Zlatiborska hajka na vuka | Turistički kalendar Srbije

Zlatiborska hajka na vuka deo je lovačko - turističke manifestacije Sabor lovaca Srbije. Ovaj događaj svake zime na Zlatiboru okuplja po nekoliko stotina lovaca, ali i radoznale posetioce koji iščekuju ishod hajke.

Sabor lovaca Srbije je jedna od najstarijih manifestacija na Zlatiboru, koja se od 1982. godine organizuje svakog februara. Na događaju učestvuju ne samo lovci iz Srbije, već i iz drugih zemalja, poput Danske, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke i drugih.

Trodnevnu manifestaciju organizuje Udruženje lovaca Zlatibor iz Čajetine, koje broji oko 450 članova. Posvećena je svim ljubiteljima lova, a obuhvata takmičenja u različitim lovačkim disciplinama, edukaciju, kao i pripremu lovačkih jela.

Lovci se nadmeću u gađanju pokretne mete vuka, nepokretne mete srndaća, glinenih golubova, u gađanju specijalnom puškom na pokretnu kružnu metu, lovu na lisice psima goničima, kao i u lovu na vuka pogonom. Nezaobilazno je i nadmetanje u pripremi najboljeg lovačkog gulaša. Osim toga, organizuju se naučni skupovi, izložbe lovačkih trofeja i propratni saržaji, a sve to uz degustaciju zlatoborskih proizvoda i tradicionalni zvuk trube.

Hajka na vuka privlači najviše pažnje, ali se ne odvaži svaki lovac da u njoj i učestvuje. Uloviti vuka, smatraju iskusni lovci, je izvanredan uspeh. Kako objašnjavaju oni koji su se u tome oprobali, vuk je lukaviji i od lisice. On je mudar, ima dobar sluh, dobar njuh i može da oseti na velikoj daljini bilo kakav miris.

S obzirom na to da se događaj obično održava krajem februara, kada je Zlatibor uglavnom prekriven snegom, vremenski uslovi nekada mogu praviti poteškoće u lovu. Upravo loše vreme i snežni smetovi idu „na ruku“ vukovima, koji tada najčešće ostanu neuhvaćeni, iako u potrazi učestvuje više stotina lovaca.

b

Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj je poslednjih godina zabeležen porast broja vukova kojih prema procenama ima oko 1 000 jedinki. Vukova ima u svim brdsko - planinskim područjima, pogotovo u Zapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Na Zlatiboru postoji šest lovišta. No ipak ova životinja neretko prelazi granice, zalazi na posede, te pravi probleme domaćinstvima, najčešće napadom na stada ovaca. Takođe, zbog prevelikog broja vukova, ugroženi su i srndaći.

Za razliku od ostatka sveta, gde je ova vrsta ugrožena i ulaže se napor kako bi se povećao njihov broj, u Srbiji je lov na vukove dozvoljen, ali pod kontrolom. Zbog štete koji vukovi nanose domaćinstvima i drugim divljim životinjama, odstrel je moguć, ali samo određeni broj na godišnjem nivou.

Ovogodišnja Zlatiborska hajka na vuka održaće se od 24. do 26. februara. Više informacija može se dobiti putem sredstava javnog informisanja i lokalnih medija.