Drvo vam je oštetilo auto? Tri načina za naplatu štete!

Sneg u decembru, januaru ili februaru već godinama „iznenađuje“ Srbiju. Iako istorija merenja snežnih padavina beleži i daleko obimnije snegove, ovaj koji je ove zime napadao u Srbiji biće upamćen kao jedan od onih koji su izazvali poprilično velike materijalne štete. Rekordan broj oborenog drveća i odlomljenih grana pod teretom izrazito vlažnog snega, koje su oštetile su na stotine vozila u gradovima Srbije.

Ukoliko se i vaše vozilo našlo „u pogrešno vreme na progrešnom mestu“, podsećamo na koji način i pod kojim uslovima možete naplatiti pretrpljenu štetu.

NAPLATA OD OSIGURANJA

Najpovoljnija i najmanje komplikovana situacija je ukoliko je vozilo kasko osigurano. U tom slučaju, lica čija su vozila pretrpela štetu istu mogu naplatiti direktno od osiguravajućeg društva kod kog je vozilo osigurano. Procedura je uobičajena - za veće štete potrebno je sačekati policiju, koja na licu mesta radi uviđaj i sačinjava zapisnik. Ako je u pitanju manja šteta, ne mora se čekati policijska patrola, dovoljno je otići u MUP i prijaviti slučaj. Nakon toga, oštećeni se javlja osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo kasko osigurano, popunjava obrazac za prijavu štete i prilaže zapisnik od MUP-a. Procenitelj štete potom donosi rešenje kojim se utvrđuje visina naknade za štetu na vozilu.

Ukoliko pak vozilo nije kasko osigurano, procedura za naplatu štete je nešto komplikovanija.

NAPLATA OD NADLEŽNOG JKP

Ukoliko se drvo koje je pričinilo štetu na vozilu nalazi na javnoj površini, odštetu bi trebalo potraživati od nadležnog i odgovarajućeg javnog komunalnog preduzeća (na primer JKP „Zelenilo Beograd“ ili JKP „Gradsko zelenilo Novi Sad“...). Procedura podrazumeva da se oštećeni obrati nadležnom JKP-u i prijavi slučaj. JKP potom šalje na teren svoj operativni tim koji uklanja drvo ili grane sa vozila, a zatim sastavlja zapisnik o šteti koji na licu mesta potpisuju rukovodilac tima i oštećeni. Zapisnik o šteti i zahtev za odštetu predaje se Komisiji za procenu štete i to mora učiniti oštećeni lično. Komisija za procenu štete potom popunjava obrazac prijave štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u akcionarsko društvo za osiguranje, koje nadoknađuje štetu u zakonskom roku.

snow-1813456_1920

NAPLATA OD VLASNIKA NEPOKRETNOSTI

U slučaju da se drvo koje je oštetilo vozilo nalazi na površini koja je u privatnom posedu, neophodno je pozvati policiju koja sačinjava zapisnik. Na osnovu zapisnika, odšteta se potražuje od vlasnika nepokretnosti, a to obično podrazumeva tužbu i sudski postupak protiv fizičkog lica na čije se ime vodi posed.

Kako je zima tek na pragu, a nove snežne padavine sasvim izvesne, apelujemo da u snežnim danima, bez obzira koliko to nekad bilo teško, obratite pažnju gde parkirate svoj automobil, te da u slučaju eventualne štete reagujete adekvatno i na vreme.