Najlepše dunavske plaže (1. deo) | Prirodno nasleđe Srbije

O Dunavu je, do danas, snimljeno toliko dokumentarnih filmova i napisano publikacija da malo šta nije poznato o ovoj velikoj reci.

Verovatno već i vrapci znaju da druga najduža reka Evrope protiče kroz čak 10 država i da od svih tih zemalja najveći deo pripada Srbiji (preko 20%); da na svom putu ka Crnom moru useca jednu od najlepših klisura na Starom kontinentu (Đerdapsku) i baš u njoj dostiže najveću dubinu među svim evropskim rekama (82 metra); da su uz dunavske obale nikli neki od najlepših gradova Evrope (Beč, Budimpešta, Beograd...), a da o njegovom istorijskom značaju svedoče brojna i vekovima stara utvrđenja.

Od podnožja Švarcvalda do Crnog mora, Dunav je reka koja daje puls predelima kroz koje protiče. Dok za milione ljudi Dunav doslovno znači život, čini se da turistički potencijal ove reke nije u potpunosti iskorišćen. Dunavske ture i krstarenja usmerena su više ka obilasku evropskih prestonica na Dunavu, nego na upoznavanje same reke i njenih skrivenih kutaka.

Pogled sa novosadskog Štranda na Most Slobode (FOTO: Nikola Duza)

A upravo ovakve, prelepe a manje poznate, lokalitete u Srbiji predstavljamo u narednim redovima. U pitanju su dunavske plaže, nastale u igri velike reke i njenih nanosa tokom vekova.

Plaža Tikvara

Plaža Tikvara nalazi se u Bačkoj Palanci, neposredno uz istoimeni močvarno-ritski kompleks koji ima status zaštićenog parka prirode. Ova plaža zapravo je „leđima“ okrenuta Dunavu jer je smeštena na njegovom rukavcu koji je sa maticom povezan sa dva uzana kanala. Iako skromno, plaža se može smatrati uređenom, sa trščanim suncobranima, klupama, tuševima, kabinama za presvlačenje i kantama za odlaganje smeća. Plitka voda i najfiniji rečni pesak čine je bezbednom i za decu u vreme niskog vodostaja. Smeštena na svojevrsnom sprudu između dve vodene površine, Tikvara je i lokacijski veoma atraktivna. A lokalne čarde, blizina grada i celokupan ambijent čine je jednim od omiljenih izletišta stanovnika Bačke Palanke i okoline.

Plaža Tikvara u Bačkoj Palanci (FOTO: Milan Marković)

Plaža u Čelarevu

Nekih 8 kilometara nizvodno od Tikvare, takođe na levoj obali Dunava, smeštena je plaža Čelarevo. Nalazi se nepun kilometar udaljena od istoimenog sela, nadaleko poznatog po proizvodnji čuvenog „Lav“ piva. Opremljena trščanim suncobranima i nekolicinom ležaljki raštrkanih na finom rečnom pesku, čista i relativno prostrana, ova plažica je idealan „štek“ za lokalce, ali i za putnike namernike. Obližnja čarda sa pogledom na reku i Neštinsku adu upotpunjuje ugođaj odraslima, a parkić sa ljuljaškama i teren za odbojku na pesku garantuje zabavu i deci.

Plaža u Čelarevu (FOTO: Ivan Buđa)

Beočinska plaža

Dalje nizvodno, ali sada na desnoj obali Dunava, nalazi se Beočinska plaža ili takozvani Karaš, po obližnjem restoranu. Gledajući pravo na Futog, ova plaža je značajno veća i uređenija od ranije pomenutih. Poseduje kompletnu plažnu infrastrukturu koja uključuje suncobrane, prirodnu hladovinu, svlačionice i tuševe, ugostiteljske objekte i sadržaje za decu. Svojim finim peskom, Beočinska plaža čak konkuriše i za jednu od najlepših na čitavom toku Dunava kroz Srbiju. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se skela koja povezuje dve obale Dunava, pa se na Karašu neretko okupljaju i Futožani, pa čak i Novosađani.

Beočinska plaža Karaš (FOTO: Maja Višnjić)

Plaža Vok

Ipak, Futožani češće posećuju prelepu, mada potpuno divlju, plažu koja se nalazi na „njihovoj“ strani Dunava. U pitanju je plaža Vok, neuređena, ali ipak neodoljiva za sve istinske ljubitelje prirode bez gužve i buke. S obzirom na to da izlazi na otvoreni Dunav, kupanje u reci je moguće na sopstvenu odgovornost i uz pojačan oprez, ali čak i bez kupanja, boravak na ovom mestu je sam po sebi prijatan i opuštajuć. Uz uobičajeni mir koji reka uliva, prirodan hlad i sitan pesak, obližnja kafanica je pravi začin za savršen dan pored vode, na rubu urbane džungle Novog Sada.

