Dva dana u sokobanjskom kraju | Gde na izlet?!

Jedan od turistički „najzahvalnijih“ delova Srbije jeste okolina Sokobanje, predeo u kome je na relativno malom prostoru koncentrisan značajan broj jedinstvenih atrakcija, koje tokom čitave godine privlače posetioce iz cele zemlje.

Od prirodnih lepota, preko važnih istorijskih spomenika, sve do nekih savremenih turističkih sadržaja, sokobanjski kraj je toliko atraktivan i pristupačan da ne čudi što predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih i izletničkih destinacija na mapi Srbije.

Naime, iako prilično udaljena od Beograda, Sokobanja je autoputem, preko Aleksinca, veoma dobro povezana sa glavnim gradom, ali i sa ostatkom zemlje, pa uprkos povećoj kilometraži može predstavljati odličan izbor za vikend-izlet iz većine gradova Srbije.

Podrazumevajući da i ovog puta na izlet krećemo iz Beograda, posle nešto manje od dva sata vožnje autoputem E 75 isključujemo se kod Aleksinca, da bi dalje prema Sokobanji nastavili regionalnim putem koji vodi prema Knjaževcu.

Pogled na Bovansko jezero sa regionalnog puta Aleksinac - Sokobanja
Pogled na Bovansko jezero sa regionalnog puta Aleksinac - Sokobanja (FOTO: Nikola Igračev)

Bovansko jezero

Negde na pola puta između Aleksinca i Sokobanje, u dolini Sokobanjske Moravice koja predstavlja svojevrsnu granicu „karpatske“ i „balkanske“ Srbije, nalazi se prostrano i živopisno Bovansko jezero. Akumulacija nastala pregrađivanjem pomenute reke 1978. godine, stvorena je za potrebe vodosnabdevanja aleksinačke varoši. Stoga je na jezeru zabranjeno korišćenje motornih čamaca, pa je čistoća vode na zavidnom nivou, čineći ga pogodnim i za kupanje, veslanje, jedrenje i ribolov. Čak i sam put, koji se proteže uz levu obalu jezera, izuzetno je prijatan za vožnju, pa ćete, čak i ako ste samo u prolazu, poželeti da zastanete na nekom od mnogobrojnih usputnih parkirališta, kako bi uživali u pogledu na jezero i impozantnu planinu Rtanj u njegovom zaleđu. I pored uređenih kupališta, mnogobrojnih vikendica i velike lokalne popularnosti ove destinacije, čak i laik će primetiti da turistički potencijal Bovanskog jezera nije ni približno iskorišćen. Nedostatak odgovarajuće infrastrukture i manjak ekološke svesti pojedinih posetilaca, ostavljaju utisak da bi ovo mesto moglo biti još lepše. Ipak, i pored toga, Bovansko jezero je prelepa ambijentalna pojava koju vredi posetiti.

Bovansko jezero
Bovansko jezero (FOTO: Nikola Igračev)

Sokobanja

Nastavljajući put uz Bovansko jezero, za manje od 8 kilometara stiže se u Sokobanju, jedno od najpopularnijih turističkih i banjskih naselja u Srbiji, sa tradicijom banjskog lečenja dužom od 180 godina. Varošica koja tokom većeg dela godine vrvi od turista, idealno je mesto da pronađete smeštaj i stvorite bazu za dalji obilazak sokobanjskog kraja. Razume se, i u samoj Sokobanji ima se videti štošta, od Zavičajnog muzeja i Miloševog konaka, preko starog Hamama, do prelepo uređenih parkova, šetališta, tradicionalnih restorana i mnoštva zanimljivog sadržaja za sve generacije. Ipak, naš fokus u ovom slučaju biće okolina Sokobanje, prepuna turističkih atrakcija, od kojih se neke nalaze i na samo 10-ak minuta vožnje iz centra varošice.

Stari hamam u Sokobanji
Stari hamam u Sokobanji (FOTO: Nikola Igračev)

Plaže Sokobanjske Moravice

Generalno, u sokobanjskom kraju se mnogo toga „dešava“ oko reke Moravice, koja je i najzaslužnija za atraktivnost ovog kraja. U neposrednoj blizini Sokobanje nalazi se nekoliko malih, ali izuzetno živopisnih i popularnih kupališta, koje je zapravo priroda (a ne čovek) u potpunosti uredila. Naime, na deonici reke od restorana Čoka, pa uzvodno do Lepterije, nalazi se čak pet neobičnih kupališta ili plaža, smeštenih u meandrima Moravice, pored njenih slapova ili tzv. džinovskih lonaca (vodom ispunjenih udubljenja tipičnih za rečna korita u kraškim predelima). U pitanju su plaže Župan, Tesnac, Šes’ kace, Tri kace i Džentlmen, na kojima se u letnjim mesecima okuplja uglavnom mlađi svet u potrazi za osveženjem, ali i avanturom (spuštanje na gumi, skokovi u vodu i dr.).

Izletište Lepterija

Uzvodno od plaže Džentlmen, koja važi za nešto mirniju i skriveniju od ostalih, posle par kilometara stiže se do najpoznatijeg sokobanjskog izletišta – Lepterija. Na proplanku smeštenom na levoj dolinskoj strani Moravice, nalazi se veliki broj klupa i „pečuraka“ - dobra prilika za kraći predah pred uspon na Soko grad, koji potom sledi. Preko same reke proteže se lep drveni mostić sa kojeg je moguće posmatrati pastrmke u kristalno čistoj vodi Moravice. Pecanje je ovde, s razlogom, zabranjeno ali je ribu moguće probati u obližnjim gostionicama i restoranima, diskretno uklopljenim u ovaj idilični ambijent. Ipak, uspon na Soko grad neće ići glatko sa punim stomacima, stoga savet da se okrepljenje i eventualni ručak obave po povratku sa ove impozantne tvrđave.

Izletište Lepterija
Izletište Lepterija (FOTO: Nikola Igračev)

Soko Grad

Od izletišta Lepterija, dakle, uzvodno uz Moravicu ide jasno obeležena planinarska staza koja vodi do srednjovekovne tvrđave Soko grad. Ovu tvrđavu, veruje se, sagradio je još vizantjski car Justinijan u 6. veku nove ere, a koplja oko nje lomili su i svi naredni osvajači Balkana. Izgrađena na isturenoj steni strmo iznad korita Moravice, tvrđava Soko grad spada u red najstarijih i najatraktivnijih srednjovekovnih spomenika, a ujedno i jednu od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu Srbije. Uspon na Soko grad se svakako ne može svrstati u ekstremne poduhvate, ali ga ne treba shvatiti ni sasvim olako. Pored određenog nivoa fizičke kondicije, neophodno je imati adekvatnu obuću, kao i flašicu vode uz sebe, za svaki slučaj. Prvi deo puta uz reku je prilično lagan, dok je drugi fizički nešto zahtevniji, da bi sam uspon na tvrđavu bio prava avantura. Ipak, neprocenjiv osećaj i pogled koji se sa Soko grada pruža na sokobanjsku kotlinu i okolne planine, opravdaće svaku kap znoja i adrenalina. Na samoj tvđavi treba takođe biti obazriv, zbog strmih i neograđenih zidina, ali i po koje zmije koja vas u toplijem delu godine može iznenaditi ovde. Uspon na ovaj svojevrstan „čardak ni na nebu, ni na zemlji“ zaista je vredan truda, a pogled sa njega ostaće vam zauvek u sećanju. Ipak, za svaki slučaj, pribeležite ga i fotoaparatom.

Srednjovekovna tvrđava Soko grad i pogled na Rtanj
Srednjovekovna tvrđava Soko grad i pogled na Rtanj (FOTO: Nikola Igračev)

Poseta Soko gradu mogla bi biti kruna prvog dana izleta. Večera u nekom od restorana pokraj Moravice ili pak onima u centru Sokobanje, mogla bi biti odlična prilika za sumiranje utisaka i odmor, jer „baterije“ treba napuniti i za naredni dan.

Vrelo Moravice

Drugi dan obilazaka sokobanjskog kraja mogao bi početi posetom upravo izvoru reke Moravice, koji se nalazi u, 10-ak kilometara udaljenom, selu Vrelo (regionalnim putem, u smeru prema Knjaževcu). U podnožju planine Device, ovaj nesvakidašnji izvor ne predstavlja tek običnu pukotinu u steni iz koje izbija voda, već sistem od nekoliko dubinskih, podvodnih vrela koje formiraju pliće jezerce izuzetno bistre, čiste i hladne vode. Oko 200 metara udaljen od vrela, nalazi se i jedan pećinski otvor iz kojeg periodično, u vreme visokih voda, takođe izvire voda, hraneći izvor Moravice koji tada postaje još izdašniji. Vrelo Sokobanjske Moravice predstavlja dragoceni i zakonom zaštićeni spomenik prirode, a prostor oko njega lepo je uređen i predstavlja još jedno popularno izletište, naročito u letnjim mesecima. Od svog izvora do ušća u Južnu Moravu, Sokobanjska Moravica teče dužinom od svega 60-ak kilometara, zbog čega spada u jednu od najčistijih reka u Srbiji.

