Zrenjanin | Top 10 u gradovima Srbije

Trg Slobode

Boravak u nekom gradu, makar i kratkotrajan, obično ne može proći bez posete centralnom gradskom trgu. U slučaju grada Zrenjanina šetnja Trgom slobode mora se označiti pod obavezno. Jedan od najlepših trgova u Vojvodini i Srbiji uopšte odlikuje se neobičnom prostranošću i fizionomijom karakterističnom za sve značajnije gradove nekadašnje Habzburške monarhije. Nekada poznat kao Ferenc Jožef ter ili Franc Jozef plac, nakon ujedinjenja 1918. godine trg je poneo ime Kralja Petra I Karađorđevića, a današnji naziv nosi od Drugog svetskog rata. Centralno mesto na Trgu zauzima upravo spomenik kralju Oslobodiocu, dok su oko njega raspoređena najznačajnija i najlepša gradska zdanja – Gradska kuća, Narodni muzej, Gradska biblioteka i velelepna Katedrala Svetog Ivana Nepomuka. Bašte kafića i restorana postavljene po obodu Trga učiniće da se bar na trenutak osetite kao da boravite na nekom od poznatih trgova u zemljama Centralne Evrope.

Trg Slobode u Zrenjaninu

Mostovi Zrenjanina

Nevelika i krivudava reka Begej, sa svojim rukavcima, na teritoriji grada premošćena je čak deset puta, zbog čega se Zrenjanin često navodi i kao „grad mostova“. Među njima, kao najstariji ili najlepši izdvajaju se Mali most (u najstrožem centru grada), zatim Pešački most ili popularna „Bečkrečka ćuprija“ (između Žitnog trga i Trga Zorana Đinđića) i takozvani Most na suvom – doslovno most ispod kojeg više ne protiče reka. Ova tri mosta, osim svoje primarne funkcije povezivanja rečnih obala odnosno delova grada, imaju i ulogu svojevrsnih turističkih atrakcija, jer se sa njih pruža izuzetno lep pogled na grad Zrenjanin u svim pravcima.

Mali most u Zrenjaninu

Narodni muzej Zrenjanina

Svojevremeno proglašen najboljom muzejskom institucijom u Srbiji, Narodni muzej u Zrenjaninu predstavlja zapravo zavičajni muzej ovog dela Vojvodine. Pet stalnih postavki (prirodnjačka, arheološka, istorijska, umetnička i etnološka zbirka) sadrži oko 35 000 eksponata vezanih za područje Srednjeg Banata i grada Zrenjanina. Od fosila praistorijskih životinja, preko ostataka neolitskih civilizacija, do značajnih materijalnih tragova novijeg doba, ova institucija spada među najbogatije ove vrste u Vojvodini. Jedna od najvrednijih zbirki Muzeja je zbirka likovnih radova čuvenih slikara, od sredine 18. veka do današnjih dana. Smešten u zdanju nekadašnje Finansijske palate, na najprometnijem gradskom trgu, ovaj muzej je jedna od najznačajnijih tačaka turističke ponude Zrenjanina.

Narodni muzej u Zrenjaninu

Muzej piva

Odnedavno, još jedan muzej svrstava se među najveće zrenjaninske atrakcije, naročito za ljubitelje hmeljnog napitka. U pitanju je Muzej piva, smešten u jednom od pogona ugašene zrenjaninske pivare. Imajući u vidu da je Zrenjanin domaćin i najstarijeg pivskog festivala na ovim prostorima (Zrenjaninski dani piva), ideja o otvaranju ovakvog muzeja nametnula se vremenom kao logična i komplementarna sa jednom takvom manifestacijom. Zrenjaninsku pivaru izgradio je čuveni trgovac i industrijalac Lazar Dunđerski, a muzej je zamišljen tako da osim lika i dela svog tvorca prezentuje i tehnologiju kojom se u to vreme (kraj 19. veka) proizvodilo pivo. Čitav projekat Muzeja piva zamišljen je vrlo ambiciozno, pa je u budućnosti u planu i izgradnja manje craft pivare za degustaciju domaćeg piva. Smeštena na samoj obali reke, do Muzeja je moguće doći i sa vode, brodićem koji krstareći Begejom obilazi najveće lokalne znamenitosti na njegovom toku.

Zrenjaninske crkve

Najveći grad srpskog Banata je ujedno i multikonfesionalna sredina u kojoj svoje hramove imaju vernici različitih nacija i veroispovesti. Među najznačajnije verske objekte u Zrenjaninu ubrajaju se rimokatolička katedrala Svetog Ivana Nepomuka na glavnom gradskom trgu, pravoslavni Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, pravoslavni manastir Svete Melanije Rimljanke na obodu grada, „ruska“ crkva Svetog Arhangela Mihaila i protestantska Reformatorska crkva. Malo je poznato da je Zrenjanin do Drugog svetskog rata imao i sinagogu, koja je početkom istog porušena od strane nacista. Orgulje zrenjaninske sinagoge čuvaju se upravo u Reformatorskoj crkvi, kao jedno od retkih svedočanstava o prisustvu jevrejske zajednice u Zrenjaninu.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Carska bara

