Besplatno u Rimski bunar, Kulu Nebojša, Sahat-kulu...

  • Nikola Igračev
  • 3 min
  • 18. april 2019.
  • Vesti

Povodom tradicionalne manifestacije Dani Beograda, glavni grad je odlučio da „časti“ svoje žitelje i posetioce besplatnim obilaskom najznačajnijih turističkih objekata koji se nalaze u sastavu Beogradske tvrđave. U pitanju su Rimski bunar, Kula Nebojša, Sahat-kula, Veliki barutni magacin i Vojni bunker.

Podsetimo, Dani Beograda predstavljaju četvorodnevnu manifestaciju posvećenu sećanju na dva verovatno najvažnija događaja u istoriji glavnog grada - prvi pomen slovenskog imena Beograd koji se dogodio 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana VIII, i svečanu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine, od strane turskog vezira Ali Riza-paše. Stoga se Dani Beograda simbolično obeležavaju u periodu između dva datuma, ove godine po 17. put.

Među mnogobrojnim kulturnim događajima koji su tim povodom organizovani, posebno se izdvaja mogućnost besplatnog obilaska najznačajnijih objekata Beogradske tvrđave:

Rimski bunar

odvajkada predstavlja jednu od najmisterioznijih turističkih atrakcija u Beogradu o kojoj su od davnina ispredane najrazličitije legende - od nekih sasvim iracionalnih poput one da je mitski junak Orfej kroz Rimski bunar ulazio u podzemni svet, do onih realnijih po kojima se kroz bunar i tunel ispod Save može preći na zemunsku obalu Dunava. Svojom arhitekturom, dubinom, mračnim i uskim spiralnim stepenicama i sablasnim utiskom koji ostavlja na posetioce, Rimski bunar je i u novije vreme bio inspiracija za stvaranje svojevremeno zastrašujućih filmskih scenarija (Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a, Lavirint...) koji su doprineli stvaranju utiska o mističnom lokalitetu. Stoprocentno tačna istorija Rimskog bunara se ni danas pouzdano ne zna, ali je dokazano da je izgrađen tek u prvoj polovini 18. veka, kada je Austrougarsko carstvo zagospodarilo Beogradom. Moguće je da je predisponiran postojanjem bunara iz nekog ranijeg perioda, ali današnji izgled definitivno duguje Austrijancima. I pored toga, još uvek mnogo znakova pitanja postoji oko ovog objekta, pa Rimski bunar predstavlja svojevrsnu naučno-graditeljsko-istorijsku enigmu i danas.

Tokom Dana Beograda, posetioci će u Rimskom bunaru moći da pogledaju izložbu Stare mape - putokaz ka prošlosti Beograda.

Kula Nebojša

jedno je od najprepoznatljivijih znamenja Beograda, simbol neosvojivosti Beogradske tvrđave u vreme ugarske, ali i najpoznatija beogradska tamnica u vreme turske vladavine, u kojoj je skončao i veliki grčki junak Riga od Fere. Mnogi ne znaju te prihvataju zdravo za gotovo naziv Nebojša. Poreklo imena ove kule potiče od staroslovenske verzije glagola ne boj se (ne boj sja) i nema veze ni sa kakvim Nebojšom. Takođe, malo je poznato i da je neposredna okolina kule masovna grobnica jasenovačkih žrtava čija su tela Savom doplutala čak do Beograda. Unakažena tela iz reke su izvlačili ribari, sahranjujući ih stihijski u okolini kule Nebojša. Ovaj podatak lokalitetu još više daje na važnosti.

Kula Nebojša danas je muzejski i moderan izložbeni prostor sa stalnom audio-vizuelnom postavkom koja ce posetiocima biti na raspolaganju besplatno.

Sahat-kula

uz Sahat-kapiju, jedan je od najupečatljivijih simbola Kalemegdana i jedna od retkih građevina koja nije pretrpela velika oštećenja tokom mnogobrojnih ratova. Izgrađena sredinom 18. veka u baroknom stilu i danas održava svoju autentičnost. Od 2014. je otvorena za posetioce koji sa visoke kule mogu posmatrati Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan iz jedne drugačije i nesvakidašnje perspektive.

Veliki barutni magacin

je grandiozni podzemni objekat, izgrađen tokom velike austrougarske rekonstrukcije Beogradske tvrđave, po zamisli princa Eugena Savojskog. Danas se u jednoj od podzemnih prostorija nalazi reprezentativna izložba antičkih spomenika iz „singidunumske“ epohe glavnog grada. Posetioci mogu pogledati brojne kamene spomenike i sarkofage iz rimskog doba, pronađene na teritoriji Beograda.

Vojni bunker

spada u najmlađe spomenike Beogradske tvrđave, izgrađene sredinom prošlog veka za potrebe Jugoslovenske narodne armije i odbrane zemlje u slučaju rata sa tadašnjim Istočnim blokom. Godinama skrivan od očiju javnosti, kao strogo čuvana tajna, Vojni bunker je danas otvoren za turističke posete.

Tokom Dana Beograda, posetioci će u bunkeru moći da prisustvuju izložbi Umetnost u bunkeru, posvećenu cenzuri u umetnosti tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Besplatno razgledanje navedenih kulturno-istorijskih spomenika biće omogućeno u periodu od 11 do 19 časova.

Kategorije: