj ovog jezera kako bi malo protegli noge, napravili koju fotografiju ili prosto uživali u lepom ambijentu, čistom vazduhu i pogledu na kristalno čistu vodu jezera.

Ribnicko jezero na Zlatiboru
Ribničko jezero (FOTO: Miljan Despotović)

Manastir Uvac

Srednjovekovni srpski manastir koji je nakon čitava tri veka zapuštenosti tek sredinom 90-ih obnovljen, nalazi se na prilično bajkovitom ali i teško pristupačnom mestu, u klisuri reke Uvac, po kojoj i sam nosi naziv. Sa crkvom posvećenom Rođenju Presvete Bogorodice i konakom, ovaj manastir obnovljen je na ruševinama starijeg koji potiče sa početka 17. veka, o čemu svedoče brojni crkveni artefakti sa simbolima Nemanjića, pronađeni na ovom lokalitetu početkom 90-ih godina prošlog veka. Manastir Uvac nalazi se u ataru sela Stublo, na gotovo samoj granici pribojske i čajetinske opštine. Udaljen oko 5 kilometara od asfaltnog puta i „civilizacije“, manastir je dostupan peške ili eventualno terenskim vozilom. Za istinske hodočasnike i ljubitelje prirode, odlična i nesvakidašnja destinacija na kojoj vlada neopisiv mir čak i u jeku turističke sezone na Zlatiboru.

Manastir Uvac
Obnovljeni manastir Uvac (FOTO: Ivana Nović)

Tematski parkovi

AVANTURA PARK je samo jedan u nizu tematskih parkova namenjenih deci (starijoj od 3 godine), ali i odraslima, a pre svega ljubiteljima avanturističkih igara. Čak 6 nivoa prepreka različite težine, koje treba savladati na putu do konačnog cilja, stoji pred avanturistima – od onih najlakših i lako premostivih, do onih gde će vam biti potrebne „tarzanske“ sposobnosti. U pratnji profesionalnih instruktora i koordinatora, ovo zadovoljstvo može koštati od 600 do 1700 dinara po osobi, u zavisnosti od izabranih nivoa.

DINO PARK je tematski park edukativnog karektera namenjen deci i njihovom upoznavanju sa svetom dinosaurusa, koji su u ovom parku predstavljeni izuzetno vernim i interaktivnim replikama. Uz još mnoštvo dopunskih sadržaja za decu, ovaj park je prava oaza nesvakidašnje igre i uživanja za klince. Cene ulaznica u Dino park kreću se od 500 dinara za decu (3-15 godina), do 750 dinara za odrasle, uz mogućnost popusta za grupe i povlašćene kategorije stanovništva.

EL PASO PARK je jedinstveni tematski park u čitavoj Srbiji, a nalazi se u ataru sela Dobroselica, 14 kilometara od Zlatibora, uz sam magistralni putu prema Novoj Varoši. Ovaj park nosi naziv po američkom gradiću El Pasu u čemu se ogleda i sva simbolika ovog mesta. El Paso park predstavlja vernu arhitektonsku repliku prepoznatljivih američkih gradića sa Divljeg zapada, sa svim pratećim objektima – bankom, poštom, čuvenim salunom, šerifovom kancelarijom i drugim. I ne samo to, u neposrednoj blizini kaubojskog gradića, nalazi se i indijansko selo sa prepoznatljivim šatorima ili vigmamima. Svaki od ovih objekata ima zapravo turističku i ugostiteljsku funkciju, što ovu destinaciju, uz odličnu lokaciju, čini nezaobilaznom destinacijom pri boravku na Zlatiboru ili na putu prema Crnoj Gori.

El Paso park
El Paso tematski park (FOTO: Kelli Horner)

Spomenik na Šumatnom brdu

Višednevni boravak na Zlatiboru obično ne može proći bez šetnje do čuvenog spomenika, odnosno Spomen obeliska streljanim partizanskim ranjenicima na Kraljevim vodama 1941. godine. Monumentalni kameni obelisk visine oko 10 metara i turistički uređen prostor u njegovoj neposrednoj okolini predstavljaju jednu od omiljenih destinacija za laganu šetnju iz centra Zlatibora. Uređena i osvetljena staza vodi do spomenika na Šumatnom brdu, sa kog se pruža i divan pogled na zlatiborsku površ.

Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru
Spomen obelisk streljanim partizanima (FOTO: Branko Graovac)

Kupališta Zlatibora

Kupanje i sunčanje sigurno nije prva asocijacija na Zlatibor. Ipak, pored planinskih šetnji i aktivnosti u prirodi, bazeni i kupališta postali su tokom poslednje decenije neizostavni deo letnje turističke ponude Zlatibora. Osim bazena koji se nalaze u sklopu luksuznih hotelskih kompleksa, na Zlatiboru postoji i nekoliko destinacija, na kojima posetioci mogu uživati u kupanju u čistoj i bistroj vodi planinskih reka i potoka. Većina njih je prilagođena turističkim i ugostiteljskim potrebama pa se uz ova kupališta nalaze i restorani sa tradicionalnim zlatiborskim specijalitetima. Među najpopularnijim kupalištima izdvajaju se Jokino vrelo (u Branešcima), Boškova voda (u Ljubišu), Zlatiborska jezera i Trčinoga (u Semegnjevu), kupalište Kod Komša (na putu za Semegnjevo) i druga.

Zlatiborsko jezero
Zlatiborsko jezero

Gold gondola

Najnoviju turističku atrakciju Zlatibora, za turiste otvorenu u januaru 2021. godine, predstavlja takozvana Gold gondola – najduža panoramska gondola na svetu. Naime, sa trasom od oko 9 kilometara koja se u jednom pravcu prelazi za nešto manje od pola sata, ova moderna žičara povezuje centar Zlatibora sa Ski centrom Tornik. Na pojedinim segmetima dostižući visinu i do 30 metara iznad tla, prolazeći iznad Ribničkog jezera, ali i drugih atraktivnih predela, vožnja gondolom obezbeđuje „pogled od milion dolara“. Ovu jedinstvenu vožnju i nesvakidašnji ugođaj moguće je doživeti po ceni od 1000 dinara za odrasle i 550 dinara za decu. Trasa gondole, sa međustanicom na Ribničkom jezeru, može se videti na mapi ispod.

Tagovi

Kategorije: