O PlanPlus magazinu

PlanPlus magazin je blog koji obrađuje popularne i aktuelne teme iz oblasti saobraćaja, turizma i malog biznisa. Naši čitaoci se mogu podeliti u dve grupe. U prvu spadaju dugogodišnji korisnici PlanPlus biznis kataloga i mape, a u drugu slučajni posetioci koje nam sa Google-a „u goste“ dovode upravo visoko rangirani tekstovi našeg magazina.

Veoma nam je drago kada se nađemo u prilici da objavimo i tekstove naših čitalaca. Pa, ako i Vi želite da doprinesete PlanPlus magazinu, kao gostujući pisac, upoznajte se sa osnovnim pravilima u nastavku.

Koje teme obrađujemo?

O svemu što na mapi prikazujemo linijama, slovima, simbolima ili konturama – u magazinu pišemo. I obrnuto. U PlanPlus magazinu pronaći ćete turističke vodiče iz prve ruke za celu Srbiju. Pročitaćete zanimljive priče o poslovnim poduhvatima i imati priliku da pre nego na drugim digitalnim mapama vidite određene promene u prostoru. I svašta još...

Kakve članke ne objavljujemo?

Izbor tema je zaista širok, ali da bismo zadržali kvalitet objavljenog sadržaja, neophodno je postaviti i određena ograničenja. Članci koje ne objavljujemo su:

 • Tekstovi koji nisu relevantni u kontekstu PlanPlus mape i adresara

 • Sadržaj koji je prethodno već objavljen u štampanom ili digitalnom obliku

 • Reklamni i promotivni tekstovi

 • Sadržaj kreiran isključivo u svrhu SEO optimizacije odn. link building-a

 • Saopštenja za javnost

Kakvi članci su dobrodošli?

Podrazumevajući da tematski odgovaraju kontekstu PlanPlus-a, članci bi trebalo da budu:

 • 100% autentični

 • Informativni

 • Literarno i gramatički ispravni

 • SEO optimizovani (nije uslov)

Kako postati gostujući autor?

Ukoliko ste zaineresovani da postanete autor i saglasni sa navedenim uslovima pišite nam na imejl.

Uz ime i prezime, pošaljite poruku u kojoj ćete se ukratko predstaviti i obrazložiti svoju ideju za gostujući tekst, predložiti naslov i priložiti linkove ka eventualno već objavljenim tekstovima čiji ste autor (prethodno iskustvo nije uslov).

Redakcija sajta će Vam odgovoriti najkasnije u roku od dve radne sedmice. Ukoliko se ideja učini interesantnom biće potrebno da pošaljete nacrt/sadržaj teksta. Ako je i predloženi nacrt prihvatljiv, od Vas će biti zatraženo da u roku od nekoliko dana pošaljete finalnu verziju teksta.

Gostujući tekst biće objavljen u skladu sa već unapred utvrđenim kalendarom objava, a autor će o tome biti obavešten istog dana.

Pre nego što počnete da pišete za PlanPlus magazin…

… molimo Vas prelistajte nekoliko članaka kako biste što bolje shvatili kontekst, ton, strukturu i preferirani stil pisanja, kao i teme o kojima je poželjno pisati.

Neki od primera koji nam se dopadaju:

Tehnički uslovi za objavljivanje gostujućih članaka

 • Dužina teksta: 1000 reči

 • Originalan tekst > 90%

 • Kratke i jasne rečenice, bez suvišnih prideva, priloga i žargona

 • Logična struktura naslova i podnaslova - povezanost između paragrafa

 • Odgovarajuće fotografije/grafički prilozi koji će pratiti tekst, autorski ili public domain sa linkom prema izvoru

 • Gostujući tekst šalje se u formi Google dokumenta

Linkovi u tekstu

Linkovi u tekstu su dobrodošli ukoliko su relevantni za sadržaj članka, implementirani na prirodan način i ukoliko doprinose boljem iskustvu čitaoca.

Nije dozvoljeno linkovanje ka sajtovima čiji sadržaj povređuje prava drugih lica, koji je uvredljiv, neprikladan, štetan, vulgaran, pornografski, nezakonit ili onaj koji na bilo koji način podstiče na protivzakonito delovanje.

Nije dozvoljeno linkovanje ka društvenim mrežama, e-commerce sajtovima i stranicama koje direktno prodaju proizvode ili usluge.

Linkovi u tekstu su po automatizmu označeni kao no-follow. U određenim slučajevima, u tekstu je dozvoljen jedan eksterni follow link koji se dogovara po posebnim uslovima sa Redakcijom sajta.

Važna napomena

Kako bismo održali relevantnost magazina, zadržavamo pravo na reviziju gostujućih članaka u skladu sa uređivačkom politikom. To znači da Redakcija sajta može u svakom trenutku dodavati, uklanjati ili modifikovati sadržaj, uključujući tekst, grafičke priloge i linkove.