Vrelo Sokobanjske Moravice
Vrelo Sokobanjske Moravice (FOTO: Nikola Igračev)

Sesalačka pećina

U relativnoj blizini vrela Moravice, u ataru sela Sesalac, 20-ak kilometara od Sokobanje, nalazi se Sesalačka pećina. Smešten na jugozapadnim padinama planine Slemen, ovaj speleološki objekat nalazi se na nadmorskoj visini od 601 metar, uređen je za turističke posete (obeležen i osvetljen) i dostupan posetiocima bez pratnje vodiča, potpuno besplatno. Upravo mogućnost samostalnog istraživanja i kretanja kroz pećinu razlog je potpuno jedinstvenog doživljaja prilikom posete ovom objektu. Kada se tome pridoda i raznolik pećinski nakit skriven u njemu, poveća kolonija slepih miševa (jedinstvena prilika da se tako nešto vidi) i pojava reke koja iznenada ponire na jednom od ulaza u pećinu, avanturistički duh biće probuđen momentalno. Kao i u svakoj pećini i u ovoj treba biti obazriv, imati stabilnu obuću i baterijsku lampu, za svaki slučaj. U neposrednoj okolini pećine, nalazi se uređeni parkić za najmlađe, kao i jedan sezonski restoran, za one starije. Lepu ambijentalnu celinu sa pećinom predstavlja i malo veštačko jezero na svega 5 minuta hoda od pećine. Vodena akumulacija nastala pregrađivanjem Sesalačke reke, posle samo nekoliko stotina metara u potpunosti se gubi u podzemlju kroz pomenuti ponor, što je takođe prizor koji se ne može često videti.

Sesalačka pećina
Sesalačka pećina (FOTO: Nikola Igračev)

Vodopad Ripaljka

Nakon kraćeg okrepljenja, izletnička tura se može nastaviti, najpre povratkom u Sokobanju, a zatim i putem koji vodi preko planine Ozren, do jedne od najvećih atrakcija sokobanjskog kraja – vodopada Ripaljka. Ovaj vodopad nalazi se u koritu reke Gradašnice, koja se kod Sokobanje uliva u Moravicu. Visok je oko 14 metara, ali je sezonskog karaktera – najizdašniji je s proleća, nakon topljenja snega i ranih kiša, dok u jesen može biti i potpuno suv. Lako je dostupan, jasno obeleženom stazom od parkinga Specijalne bolnice „Ozren“, u čijoj se blizini takođe nalazi nekoliko prijatnih restorana, kafića, kao i tezgi na kojima se mogu kupiti autentični domaći proizvodi i melemi iz sokobanjskog kraja.

Vodopad Ripaljka u proleće i jesen
Vodopad Ripaljka u proleće i jesen (FOTO: Nikola Igračev)

Izletište Očno i kamen ljubavi

Oko 2,5 kilometra ili nekih pola sata hodom udaljeno od parkinga za Ripaljlku nalazi se Očno odeljenje Specijalne bolnice „Ozren“, po kome se naziva i prostrani obližnji proplanak i još jedno popularno izletište sokobanjskog kraja. Smešteno na visini od blizu 700 metara nadmorske visine, izletište Očno je poznato po nebičnoj ruži vetrova, naročito blagotvornoj za plućne bolesnike. Osim čistog vazduha i guste stoletne šume, glavna atrakcija ovog lokaliteta je takozvani Kamen ljubavi – grandiozna krečnjačka stena smeštena na sredini ove široke livade, čije se poreklo na ovom mestu ne zna pouzdano. Za nju se vezuju razne legende i predanja, a nepisano pravilo je da se zaljubljeni pored ove stene poljube. U blizini Očnog, nalazi se još jedno popularno izletište – Kalinovica, koje obiluje sadržajima za rekreaciju, kampovanje, roštiljanje i uopšte boravak u prirodi.

Kamen ljubavi
Kamen ljubavi na izletištu Očno (FOTO: Ana Milićević)

Posetom ovim izletištima, dvodnevna skitnja po sokobanjskom kraju mogla bi se privesti kraju i simbolično zaokružiti ručkom u nekom od tradicionalnih restorana u Sokobanji, ili pak Aleksincu, pred povratak u Beograd i redovne životne tokove.

Sokobanjski kraj je prostor na kome se definitivno može provesti i mnogo više od dva dana i videti još mnogo toga. Ako imate priliku za višednevno odsustvo, definitivno vredi.

Preporučujemo: Izletišta u okolini Beograda koja vredi obići

Tip izleta: Dvodnevni

Prevoz: Automobil/motor

Okvirna kilometraža: 500 km

Fizički zahtevno: 3/5

Prosečan budžet (po osobi): 7,500 – 8,500 RSD