Koridorom 11 „u cugu“ do Čačka: nova deonica na PlanPlus mapi

Otvaranjem deonice autoputa E763 između Surčina i Obrenovca Koridor 11, popularno nazvan „Miloš Veliki“, konačno dobija pun smisao za one koji putuju do Čačka ili u suprotnom smeru.

Relativno kratka deonica duga nepunih 18 kilometara imaće neobično veliki značaj jer će preko petlje Surčin povezati beogradsku obilaznicu i autoputeve E70 i E75 sa krakom Koridora 11 koji vodi do Preljine. Tako će posle višemesečnih najava put od Beograda do Čačka konačno biti moguće preći za nešto više od sat vremena.

Podsećamo, otvaranjem deonice Koridora 11 Obrenovac - Ljig u avgustu ove godine, učinjen je veliki korak ka povezivanju gradova Čačka i Beograda, ali je nedostatak pristupnih saobraćajnica i veze sa postojećim autoputevima E70 i E75 uslovio stvaranje velikih gužvi na uključenju i isključenju sa novog autoputa kod Bariča. Kompletiranjem ove relativno kratke deonice između Surčina i Obrenovca saobraćaj Ibarskom magistralom i Obrenovačkim putem (od Ostružnice do Bariča) trebalo bi da bude osetno rasterećen, a veza Beograda sa Zapadnim Pomoravljem bila bi značajno unapređena.

Na novoizgrađenoj deonici neće biti dodatne naplate putarine, već će važiti sistem koji je na snazi od 1. septembra, uspostavljen nakon otvaranja deonice Obrenovac - Ljig. Dakle, počev od naplatne stanice Obrenovac putarina će i dalje iznositi 110 dinara (Ub), 160 dinara (Lajkovac), 240 dinara (Ljig), 350 dinara (Takovo) i 420 dinara (Preljina).

Detaljnu trasu tek završene deonice autoputa E763 između petlje Surčin i obrenovačke petlje možete videti, među prvima, na mapi PlanPlus.