Plaža Vok u Futogu (FOTO: Jelena Fišćan)

Štrand

Zasigurno najpoznatija novosadska plaža i verovatno najuređenije kupalište na čitavom toku Dunava je Štrand. Novosadski pandan beogradskoj Adi Ciganliji, Štrand je jedna od najvećih turističkih atrakcija „srpske Atine“ u letnjem periodu. Smešten podno Mosta Slobode pruža se uz Dunav dužinom od oko 700 metara i širinom od oko 50 metara. Sitan pesak, ležaljke i suncobrani, te razni zabavni sadržaji, uz kafiće i restorane u zaleđu, ovo mesto gotovo da ne razlikuju od plaža u poznatim letovalištima. Više od veka (uređena 1911. godine) ova peščana plaža je kultno mesto Novog Sada i najlepši lokalitet uz reku koji se u ovom gradu može posetiti. Štrand je mesto koje tokom čitave godine privlači posetioce, šetače i uživaoce u jedinstvenom pogledu na veliku reku, a tokom letnjih meseci ovom plažom prodefiluje i više od million ljudi.

Novosadski Štrand (FOTO: Pixabay)

Kamenička plaža

Nasuprot Štranda, na desnoj obali Dunava, nalazi se čuveniKamenički park, a kao njegov sastavni deo i autentična Kamenička plaža. Ova plaža najvećim delom nalazi se u senci stoletnog drveća koje je u parku posađeno još početkom 19. veka, kada je i formiran ovaj nekada dvorski park ugarske plemićke porodice Karačonji. Kamenička plaža nije uređena za kupanje, štaviše, reklo bi se i da je neobjašnjivo zapuštena. Posećuju je uglavnom parovi ili zaljubljenici u prirodu koji žele da se osame ili prosto udalje od gradske verve Novog Sada. U „paketu“ sa Kameničkim parkom ova plaža je jedinstvena atrakcija Sremske Kamenice i mesto sa kog se pruža izuzetno lep pogled na Novi Sad, Most Slobode i veliki Dunav. Zbog brzine reke i naglog pada rečnog korita, kupanje se na Kameničkoj plaži ne preporučuje onima bez iskustva.

Kamenička plaža (FOTO: Natalija Marinković)

Oficirska plaža

Drugo najpopularnije kupalište Novosađana nalazi se na petrovaradinskoj strani Dunava, podno Žeželjevog mosta. Oficirska plaža, poznatija kao „Oficirac“, postoji na ovom mestu čak duže od dva veka. Naziv nosi po tome što su se još u 19. veku na njoj kupali oficiri austrougarske vojske sa svojim ženama i porodicama. Lepa i prostrana, a lako dostupna, sa dovoljno hladovine i mesta za osveženje predstavlja alternativu Štrandu, ali zapravo i prvi izbor za mnoge Novosađane. Zalazak sunca sa Oficirske plaže po mnogima predstavlja poseban užitak. Iako nekada uređena, „Oficirac“ je danas zvanično divlja plaža pa se kupanje u Dunavu sprovodi na sopstvenu odgovornost, uz pojačan oprez, jer velika reka često ne prašta početničke greške.

Zalazak sunca na Oficirskoj plaži (FOTO: Pixabay)

Plaža „Venecija“

Poslednja dunavska plaža uzvodno od Beograda je „Venecija“ u Starim Banovcima. Za idilično lokalno mesto, poznato uglavnom žiteljima Banovaca, poslednjih godina se pročulo pa do njega neretko čamcima doplove i gosti iz Beograda. Plaža nosi naziv po obližnjem restoranu koji je i njen zaštitni znak. Ne može se reći da je spektakularno uređena, ali to definitivno nije prepreka da u letnjim mesecima bude prekrivena peškirima i suncobranima. Dunav je u ovom delu toka bogatiji i za vode Tise, koja se u njega uliva 15-ak kilometara uzvodno, pa je utisak o velikoj reci sa „Venecije“ još impozantniji.

Venecija Milan Prebudjila
Plaža „Venecija“ u Starim Banovcima (FOTO: Milan Prebuđila)

U drugom delu teksta o dunavskim plažama obićićemo one beogradske i ostale koje se nalaze nizvodno od glavnog grada.