Kada se iz pravca Zrenjanina krene prema Beogradu, posle 15-ak kilometara stiže se do skretanja za selo Belo blato. Na drugom kilometru ovog lokalnog puta ulazi se u Rezervat prirode Carska bara, jedno od najznačajnijih močvarnih staništa u ovom delu Evrope. Naime, Carska bara predstavlja mrtvaju Begeja, davno odsečeni meandar ove reke i mesto na kome se priroda već vekovima predstavlja u najlepšem svetlu. Na površini od oko 5 hiljada hektara prepliću se močvarni, šumski i stepski ekosistem koji naseljava neobično veliki broj retkih biljnih i životinjskih vrsta. Razume se, kao i u većini močvarnih predela, posebnu pažnju posetioca privlače ptice, koje su na ovom lokalitetu prisutne u više od 200 vrsta. Rezervat je moguće obići peške, laganom šetnjom uređenom i obeleženom stazom koja usput nudi i mnoštvo korisnih informacija o Rezervatu. Posebno interesantna je vožnja brodićem niz rukavac Begeja, do uređenog vidikovca sa koga „puca“ prelep pogled na Carsku baru i odakle je moguće posmatrati neke potpuno neobične ptice močvarice.

Kaštel Ečka

Jedan od najpopularnijih kulturno-istorijskih spomenika u Vojvodini, ujedno je i jedan od najpopularnijih ugostiteljskih objekata u ovom delu Srbije. Kaštel Ečka je u pravom smislu reči dvorac, po mišljenju mnogih i najlepši u Srbiji. Njegova spoljašnost, a naročito enterijer, odišu aristokratskim duhom i otmenošću koja se danas viđa još samo u filmovima i književnim klasicima. Izgradio ga je ugarski veleposednik Lazar Agošton, u engleskom stilu, početkom 19. veka. U Kaštelu su svojevremeno odsedali najviši zvaničnici Habzburške carevine (Grof Esterhazi, nadvojvoda Franc Ferdinand...), a posećivao ga je i jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Kako posle Drugog svetskog rata buržoazija nije bila u modi, tako je i ovaj zamak zapusteo, da bi krajem 20. veka počeo da ponovo poprima stari sjaj. Danas je Kaštel Ečka prestižni ugostiteljski objekat u kome se održavaju različite svečanosti.

Kaštel Ečka

Banja Rusanda

Petnaestak kilometara severno od Zrenjanina, na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji, u selu Melenci, nalazi se Banja Rusanda. Nadaleko poznata po lekovitom blatu koje uspešno isceljuje kožne bolesti, a pomaže i pri lečenju neuroloških i reumatoloških oboljenja, ova banja već više od 150 godina predstavlja jedno od najpopularnijih prirodnih lečilišta u zemlji. Njen zaštitni znak je čuveno kupanje u blatu, odnosno posebnoj vrsti mulja koji ima blagotvorne fizičke i hemijske osobine. Ovo blato, koje se stručno naziva peloid, se za potrebe lečenja izvlači sa dna jezera, da bi se nakon upotrebe ponovo vraćalo u njega. Poput većine banja u današnje vreme, Rusanda nije samo lečilište već i destinacija za odmor i uživanje u preventivnim wellness i spa tretmanima.

Etno selo Tiganjica

Jedno tipično banatsko etno domaćinstvo nalazi se 10-ak kilometara južno od Zrenjanina. Izgrađeno je u tipičnom vojvođanskom stilu koji gostima veoma verno dočarava nekadašnji način življenja u širokoj banatskoj ravnici. Ovaj svojevrsni etno muzej na otvorenom sadrži nekoliko tradicionalnih stambenih i privrednih objekata sa domaćim životinjama, kao i bogatu kolekciju starinskih predmeta koji, u ovom idiličnom seoskom ambijentu, posetioca vraćaju (a neke i po prvi put upoznaju) sa seoskim životom ovih krajeva u prošlosti. Sastavni deo etno sela Tiganjica je i popularni restoran Trofej, u kome je moguće probati i neke od tradicionalnih specijaliteta bogate gastronomske ponude Banata. Čitav kompleks nudi i mogućnost organizovanja bajkovitih venčanja i tematskih događaja, ali i poslovnih seminara, izleta i ekskurzija. Imajući u vidu da se nalazi uz sam regionalni put, ovu destinaciju bi zaista bilo šteta preskočiti pri poseti Zrenjaninu iz pravca Beograda.

Tiganjica

Kupališta i izletišta

Kao grad koji je manje-više okružen vodama, Zrenjanin u svojoj okolini ima veliki broj izletišta koja pružaju raznovrsne mogućnosti za odmor, relaksaciju i aktivan boravak u prirodi. Počev od odsečenog meandra Begeja u samom centru grada, koji je pretvoren u tri manja jezera, tu je i najatraktivnije mesto za odmor - gradsko kupalište Peskara i veštačko jezero Čepel. U blizini Žabaljskog mosta nalazi se poznati kamp i izletište na Tisi – raj za kupače u letnjem periodu. Takođe, i kanali i ribnjaci u okolini Zrenjanina privlače veliki broj pecaroša iz celog Banata, pa i šire.