Dvodnevni izlet po Braničevu | Gde na izlet?!

Istočna Srbija bez sumnje spada u najlepše i najatraktivnije delove naše zemlje. Na prostoru gde su karpatske i balkanske planine prošarane stotinama rečnih dolina, klisura i kanjona, nalaze se neki od najlepših prirodnih pejzaža ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

Planinski vrhovi i litice, guste šume i nepregledni pašnjaci, duboke jame i dugačke pećine, te neobični izvori, jezera i vodopadi, harmonično su uklopljeni sa autentičnim kulturnim i istorijskim nasleđem ovog dela Srbije, čineći ga izrazito atraktivnom turističkom destinacijom.

Obilazak svih znamenitosti i lepota istočne Srbije mogao bi doslovno trajati nedeljama pa bi iz praktičnih razloga bilo zgodno podeliti ga u nekoliko višednevnih izleta. Jedan od njih bio bi izlet po Podunavlju i Braničevu, „predvorju“ istočne Srbije u kome se zaista mogu provesti dva sadržajna i prelepa dana.

Pogled na Dunav sa Golubačke tvrđave
Pogled na Dunav sa jedne od kula Golubačke tvrđave (FOTO: Nikola Igračev)

Smederevska tvrđava – najočuvanije utvrđenje u Srbiji

Podrazumevajući da na izlet krećemo iz Beograda, idući autoputem, posle 40-ak minuta stiže se u Smederevo, prestonicu srpske Despotovine u kojoj se nalazi jedno od najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji i čitavoj Evropi. Iako se mnogima od nas bar jednom u životu Smederevska tvrđava našla na putu, uvek je lepo iznova prošetati njenim bedemima, posmatrati Dunav i ušće Jezave sa visine, te u pratnji vodiča rekonstruisati život u njoj tokom srednjeg veka. Izgrađena 1428. godine po nalogu despota Đurđa Brankovića, Smederevska tvrđava je, sve do konačnog pada srpske srednjovekovne države, bila njeno glavno političko, kulturno i vojno uporište. Više puta na meti raznih osvajača, trpela je brojna oštećenja tokom vekova, ali je do danas ostala utvrđenje sa najviše autentičnih elemenata iz vremena svog nastanka. Od 1946. godine nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture, a danas predstavlja najveću i najposećeniju turističku atrakciju grada Smedereva, koja se i u sopstvenoj režiji može obići za simboličnih 120 dinara (odrasli) ili 60 dinara (deca, penzioneri i ostale povlašćene kategorije).

Bedemi Smederevske tvrđave (FOTO: Nikola Igračev)

Arheološki park Viminacium

Iz Smedereva put nastavljamo prema Kostolcu u čijoj se neposrednoj blizini nalazi veličanstveni arheološki park i nalazište Viminacijum. Za sve ljubitelje i poštovaoce istorije ovo arheološko nalazište predstavljaće „top“ destinaciju, jer se radi o jednom od najvećih i najznačajnijih spomeničkih kompleksa antike na Balkanu. Na ovom području se, naime, od 1. do 7. veka nove ere nalazila se jedna od najznačajnijih naseobina Rimskog carstva i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, kojoj je pripadao najveći deo današnje Srbije, deo Bugarske i Makedonije. Od prvih arheoloških istraživanja krajem 19. veka, pa sve do početka novog milenijuma i muzejskog uređenja Viminacijuma, otkriveno je na stotine autentičnih objekata i artefakata iz rimskog perioda – kapija, mauzoleja, grobnica, termi, amfiteatara i dr. Reprezentativni muzej otvoren je 2006. godine i predstavlja jednu od najvažnijih tačaka na turističkoj mapi čitave Srbije, prema kojoj hrle turisti iz čitave Evrope i sveta. Da turistički potencijal ovog lokaliteta bude još veći, „pobrinulo“ se i otkriće impozantnog skeleta mamuta 2009. godine, simbolično nazvanog Vika, koji je takođe izložen u kompleksu Viminacijuma. U ovim jedinstvenim atrakcijama, u pratnji vodiča, može se uživati po ceni od 600 dinara (odrasli) i 400 dinara (deca i penzioneri), dok deca mlađa od 10 godina mogu proći za „dž“.

Maketa Viminacijuma
Maketa Viminacijuma (FOTO: Nikola Igračev)

Ramska tvrđava

Dvadesetak kilometara severoistočno od Viminacijuma, u malom selu Ram, na izuzetno atraktivnoj lokaciji nad samim Dunavom, izdiže se velelepna srednjovekovna tvrđava. Obnovljena i za posetioce otvorena tek nedavno, na mestu gde Dunav dostiže širinu od preko 3 kilometra, Ramska tvrđava stara je više od pola milenijuma. Sagradili su je Turci 1483. godine, u vreme sultana Bajazita II, na temeljima starog vizantijskog utvrđenja, kao važan strateški objekat između dva tada značajna grada – Smedereva i Golubačkog grada. Turci su, takođe, učestvovali i u njenoj rekonstrukciji čime je kulturno i istorijsko nasleđe Srbije obogaćeno za još jedan izrazito atraktivan lokalitet. Poseta Ramskoj tvrđavi može se obaviti u sopstvenoj režiji ili u pratnji vodiča, po ceni od 300 dinara po osobi. U podnožju tvrđave nalazi se i prijatan kafe u kome se, uz retko lep pogled, možete okrepiti pred nastavak putešestvija.

Ramska tvrđava
Rekonstruisana Ramska tvrđava (FOTO: Nikola Igračev)

Srebrno jezero

Nekih 20-ak minuta od Ramske tvrđave, u pravcu prema Velikom Gradištu, nalazi se jedno od najpopularnijih letovališta u Srbiji – Srebrno jezero. Naime, nekadašnji rukavac Dunava presečen je dvema branama 1971. godine, čime je stvorena veštačka vodena akumulacija, danas jedno od najpopularnijih kupališta u Srbiji. Do Srebrnog jezera se može doći sa različitih strana, ali je pravac od Ramske tvrđave nesumnjivo najtraktivniji, zbog puta koji se proteže uz sam Dunav. Skladna prirodna i ambijelntalna celina predstavlja izuzetno prijatno mesto za kupače, pecaroše, porodice sa decom i sve ljubitelje konformnog boravka u prirodi. Srebrno jezero je, sa svojom neposrednom okolinom, kompletno opremljeno turističko mesto sa svim pratećim sadržajima – uređenom plažom, šetalištem, restoranima, prelepo uređenim vilama i apartmanima, sportovima na vodi, itd. Samim tim, predstavlja i idealno mesto za ručak ili večeru, te prenoćište nakon prvog dana braničevskog izleta.

Srebrno jezero
Srebrno jezero (FOTO: Nikola Igračev)

Golubački grad

Nakon jutarnje šetnje i doručka u nekom od prijatnih restorana pored jezera, prva destinacija u drugom danu izleta mogla bi biti još jedna srednjovekovna tvrđava – Golubački grad. A do nje bi bilo interesantno doći lokalnim putem, uz Dunav, preko Požežena i Vinaca. Osim što se proteže tik uz reku, na početku ove deonice, kod Velikog Gradišta, može se videti i živopisno ušće Peka u Dunav.

Uređena po svetskim turističkim standardima, Golubačka tvrđava je, posle višegodišnje rekonstrukcije, otvorena za posete 2019. godine i za nešto više od godinu dana postala je najposećenija turistička atrakcija Srbije. Tome svakako doprinosi i činjenica da se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Đerdap, jednog od 160 najlepših područja na svetu, koji svake godine obiđu stotine hiljada turista. Dalje, sama tvrđava nalazi se na potpuno bajkovitom mestu, izgrađena u steni, nad Dunavom čija širina na ovom mestu prelazi neverovatnih 5 kilometara, podsećajući na Amazon ili bar neki morski zaliv.

Golubački grad
Golubački grad (FOTO: Nikola Igračev)

O nastanku Golubačkog grada nema pouzdanih izvora, ali se njegova izgradnja vezuje za ugarskog kralja Ludviga I, uz pretpostavku da je nastao na temeljima nekog starijeg antičkog utvrđenja. Kao veliko i važno utvrđenje, nalazio se na meti svih osvajača koji su prolazili Srbijom tokom poslednjeg milenijuma. Sastoji se iz 9 kula i palate, koja je danas uređena kao muzejski prostor. Većinu kula nije moguće obići u sopstvenoj režiji, jer put do njih predstavlja prilično ekstremnu pešačku avanturu, u koju se posetilac upušta na sopstvenu odgovornost, u odgovarajućoj obući i isključivo u pratnji vodiča. I ovo nije preuveličavanje – na ulazu u kompleks tvrđave doslovno potpisujete saglasnost sa pravilima ponašanja na tvrđavi.

Od ukupno četiri staze kojima je moguće obići Golubački grad, čak tri spadaju u kategoriju zahtevnih, nudeći pak i potpuno jedinstveno iskustvo i poseban doživljaj posetiocima. Cene ulaznica za ovakav ugođaj kreću se u rasponu od 600 do 1200 dinara.

