Snimanje parkiranih vozila - Pogledajte „kritične“ ulice u Beogradu (MAPA)

Pored stotina CCTV kamera koje su se proteklih meseci pojavile nad beogradskim raskrsnicama, ulicama i bulevarima, video-nadzor Beograda upotpuniće i 18 specijalno opremljenih vozila za mobilno snimanje nepropisno parkiranih automobila.

Tehnologija pokretnog snimanja saobraćaja, simbolično nazvana „Sokolovo oko“, koja se u Evropi navodno primenjuje u još samo dva grada (Londonu i Amsterdamu), ima za cilj evidentiranje nepropisno i bahato parkiranih vozila koja remete prohodnost centralnih gradskih ulica, pre svega onih kojima se kreću vozila JGP-a, zatim u žutim trakama, na trotoarima i tramvajskim šinama.

Uz detektovanje i fotografisanje registarskih tablica nepropisno parkiranih vozila, „Sokolovo oko“ trebalo bi da omogući automatsku prijavu ovog saobraćajnog prekršaja, navodno bez izuzetka, čime bi mogućnost selektivnog kažnjavanja trebalo da bude anulirana.

Snimanje bajato parkiranih vozila
Specijalno opremljena vozila za snimanje nepropisnog parkiranja (FOTO: Beoinfo)

Dvadesetčetvoročasovno snimanje nepropisno parkiranih automobila biće u nadležnosti Komunalne milicije, čiji bi službenici trebalo da, u relativno kratkim intervalima, u novim i specijalno opremljenim Rejndž Roverima krstare najprometnijim beogradskim ulicama i automatski evidentiraju najveći broj prekršaja.

Probno snimanje ulica počelo je u ponedeljak 27. jula i u naredne dve sedmice, prema najavama, ne bi trebalo da bude kažnjavanja. Vlasnici nepropisno parkiranih vozila dobijaće samo obaveštenja na kućnu adresu, dok bi sistem kažnjavanja prekršaja trebalo da stupi na snagu 10. avgusta.

U nastavku možete pogledati koje 93 ulice će biti pokrivene mobilnim kamerama.