Najčitaniji tekstovi u PlanPlus magazinu u 2020. godini

Kraj decembra po običaju podseća na svođenje računa i rekapitulaciju godine na izmaku.

Ova 2020-a bila je po mnogo čemu neuporediva sa prethodnim godinama, a prošla je (i protiče) nesumnjivo u znaku globalne epidemije virusa Covid-19. Mnogi bi rekli i izgubljena godina...

Ipak, da je u njoj bilo i nekih drugih tema pored „korone“, pokazuje nam globalni rast internet korisnika i aktivnosti na web-u, a uz to simbolično i analitika PlanPlus magazina, u kome neki od tekstova ove godine beleže rekordnu posetu.

Stoga, pogledajmo šta se to najviše čitalo u PlanPlus magazinu tokom 2020. godine.

Važno! Lokacije saobraćajnih kamera na ulicama Beograda (MAPA)

Još krajem 2019. godine, u Beogradu se počelo sa postavljanjem velikog broja uličnih kamera koje do danas pokrivaju gotovo sve najznačajnije raskrsnice i saobraćajnice u gradu, ili kako bi se to žargonski reklo – ima ih na svakom koraku. Zvanično, kamere bi trebalo da obezbede viši nivo bezbednosti u saobraćaju i na beogradskim ulicama uopšte, ali je broj kamera ono što izaziva polemike među građanima. Naša ekipa mapirala je preko 600 lokacija, odnosno preko 1400 kamera na teritoriji glavnog grada. Beograd, međutim, nije „usamljen“ u ovom projektu, jer su kamere ove godine počele da niču i u Čačku i Kragujevcu.

Kamere za video nadzor

Covid ambulante u Beogradu - lokacije, telefoni i radno vreme!

Kada je u martu ove godine zvanično zabeležen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, bili smo svedoci različitih modela ponašanja zvaničnika – od ismevanja virusa i njegovih posledica, do policijskog časa i prinudnog kućnog zatočeništva, u trajanju od par meseci. Sa ozbiljnošću situacije i povećanjem broja zaraženih, određene lekarske ambulante u svakoj beogradskoj opštini dobile su status Covid ambulanti, u kojima je jedino moguće obaviti pregled i testiranje na koronavirus. PlanPlus ih je među prvima označio i na raspolaganje stavio sve potrebne kontakt informacije, onima kojima je to bilo potrebno.

Covid-19

Avala i Kosmaj u jednom danu | Gde na izlet?!

Sa lepim vremenom i privikavanjem na Covid situaciju koja je nekako postala deo svih nas, počeli smo da se krećemo i pomalo „udaljavamo“ od kuće. Ipak, kako su granice ostajale zatvorene, nije nam preostajalo ništa drugo nego da se otiskujemo ka okolini Beograda i unutrašnjosti Srbije. Tada smo pokrenuli seriju putopisnih tekstova „iz prve ruke“ o popularnim izletištima i destinacijama koje mnogi do sada nisu imali dovoljno interesovanja, prilike ili vremena da obiđu. Pored izleta na Avalu i Kosmaj koji je postao apsolutni hit, veliku čitanost imali su i putopisi iz južnog Banata, Srema, Braničeva i sokobanjskog kraja.

Pogled sa avalskog tornja

Koridor 11 - „Miloš Veliki“ na PlanPlus mapi

Jedan od tekstova koji su „pretekli“ iz 2019. godine, ali su i u ovoj bili izuzetno posećeni, jeste onaj posvećen otvaranju kraka Koridora 11, odnosno deonice između Obrenovca i Ljiga. Razlog verovatno leži u činjenici da je PlanPlus, kao domaća digitalna mapa, među prvima kartirao i prikazao novoizgrađenu deonicu autoputa, sa opcijom rutiranja duž iste. Kada je krajem prošle godine ova deonica povezana i sa preostalim krakom Obrenovac – Surčin, autoput „Miloš Veliki“ dobio je pun smisao.

Autoput Milos Veliki

Železnička stanica Beograd Centar - kako najlakše do „Prokopa“?!