Cene ulaznica za Golubačku tvrđavu
Cene ulaznica za Golubačku tvrđavu

Manastir Tuman(e)

Nakon uzbudljive posete Golubačkoj tvrđavi, udaljavamo se od Dunava i otiskujemo u brdovitiji deo Braničeva, prema Kučevu. Nepunih 10 kilometara od Golupca, na putu prema Rakovoj bari, nalazi se jedan od najposećenijih pravoslavnih manastira u Srbiji – manastir Tuman. Za ime i postanak ovog manastira vezuje se jedno interesantno predanje, po kome je narodni junak Miloš Obilić, u svoje vreme, u lovu nehotično ranio isposnika Zosima, koji je tihovao u obližnoj pećini. U želji da pomogne i izleči nesrećnog čoveka, Obilić ga je u rukama nosio kilometrima, sve dok isposnik ne reče „Tu me mani“. Na mestu na kome je izdahnuo, da bi okajao svoj greh, Miloš Obilić sagradi bogomolju za koju se veruje da je današnji manastir Tuman(i).

Mnogo puta na meti pljačkaša i vandala, današnji manastir sa crkvom podignut je i osveštan tek 1924. godine. Osim simpatične legende o postanku, manastir je nadaleko poznat i po čudesnim isceljenjima najrazličitijih bolesti, zbog čega je postao mesto hodočašća pravoslavnih vernika iz čitave Srbije. Naime, preko milion ljudi godišnje poseti ovu svetinju. U blizini manastira nalazi se i isposnica svetog Zosima čudotvorca, do koje se može doći laganom šetnjom kroz šumu.

Manastir Tumane
Manastir Tumane sa konakom (FOTO: Nikola Igračev)

Pećine Ceremošnja i Ravništarka

Nakon posete manastiru Tuman, sledi nova avantura, ovog puta u „režiji“ majke prirode i reka ponornica. Naime, ako bi se od Tumana spustili u dolinu Peka i Kučevo, a potom skrenuli za Petrovac, u selu Kučajna videli bismo skretanje za Ceremošnju. U pitanju je selo u kome se nalazi istoimena pećina, jedan od najlepših speleoloških objekata u Srbiji, prilagođenih turistima. Ušuškana na severnim padinama Homoljskih planina, pećina Ceremošnja je, iako relativno male dužine, jedna od najposećenijih turističkih pećina. Osim relativno lake dostupnosti, ovo može zahvaliti i činjenici da se u njoj kriju neki od najlepših primera pećinskog nakita vajanih milionima godina. Diskretno osvetljena, vlažna i prohladna, sa uređenom pešačkom stazom dužine oko 430 metara i nekoliko prostranih podzemnih dvorana, Ceremošnja je samo jedna od nekoliko stotina pećina u ovom delu Srbije, među kojima su mnoge još uvek neistražene.

U njenoj neposrednoj blizini, u susednom selu Ravnište, nalazi se i pećina Ravništarka, po dimenzijama nešto duža, a po nakitu podjednako interesantna za posetioce. Za ljubitelje geologije i pravog prirodnog podzemlja, ovo je odlična mogućnost da se u jednoj prilici obiđu dve od tek desetak uređenih pećina u Srbiji.

Detalj iz pećine Ceremošnja
Detalj iz pećine Ceremošnja (FOTO: Zoran Mihajlović)

Etno selo Moravski konaci

Poslednja stanica pred povratak u Beograd i odlično mesto za eventualni kasni ručak ili ranu večeru predstavlja etno selo Moravski konaci. U neposrednoj blizini Velike Plane, ovo selo nastalo je krajem 2007. godine. Na površini od oko 5 hektara, Moravski konaci sadrže mnoštvo autohtonih starinskih objekata, prilagođenih savremenim potrebama turista (restoran, smeštajni kapaciteti, muzej starina, sportsko-rekreativni sadržaji…). Posebnu atrakciju u ovom kompleksu predstavlja veštačko jezero sa čak devet malih ostrva, povezanih drvenim mostićima. Jezero je otvoreno za vožnju čamcem, dok se na obali nalaze i dve vodenice. Uz obale jezera uređena je i pešačka staza sa klupicama, čineći ambijent ovog etno-kompleksa potpuno idiličnim.

Moglo bi se reći, savršena prilika za sumiranje utisaka sa još jednog sadržajnog izleta, pred uključenje na autoput i povratak u Beograd.

Etno_selo_Moravski_konaci
Etno selo Moravski konaci (FOTO: Nikola Igračev )

Preporučujemo: Izletišta u okolini Beograda koja vredi obići

Tip izleta: Dvodnevni

Prevoz: Automobil/motor

Okvirna kilometraža: 350 km

Fizički zahtevno: 2/5

Prosečan budžet (po osobi): 5,000 – 6,000 RSD