Najlepše dunavske plaže (2. deo) | Prirodno nasleđe Srbije

U prvom delu teksta o najlepšim dunavskim plažama u Srbiji obišli smo one uzvodno od Beograda.

Sledi nastavak...

Lido

Uz novosadski Štrand, verovatno najpoznatija dunavska plaža u Srbiji je Lido. Smešten na samom „špicu“ Velikog ratnog ostrva, Lido je već više od pola veka legendarno letnje okupljalište Zemunaca, ali i ostalih Beograđana. Sama plaža nije prevelika, a nije ni naročito uređena (tek nekoliko ugostiteljskih objekata), s obzirom na to da je Veliko ratno ostrvo zaštićeni spomenik prirode. Ipak, to ne utiče na činjenicu da se tokom leta na njoj izležava više hiljada građana. Lido je naročito postalo popularno kada je, početkom 2000-ih, ostrvo pontonskim mostom spojeno sa Zemunskim kejom. Kupališna sezona na Lidu tradicionalno traje tokom jula i avgusta, kada svako može preći most i upoznati se sa ovom istinskom oazom na obodu beogradske urbane džungle. Iako se čini kao da stoji, vreme na Lidu zapravo proleti, a na to najbolje podseti zalazak sunca koji je sa ovog mesta apsolutno savršen.

Plaža Lido (FOTO: Beli Zeka)

Bela stena

Još jedna atraktivna „ostrvska“ plaža nalazi se 10-ak kilometara nizvodnije, na ostrvu Forkontumac, koje administrativno pripada Pančevu. Eksponirana prema zapadu, kao i Lido, pruža jedinstven užitak u zalasku sunca iznad reke kojoj se nekoliko kilometara uzvodnije pridružila i Sava. Ali, dok do zalaska dođe na Beloj steni se može provesti savršen letnji dan. Naziv ove plaže potiče od najfinijeg peska izrazito svetle boje, kojim je zapadni rt ovog ostrva pokriven. U neposrednoj blizini plaže smešteno je vikend naselje, pa Bela stena uglavnom ima lokalni karakter. To naravno ne znači da nije gostoljubiva za sve znatiželjnike koji su raspoloženi da se sa pančevačke strane čamcem prebace do ostrva. Plaža Bela stena nije uređena, ima nekoliko restorana, ali ne i standardnu plažnu infrastrukturu. Ipak, o lokalnom biseru prirode njegovi posetioci veoma vode računa.

Plaža Bela stena (FOTO: Mikss Conan)

Preporučujemo: Beogradska ostrva: 12 zelenih oaza na vodi (1. deo)

Plaža u Vincima

Naredna u nizu reprezentativnih dunavskih plaža nalazi se u selu Vinci, na otprilike polovini toka između Velikog Gradišta i Golupca. Ovo malo braničevsko selo poznato je kao vikendaško naselje. Skrajnuto od glavnih regionalnih puteva, ovo malo naselje nastalo uz veliku reku je za mnoge još uvek neotkriveni dragulj Podunavlja. Lokalna plaža u Vincima smeštena je između samog puta i reke, u uskom pojasu dužine oko 500 metara. Dunav je u ovom delu bogatiji i za vode Velike Morave i Mlave, što ga čini znatno širim i moćnijim nego na deonicama ranije pomenutih plaža. Skromno je uređena, ali lepo održavana. Uz par ugostiteljskih objekata koji nude i prenoćište, može biti pun pogodak za jedan letnji vikend.

Plaža u Vincima (FOTO: Goran Stanković)

Golubačka plaža

Možda ne najpopularnija i sasvim sigurno ne najveća, ali plaža u Golupcu je zasigurno najživopisnija od svih dunavskih plaža u Srbiji. Nalazi se na samom ulazu u naselje, na mestu gde širina Dunava premašuje 5 kilometara. Na ovom mestu, gde Dunav više podseća na more nego na reku, počinje i najatraktivniji deo ove rečne doline – Đerdapska klisura, koja je pre nekoliko godina proglašena i svetskim geoparkom. Sa Golubačke plaže pruža se pogled na impozantne vetrenjače na rumunskim brdima preko reke, kao i na obnovljenu Golubačku tvrđavu, verovatno najveću turističku atrakciju karpatske Srbije. Sama plaža, iako nevelika, lepo je uređena ležaljkama i suncobranima. Uz neizbežne ugostiteljske objekte, sadrži čak i manju marinu za pristanak čamaca i brodića.

