Dragačevski sabor trubača | Turistički kalendar Srbije

Tradicionalni Dragačevski sabor trubača održava se svake godine sredinom avgusta, u Guči.

Varošica od oko 2000 stanovnika, smeštena podno planine Jelice, 20-ak kilometara jugozapadno od Čačka, za četiri dana trajanja manifestacije prihvata i do milion turista, iz cele Srbije, regiona i Evrope.

Zbog ovakve masovnosti, sabor spada u neke od najvećih trubačkih i folklornih festivalh u svetu. Štaviše, uz čuveni karneval u Rio de Žaneiru odnosno Oktoberfest u Minhenu, Dragačevski sabor je, po mnogim parametrima, treći najveći etnofestival na planeti!

Tokom četvorodnevne manifestacije koja se održava na mesnom stadionu, osim nastupa brojnih duvačkih orkestara iz svih krajeva zemlje koji se tradicionalno nadmeću za Zlatnu trubu, te koncerata poznatih izvođača narodne i zabavne muzike, u centru pažnje su i tradicionalne igre i običaji, poput Narodnog višeboja (gađanje jabuke iz puške, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, skok u vis, rvanje...) i Dragačevske svadbe, kao i saborski sajam turizma i narodnog stvaralaštva.

Sabor trubača često se ocenjuje kao vašar nad vašarima. U karnevalskoj atmosferi kojom danonoćno dominiraju zvuci trube, miris roštilja, pečenja i svadbarskog kupusa, dobro raspoloženje, pesma i smeh, sve se bolje provode i stranci koji u Guču, poslednjih godina, dolaze u sve većem broju.

Poseta Saboru je potpuno besplatna, kao i parking na javnim parkiralištima za vreme trajanja festivala. Stoga, za parking i karte ne morate brinuti, ostaje samo da obezbedite smeštaj ukoliko još uvek niste. Zbog ograničenosti smeštajnih kapaciteta u samoj Guči, prenoćište možete potražiti u hotelima, hostelima i motelima u obližnjem Čačku i Arilju.

trumpet-player-8455_1920

Ovogodišnje, 61. izdanje, Dragačevskog sabora trubača održaće se od 5. do 7. avgusta. Više informacija o programu festivala moguće je naći na zvaničnom sajtu Sabora u Guči.