Black Friday | „Izmišljeni“ praznici

Black Friday ili Crni petak jedan je u nizu „praznika“ prihvaćenih iz zapadnog sveta, koji se poslednjih godina uveliko „proslavlja“ i u Srbiji.

Ovaj dan poznat je po tome što najpopularniji tržni centri i trgovinski lanci širom sveta daju velike popuste na najrazličitiju robu i usluge, što izaziva svojevrsnu šoping groznicu među potrošačima.

Izvorno nastao u SAD, ovaj praznik kupovine dešava se dan nakon američkog Dana zahvalnosti, a kako je za ovaj rezervisan svaki četvrti četvrtak u novembru, onda je poreklo imena Crnog petka i logično...

...Ali zašto baš CRNI petak?!

Iako pridev „crni“ obično asocira na nešto mračno i zloslutno, u ovom slučaju radi se o ekonomskim razlozima, za koje su vezane zanimljive anegdote.

Naime, sredinom prošlog veka, otvaranje bolovanja petkom, nakon Dana zahvalnosti, bila je uobičajena praksa radnika u SAD, kako bi se praznik spojio sa vikendom i na taj način dobila četiri neradna dana. Iz tog razloga, ovaj dan je među poslodavcima bio označen kao „crn“, odnosno loš za poslovanje.

Ipak, verovatnije je da ime Crnog petka potiče iz drugog razloga. Početkom osamdesetih, većina trgovaca u Americi poslovala je na ivici isplativosti. Tokom većeg dela godine, od januara do novembra njihovi mesečni bilansi bili su mahom negativni, da bi tokom sezone praznika prešli u izraziti plus i „izvukli godinu“.

Dan zahvalnosti u Americi označava se kao početak božićne i novogodišnje euforije i šoping groznice, a petak nakon njega kao prvi dan u kome trgovci počinju da ostvaruju značajniji profit. Kako se u finansijskim izveštajima gubici obeležavaju crvenom bojom, a profit crnom, tako je petak nakon Dana zahvalnosti postao Crni petak.

Black Friday u Srbiji

Kako je ljubav prema povoljnoj kupovini univerzalno osećanje, a bivajući i svetski trend, Crni petak je dan koji se od pre nekoliko godina „praznuje“ i u Srbiji.

U svim šoping molovima i tržnim centrima u zemlji ove godine najavljeni su veliki popusti koji će u pojedinim radnjama ići i do 80%. Velike akcije pripremili su Ušće Shopping Center, Delta City, BEO Shopping center, BIG, TC Stadion, AVIV Park, TC Mercator, Rajićeva Shopping Center, Immo Outlet Centar, Tržni centar Promenada u Novom Sadu, Šoping centar Plaza u Kragujevcu, zatim specijalizovane prodavnice tehnike i kućnih aparata kao što su Tehnomanija, Gigatron, WinWin i mnogi drugi.

Za one koji nemaju strpljenja za gužve i čekanja u dugim redovima kako bi povoljno šopingovali, u ponedeljak nastupa, takođe po uzoru na zapadne zemlje, Cyber Monday - dan podjednako povoljne online kupovine.