Još jedan od „preteklih“, ali ovog puta iz 2018. godine, je tekst u kome objašnjavamo kako najjednostavnije doći do železničke stanice „Prokop“, odnosno kako od nje stići u različite delove grada linijama gradskog prevoza. Naime, nakon zatvaranja Glavne železničke stanice i preusmeravanja vozova na stanicu Beograd Centar, veliki broj putnika, naročito onih koji dolaze u Beograd, našao se pred znakom pitanja – kako do željene destinacije po izlasku iz voza?! Kako je ovaj tekst i nakon dve i po godine u vrhu posećenosti, jasno je da je pitanje i dalje aktuelno.

Stanica Prokop

Svi vrhovi Beograda

Jedan od gostujućih tekstova u PlanPlus magazinu, koji ima izrazito veliku popularnost, je putopisno-istorijska priča o Beogradu i njegovih ko-zna-koliko brda i bregova. Zbog izgrađenosti i intenzivne urbanizacije Beograda tokom proteklih decenija, većina ljudi i ne obraća pažnju na to koliko je glavni grad Srbije (barem onaj „stari“ deo) zapravo bregovit i zatalasan. Ovaj tekst opisuje beogradska brda, brdašca i bregove, od kojih za neke možda nikada niste ni čuli.

Vrh Kosmaja

Promena naziva ulica u Beogradu: više od 2 500 novih adresa na PlanPlus mapi!

Veliki državni projekat ažuriranja Adresnog registra za teritoriju čitave Srbije počeo je prošle godine, nastavio se ove, a sasvim izvesno trajaće i sledeće. Naime, RGZ je 2018. godine utvrdio da oko 3 miliona stanovnika Srbije nema adekvatnu i preciznu kućnu adresu, nakon čega se krenulo u veliku akciju uređenja adresnog registra. Najveće promene, razumljivo, dogodile su se na teritoriji Grada Beograda gde je više od 2 500 ulica dobilo nove ulične table, odnosno promenilo svoje nazive i kućne brojeve. „Svoje“ ulice u Beogradu dobili su, između ostalih, Vlada Divljan, Marinko Madžgalj, Elvis Prisli, Bata Živojinović i drugi.

Promena naziva ulica u Beogradu

Kako zaraditi u izolaciji - 10 online zanimanja za nesmetan rad od kuće

Još jedan iz serije „Covid tekstova“ nastao je za vreme strogog karantina tokom prvog talasa epidemije. Uspostavljene mere protiv širenja virusa već tada su počele da pogađaju veliki broj malih i srednjih preduzeća, namećući jedno sasvim logično pitanje – koji to biznis ili zanimanje može da „preživi“ novonastalu situaciju?! Ipak, u eri freelance-a, ovo pitanje biće aktuelno i kada se globalna pandemija završi jer u pitanju su de facto zanimanja budućnosti. Verovatno je zato ovaj tekst u samom vrhu čitanosti od svog nastanka.

Online zanimanja

Kraft pivare u Beogradu: 10 „hramova“ za pivopije

Jedan od onih tekstova „za dušu“ nastao je, razumljivo, tokom sunčanog i toplog letnjeg dana, u stanju velike žeđi. Šalu na stranu, ekspanzija zanatskih pivara u Beogradu tokom poslednjih godina bila je motiv da se ova tema obradi malo detaljnije. Kao neka od najpopularnijih mesta za izlazak i druženje, kraft pivare su zanimljiva tema svim ljubiteljima hmeljnog napitka. Kako je ovaj tekst jedan od najčitanijih, možemo zaključiti da ko voli pivo - voli i PlanPlus. Zato smo ih mapirali sve.

Kraft pivo u Beogradu

Muzeji u Beogradu: 52 muzeja za svaki vikend u godini!

Neverovatna slučajnost ili jednostavno pravi momenat za kreiranje ovog vodiča kroz beogradske muzeje dogodio se spontano, u trenutku shvatanja da u Beogradu zaista postoje 52 muzeja, čiji bi se obilazak mogao realizovati tokom čitave godine, svakog vikenda u sedmici. Razume se da je u praksi to teško izvodljivo, ali u teoriji, priznaćete, zvuči krajnje zanimljivo. Iako tek nešto više od mesec dana online, ovaj tekst se za kratko vreme probio na respektabilno deseto mesto po čitanosti. Nadamo se da će se broj muzeja u Beogradu povećavati, pa makar nam za njihov obilazak trebalo i „više godina“.

Grafiti u Beogradu
Tagovi