U Crnoj Gori otvoren prvi autoput: Podgorica – Kolašin za manje od pola sata

Simbolično, na Dan državnosti Crne Gore, 13. jula 2022. godine otvorena je deonica prvog autoputa u ovoj državi.

Deonica između Kolašina i Podgorice u dužini od oko 41 kilometar deo je projekta Koridora 11 ili autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran. Ovaj koridor, čija se kompletna izgradnja tek očekuje u narednim godinama, projektovan je kao krak Transevropske magistrale koja povezuje sever Evrope sa Jadranskim morem, odnosno Barom.

Zemlja istorijski poznata po otežanoj prohodnosti usled nepristupačnog planinskog reljefa i nedostatka putne infrastrukture sada je bogatija za jedan savremen autoput koji će putovanje od Kolašina do Podgorice skratiti za oko sat vremena.

Značajnija od brzine je činjenica da se otvaranjem ovog autoputa sada može izbeći „ozloglašena“ deonica dobro poznatog magistralnog puta kroz kanjon Morače. Stoga bi i nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju trebalo da bude znatno viši nego sada. Ipak, pravi benefit od prvog crnogorskog autoputa putnici će tek osetiti u narednim godinama kada ova deonica bude povezana sa autoputem Miloš Veliki, odnosno krakom Koridora 11 u Srbiji.

Posmatrajući je u pravcu sever-jug, novootvorena deonica počinje u Mataševu kod Kolašina i završava se u Smokovcu, u blizini Podgorice. Na trasi dužine od oko 41 kilometar izgrađeno je čak 20 mostova i 16 tunela, a visinska razlika između dve krajnje tačke iznosi bezmalo 1000 metara.

S obzirom na to da ograničenje brzine na ovoj deonici iznosi 100km/h, te da autoput poseduje tri trake, procenjuje se da bi se od Kolašina do Podgorice (ili obrnuto) automobilom moglo stići za samo pola sata.

Cena putarine bi, prema najavama, trebalo da bude besplatna prvih sedam dana, a nakon toga će se naplaćivati po ceni od najviše 3,5 evra.

Novootvorenu deonicu prvog crnogorskog autoputa možete videti i uključiti u sistem rutiranja na PlanPlus mapi.