Svetski dan Nutele | „Izmišljeni“ praznici

Svetu se ne može ugoditi...(osim ako nisi tegla Nutele)

Kinderlada... Eurokrem i Cipiripi... Finetti i Vedoki... Linolada, pa čak i Milky way... U manjem ili većem pakovanju, sa kašičicom ili bez, u šolji ili čaši, kofici ili tegli – svaki od ovih „kremića“ je, bar u jednom delu života većine nas, predstavljao omiljeni deo doručka ili najdražu užinu.

Ipak, kada se 90-ih godina prošlog veka u našim prodavnicama (ili možda češće na pijačnim tezgama i buvljacima) pojavila Nutella, postalo je jasno da će se ova mešavina lešnika i kakaa svojim jedinstvenim ukusom brzo izdvojiti od ostalih kremova, a možda i do danas ostati neprevaziđena.

Istina, Nutela se od početka isticala neodoljivim originalnim ukusom, ali i prilično „odoljivom“ cenom zbog koje, ruku na srce, dugo nije bila dostupna prosečnom srpskom novčaniku. Ipak, tridesetak godina kasnije, malo je onih koji baš nikada nisu probali Nutelu i kojima hormon sreće u krvi nije proradio nakon toga.

Svetski dan Nutele

Situacija u svetu kremova je takva da kada bi se organizovalo takmičenje za globalno najomiljeniji krem, kvota na pobedu Nutele bila bi simbolično mala.

Zbog opšteg obožavanja ovog slatkog namaza, koji savršeno ide uz sveže parče hleba, vafle, palačinke (ali i običnu kašiku), jedna Amerikanka je 2007. godine odlučila da 5. februar proglasi danom Nutele i kroz internet aktivnosti podstakne interakciju među ljudima koji su takođe bili veliki obožavaoci ovog slatkiša.

Ovakav jedan događaj verovatno ne bi ni bio vredan pomena da nakon par godina italijanska kompanija Ferrero, proizvođač te savršene Nutele, nije ovaj „praznik“ stavila pod svoje pokroviteljstvo. I tako se ovaj dan danas obeležava jubilarni 15. put.

Svetski dan Nutele
FOTO: nutelladay.com

Kako proslaviti Svetski dan Nutele?!

Razume se da bi proslava ovog dana trebalo da protekne u znaku najdražeg krema. A da li ćete otvoriti teglu i Nutelu zagrabiti supenom kašikom, pozvati društvo i napraviti omiljene palačinke za sve uz obaveznu fotku i hashtag #worldnutelladay ili naći neki treći način – na vama je...

Svetski dan Nutele mapa
FOTO: nutelladay.com