Dan diskonekcije | „Izmišljeni“ praznici

Digitalna era...

Digitalna era u kojoj živimo donela je, a nesumnjivo će tek doneti, čovečanstvu brojne benefite.

Bežični internet, pametni telefoni, tableti i ostali smart uređaji omogućili su nam povezivanje sa celim svetom, u gotovo svakom trenutku.

Beskrajne mogućnosti za informisanje, edukaciju, umrežavanje i zabavu proširile su vidike i inspirisale sve generacije. Dok se oni stariji brže ili sporije prilagođavaju novim tehnologijama, današnji klinci već samim rođenjem „upadaju“ u digitalni svet, često ne shvatajući kako je svet uopšte funkcionisao bez interneta, smartfona, četa i video igrica.

Šta uopšte znači Dan diskonekcije?!

Međutim, kao što je električna lokomotiva svojevremeno bacila u zaborav parnu mašinu, kao što je televizija preko noći zamenila tranzistor, a neki lokalni put izgradnjom modernog autoputa ostao pust, tako je i era digitalne komunikacije počela da ostavlja posledice na jednu drevnu, ali osnovnu veštinu ljudi – razgovor uživo i fizičku povezanost među ljudima.

Iz tog razloga, jedna lokalna zajednica u SAD je još 2003. godine ustanovila jedan neformalni praznik sa poučnom misijom. U pitanju je Dan diskonekcije čiji je cilj da svako od nas na barem 24 časa potpuno isključi sve svoje elektronske uređaje i internet konekciju, da provede dan bez tehnologija i „digitalnog stresa“, u razgovoru i druženju sa porodicom i svojim bližnjima, na kafi, čaju, pivu sa drugarima, zajedničkom ručku, uz knjigu ili štampano izdanje novina, aktivnosti u prirodi, a na kraju krajeva i sa samim sobom.

Kako proslaviti Dan diskonekcije?

Nije poznato zašto je baš prvi petak u martu proglašen Danom diskonekcije, ali to na kraju nije ni važno, jer to može biti bilo koji dan. Istina, pitanje je da li je jedan dan bez elektronike dovoljan za spoznaju pravog značaja žive komunikacije među ljudima, ali u vremenu opšte zavisnosti od digitalnih medija i taj jedan bi se, realno, mogao smatrati podvigom.

Ukoliko vam se ideja ovog praznika čini interesantnom, „proslavite“ ga prvom prilikom jednostavnom diskonekcijom interneta i gašenjem elektronskih uređaja.

Ipak, poželjno je da pre toga:

  • Obavestite svoje roditelje, prijatelje i kolege o svojoj nameri, kako ne bi pretrnuli od brige i eventualno prijavili vaš nestanak policiji
  • Detaljno isplanirate aktivnosti za taj dan i osmislite način komunikacije sa važnim ljudima
  • Ako vam je posao usko povezan za internet i digitalne medije, za „proslavu“ ipak odredite neki neradni dan, kako ne bi imali problema sa šefom
couple-1363959_1920