Golubačka plaža (FOTO: Luka Antić)

Plaža u Donjem Milanovcu

Slična po karakteristikama, ali nešto manja, je i plaža u Donjem Milanovcu. Smeštena na samom ulazu u ovaj lepi gradić, izuzetno je lepo uređena, što je i za očekivati s obzirom na to da je Donji Milanovac sedište Nacionalnog parka Đerdap. Plaža u Milanovcu specifična je i po tome što Dunav u ovom delu toka predstavlja zapravo jezero nastalo izgradnjom brane HE Đerdap I, pa reka nije toliko brza, ali je zato njena dubina znatno veća nego što je to uobičajeno za reke. Već pri samom ulasku u vodu dubina ubrzo ide i na preko 2 metra, a samo nekoliko metara od obale i znatno dublje. Stoga se kupačima savetuje oprez. Mnoštvo interesantnih turističkih lokaliteta u neposrednoj blizini plaže čine ovo mesto sjajnom destinacijom za predah i okrepljenje, čak i ako niste raspoloženi za kupanje.

Plaža u Tekiji

Plaža u Tekiji nas na trenutak može potpuno verno podsetiti na neko manje mesto u Bokokotorskom zalivu, ali samo dok ne priđemo vodi i osetimo miris slatkovodne reke. Malo seosko naselje podno Miroča, koje je proslavila čuvena manifestacija Zlatna bućka, osim po ribolovu poznato je i po izrazito lepoj plaži sa koje se pruža prelep pogled da usporeni Dunav i obronke karpatskih planina sa obe strane reke. Eksponiranost ka zapadu garantuje idiličan ambijent u kasnim popodnevnim časovima tokom zalaska sunca, a plažni bar i uređeno kupalište - lep i opuštajući letnji dan. Imajući u vidu sve znamenitosti u okolini, najmanje jedan.

Plaža u Tekiji (FOTO: Dragica Smiljanić)

Plaža u Kladovu

Plaža u Kladovu nalazi se 20-ak kilometara nizvodnije, na izlasku Dunava iz Đerdapske klisure. Za razliku od prethodne i nekih ranije pomenutih ne može se pohvaliti baš idiličnim pogledom, jer se nalazi tačno naspram industrijske zone rumunskog grada Drobeta Turnu Severin, čiju panoramu (iz ovog ugla) „krase“ brojni dimnjaci, kranovi i silosi. Ipak, gradska plaza u Kladovu je uprkos tome jedna od najposećenijih u ovom delu Srbije. Prostrana i lepo uređena i održavana, prekrivena najfinijim peskom i sa mnoštvom sadržaja za sve generacije, plaža u Kladovu možda i više od svih pomenutih podseća na one morske.

Plaža u Kladovu (FOTO: Ivan Andrić)

Plaža u Brzoj Palanci

Uz izuzetak nekoliko trščanih suncobrana, plaža u Brzoj Palanci ne može se smatrati naročito uređenom. Ipak, njen položaj i skrajnutost na krajnjem severoistoku zemlje, čije je samu po sebi atraktivnom i egzotičnom. Ovo pogotovo ako se u takvom obilasku povežu turističke atrakcije Đerdapa i Negotinske krajine. Udaljena od glavnih puteva plaža u Brzoj Palanci retko kome može biti usputna destinacija. I baš zbog toga je i vredi videti. Za lokalno stanovništvo ova plaža je već tradicionalno mesto okupljanja u letnjim mesecima.

Plaza u Brzoj palanci Gordana Vukadinovic
Plaža u Brzoj Palanci (FOTO: Gordana Vukadinović)

Mihajlovačka i Kusjačka plaža

Tridesetak kilometara nizvodnije, na ušću Timoka, Dunav napušta Srbiju. U ovom međuprostoru nalaze se još dve plažice vredne pomena – ona u selu Mihajlovac i plaža Kusjak, u blizini HE Đerdap II. Njihova izolovanost u odnosu na glavne saobraćajne pravce i veća naselja, obećavaju mir i opuštajuću atmosferu pored najduže srpske reke.