Koridor 11 - „Miloš Veliki“ na PlanPlus mapi

Deonica Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga, u dužini od oko 62 kilometra, svečano je otvorena u nedelju 18. avgusta.

Puštanjem u saobraćaj ove deonice, koja se nadovezuje na postojeći krak autoputa Ljig - Preljina, spojene su dve sekcije Koridora 11 u dužini od oko 103 kilometra.

Povezivanjem Obrenovca i Čačka jedinstvenim autoputem očekuje se značajnije rasterećenje saobraćaja na tradicionalno preopterećenoj Ibarskoj magistrali, kao i osetno skraćenje vremena puta na relaciji Beograd - Čačak.

Ipak, punu blagodet novog autoputa građani će osetiti sledeće godine kada bi, prema najavama, trebalo da bude završen i ključni krak Koridora 11 (Surčin - Obrenovac) koji će novi autoput E-763 povezati sa beogradskom obilaznicom, odnosno autoputevima E-75 i E-70, čime bi put od Beograda do Čačka trebalo da bude sveden na oko sat vremena.

Novootvorena deonica autoputa, simbolično nazvana „Miloš Veliki“, sastoji se od po tri trake u oba smera i projektovana je za maksimalne brzine od 130 kilometara na čas. Sadrži čak 42 mosta i nadvožnjaka, jedan najsavremenije opremljen tunel (Brančić) i tri petlje (Ub, Lajkovac i Ljig) na kojima se nalaze bočne naplatne rampe, kao i jednu čeonu rampu. Naplata putarine počeće 1. septembra, a do tada će korišćenje autoputa biti besplatno.

Na ukupnoj deonici autoputa u dužini od 103 kilometra postoji nekoliko odmorišta, ali još uvek nema benzinskih pumpi niti stanica za punjenje električnih automobila, pa se vozačima koji voze „na rezervi“ savetuje da dopune rezervoar pre polaska na put.

Koridor 11 ili zvanično autoput E-763 Beograd - Južni Jadran, projektovan je kao krak takozvane Transevropske magistrale koja povezuje sever Evrope sa Jadranskim morem, odnosno Barom. Na deonici Koridora koji prolazi kroz Srbiju biće sastavljen iz nekoliko deonica: Beograd - Obrenovac, Obrenovac - Ub, Ub - Lajkovac, Lajkovac - Donji Banjani (Ljig), Donji Banjani - Boljkovci, Boljkovci - Takovo (Gornji Milanovac), Takovo - Preljina, Preljina - Prijevor (Čačak), Prijevor - Lučani, Lučani - Požega, Požega - Boljare (Sjenica).

Detaljnu trasu tek završene deonice autoputa E-763 na relaciji Obrenovac - Ljig, možete videti, među prvima na mapi PlanPlus.