Župska berba u Aleksandrovcu | Turistički kalendar Srbije

Župska berba je tradicionalna privredno - turistička manifestacija koja se već gotovo pola veka, svakog septembra, održava u Aleksandrovcu.

Srpska Šampanja, kako ju je 1904. nazvao francuski konzul u Srbiji, nalazi se u kotlini između Kopaonika, Željina, Goča i Jastrepca. Svakog septembra desetine hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva pohrli put aleksandrovačke župe da, uz zabavu i kulturno - umetnički program i obilje raznovrsne hrane, uživa u župskom vinu. Na taj način, gosti sa domaćinima dele radost nove berbe.

Ova manifestacija od 1963. godine okuplja župske vinare i vinogradare u slavu početka nove berbe. Prva manifestacija privukla je dosta pažnje i svojim kulturnim programom, kada su posetioci mogli uživati u nastupu gostiju iz egzotične Afrike. Time su Župljani pokazali značaj dodira najrazličitijih kultura.

Najprepoznatljiviji simbol Župe je vinska fontana kojom u danima berbe umesto vode teče crveno vino. Odatle počinje i vinska ulica, gde domaćini predstavljaju svoje proizvode. Potpunom doživljaju doprinosi Muzej vinarstva i vinogradarstva, koji čuva viševekovnu tradiciju.

Muzej je smešten u starom vinom podrumu poljoprivredne škole u Aleksandrovcu. Ovde se sakupljaju, naučno obrađuju, publikuju, čuvaju i izlažu predmeti koji ilustruju i dokumentuju razvoj vinarstva i vinogradarstva ne samo u Župi već i u Srbiji kroz vekove.

U Aleksandrovcu je 1921. godine osnovana i specijalizovana vinodeljsko - voćarska škola sa internatom, koja je dala brojne generacije enologa i podrumara. Ovu školu završio je i pisac Dobrica Ćosić.

Žitelji Aleksandovca ponosni su na tradiciju vinarstva i vinogradarstva ovih krajeva, za koju kažu da je stara nekoliko milenijuma. U pisanim dokumentima prvi put se pominje 1196. godine, u Studeničkoj povelji, gde je zabeleženo da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenica darovao vinogradarska sela u Župi.

Tokom srednjeg veka tri najveća srpska manastira Hilandar, Studenica i Žiča, imala su svoje vinograde i podrume vina u Župi.

Aleksandrovac i okolina gaje autentične sorte - tamjaniku i prokupac. Prokupac je zvanično priznat kao autohtona srpska sorta sa istorijom zabeleženom od srednjeg veka. Ovo crveno vino je među srpskim vinima najbolje ocenjeno od strane međunarodnih stručnjaka i somelijera. U ovim krajevima, gaje se još i župski bojadiser, smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.

Manifestacija traje četiri dana, a održava se uglavnom u drugoj polovini septembra. Glavna zbivanja su u centru Aleksandrovca, na Vinskom trgu pokraj fontane, gde se postavlja bina. Na programu su dečiji maskenbal, različite izložbe, koncerti poznatih izvođača, nastupi kulturno – umetničkih društava u okviru međunarodnog folklornog festivala i poneki sportski meč.

grape-2701931_1920 (1)

Ovogodišnja 58. Župska berba održaće se od 14. do 17. septembra. Više detalja o ovom festivalu vina može se pronaći na zvaničnoj internet stranici ove manifestacije.