Tamburica fest u Novom Sadu | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 17. avgust 2022.
  • Vodič

Tamburica fest je međunarodna muzička manifestacija koja se svakog leta održava na više lokacija u Novom Sadu i Petrovaradinu, sa ciljem afirmacije tradicionalne tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta. Sastoji se iz takmičarskog i revijalnog dela, a okuplja najbolje tamburaše iz zemlje i regiona.

Festival je nastao 2008. godine, u bačkom selu Deronje, da bi se četiri godine kasnije preselio među zidine Petrovaradinske tvrđave. Od osnivanja i prvog izdanja na festivalu je nastupilo preko 5 000 učesnika, među kojima su i legendarna imena domaće muzičke scene, poput Zvonka Bogdana, Radeta Šerbedžije, Harisa Džinovića i nekoliko desetina drugih.

Svake godine, ovde se tamburaški orkestri nadmeću za titulu najboljeg na svetu, dok se vokalni solisti takmiče za najbolju autorsku pesmu Tamburica festa. U revijalnom delu poznata estradna imena svoje hitove predstavljaju uz pratnju tamburica.

Trg Slobode u Novom Sadu (FOTO: Aleksandar Tomić)

Uvodni festivalski dan se održava na Trgu Slobode u Novom Sadu, kada centrom grada defiluju kulturno – umetnička društva, kulturni ansambli i tamburaški orkestri, kao i fijakeri. Orkestri koji fijakerima prođu čitavim gradom, od Železničke stanice do Štranda, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Glavni deo festivala održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi i traje dva dana.

Tokom tri avgustovska dana Novi Sad i Petrovaradin ispune se zvukom tambure, instumenta bez kojeg se tradicionalna muzika ovih predela ne može zamisliti.

Ova manifestacija predstavlja jedan od najboljih festivala etno muzike u Evropi. Osim orkestara iz Srbije, učešće uzimaju i orkestri iz Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, pa i Amerike. Tamburica fest je prilika i za mlade tamburaše da pokažu svoje umeće, ali i da je tambura i dalje u modi.

 

 

Tambura kao instrument, nastala je na području Mesopotamije, Persije i Egipta. Sam naziv ponikao je od persijske reči „tn“ što označava žicu. Spada u kordofone, odnosno instrumente sa žicama i rezonatorom. Dele se na orijentalne i vojvođanske, a mogu imati od dve do čak šesnaest žica.

Tambura je na Balkan stigla u 14. i 15. veku, sa Osmanlijama, a prvi zapis o tome nastao je 1551. godine u putopisima francuskog konzula. U Vojvodinu stiže nešto kasnije, u seobama tokom 17. i 18. veka, ali se utkala duboko u tradiciju ravničarskih predela, pa je njena veza sa Panonijom postala neraskidiva, te se i danas ovde ponajviše svira. Ipak, u novije vreme tamburaški orkestri česti su u kafanama i restoranima u čitavoj Srbiji.

Svetska tamburaška asocijacija, kao udruženje svih tamburaša sveta, nastala je upravo na Tamburica festu i sedište joj je u Novom Sadu.

„Pijani sat“, simbol Petrovaradinske tvrđave (FOTO: Aleksandar Tomić)

Ovogodišnje, 14. po redu, izdanje Tamburica festa održaće se od 19. do 21. avgusta. Više informacija o festivalu možete se informisati putem zvaničnog sajta Tamburica festa i lokalnih medija.

Tagovi

Kategorije: