Važno! Lokacije saobraćajnih kamera na ulicama Beograda (MAPA)

Od 2019. godine na ulicama Beograda traje realizacija dugo najavljivanog projekta MUP-a Srbije koji za cilj ima postavljanje velikog broja bezbednosnih kamera na ulicama prestonice.

Krajnji rezultat projekta trebalo bi da bude povećanje nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ali istovremeno i podizanje stepena opšteg sigurnosti građana na beogradskim ulicama.

Tokom proteklih godina na najfrekventnim mestima u gradu postavljeno je više stotina kamera, čime je veliki deo Beograda već pokriven konstantnim video-nadzorom.

Saobracajni znak za kamere na putu

Podsećamo, projektom Ministarstva planirano je postavljanje oko hiljadu CCTV kamera za video nadzor, marke Huawei, na oko 800 lokacija širom gradske zone Beograda, ali i na nekim ključnim mestima u okolini glavnog grada.

Najveći broj kamera biće postavljen u svrhu sprečavanja krivičnih dela, odnosno povećanja opšteg nivoa sigurnosti građana, dok će jedan deo kamera poslužiti i pojačanoj kontroli bezbednosti saobraćaja, odnosno poštovanja saobraćajnih propisa - u prvom redu brzine, vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije i vožnje „žutom“ trakom.

Oštrija kontrola poštovanja semaforske signalizacije sprovodiće se prvenstveno u blizini škola, dok će kontrola brzine i vožnje „žutom“ trakom biti pojačana na mostovima i bulevarima.

Preporučujemo: Snimanje parkiranih vozila - Pogledajte „kritične“ ulice u Beogradu (mapa)

Preporučujemo: Crne tačke Beograda – opšta i manje poznata mesta saobraćajnih nezgoda (mapa)

Preporučujemo: Saobraćajne kamere stigle i u Kragujevac (mapa)

Pored navedenih kamera čija je funkcija jasna, svedoci smo konstantnog povećanja broja kamera čija namena još uvek nije precizno definisana.

Pretpostavlja se da će većina ovih kamera biti u funkciji osmatranja saobraćaja, kako bi se podigao nivo svesti građana o bezbednom učešću u istom, ali i radi efikasnijeg rasvetljavanja eventualnih spornih situacija pri saobraćajnim nezgodama.

Trenutno još uvek nije poznato da li će novopostavljene kamere registrovati i saobraćajne prekršaje nesavesnih vozača, ali svakako nije na odmet biti oprezan, jer će eventualne kazne stizati pravo na kućnu adresu vlasnika automobila.

Nove saobracajne kamere u Beogradu

Lokacije registrovanih saobraćajnih kamera u Beogradu možete pogledati u nastavku.

Legenda:

  • Prolazak kroz crveno svetlo - crveni pin
  • Prekoračenje brzine - plavi pin
  • Kretanje „žutom“ trakom - zeleni pin
  • Postojeće kamere za nadgledanje saobraćaja - bordo pin
  • Još uvek nedefinisana funkcija NOVIH kamera - crni pin
 

Primetili ste kameru koja nije na mapi? Prijavite ovde.