Štrudl fest u Bačkoj Palanci | Turistički kalendar Srbije

Štrudl fest je tradicionalna turističko – gastronomska manifestacija koja se više od decenije, obično krajem avgusta, održava u Bačkoj Palanci, sa idejom za očuvanje tradicije vojvođanskih Švaba.

Štrudl fest organizuje Udruženje Nemaca iz Bačke Palanke, ali manifestacija svakako nema nacionalni karakter te na njoj izlažu i Mađari, Srbi, Slovaci i ostali majstori mešenja ove čuvene i toliko autentične poslastice ravničarskih krajeva.

Štrudla je u naše krajeve stigla sa Habzburzima, na čijim je dvorskim trpezama bila neizostavni dezert. O njenom nemačkom poreklu svedoči i sam naziv koji u prevodu znači vrtlog ili vir, na šta i podseća tekstura štrudle.

Izvorno, to je tradicija podunavskih Švaba, a pod njihovim uticajem pravljenje štrudle je vremenom postalo običaj i u Vojvodini. Iako danas duboko utkana u srpsku kuhinju, opšte mišljenje je da su najbolje štrudle ipak one spravljane po nemačkim receptima.

Najstariji sačuvani recept za pravljenje štrudle sa jabukama datira iz 1696. godine i čuva se u Beču, u Gradskoj biblioteci. Osim štrudle sa jabukama, koja se u Austriji smatra jedinom originalnom, može se pripremati i sa makom ili orasima, a u novije vreme i raznim drugim filovima.

Recepti su razni, a osim sastojka kojima se puni, u njenoj osnovi nalaze se brašno, mleko, kvasac, jaja, ulje, so i šećer, a na kraju se obavezno posipa šećerom u prahu. Prema rečima lokalnih domaćica koje svoje štrudle izlažu na festivalu, najvažnije je - da se ne štedi.

U Bačkoj Palanci i Vojvodini uopšte, najzastupljenija štrudla je ona sa makom. Jedna od tajni leži u dodavanju komadića kore limuna, kako bi mak bio ukusniji i sočniji.

bake-g6a8304a5f_1920

U ovim krajevima običaj je da se štrudla mesi nedeljom, kao deo svečane trpeze. Za razliku od minulih vremena kada je to bio čitav ritual jer su domaćice mesile testo, čekale da ono malo odstoji, a potom ga razvijale, premazivale filom, rolale i pekle, danas su štrudle lako dostupne u pekarama i poslastičarnicama. Ipak, jasno je da domaćoj štrudli, mešenoj sa puno ljubavi i posvećenosti, nijedna druga ne može ni prići.

Štrudl fest je jednodnevna, zapravo višesatna, manifestacija obično rezervisana za jedno lepo avgustovsko popodne, kada se Bačkom Palankom širi neodoljivi miris štrudle. Tada centar varoši ispune tezge na kojima se osim štrudle sa makom i orasima, mogu naći i one sa jabukom, višnjom, rogačem, ali i slanim sastojcima, poput čvaraka.

Organizatori smatraju da ovdašnje domaćice kuvaju sa srcem, te zagarantovano mesto imaju udruženja žena, dok profesionalni poslastičari ovde mogu doći samo kao gosti, na degustaciju.

Ovogodišnje 15. po redu izdanje Štrudl festa planirano je za nedelju, 3. septembar. Više detalja i informacija o festivalu može se dobiti putem lokalnih medija opštine Bačka Palanka.