Kupusijada u Mrčajevcima | Turistički kalendar Srbije

Kupusijada je gastronomska manifestacija koja se svakog septembra održava u Mrčajevcima kraj Čačka.

Centralni događaj ove poljoprivredno-turističke manifestacije je takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa, koji se smatra jednim od najukusnijih jela Zapadne Srbije.

Svadbarski kupus je među najprepoznatljivijim specijalitetima ovog dela Srbije pre svega zbog posebnog načina pripreme. Milun Tošić, jedan od osnivača manifestacije objašnjava da se u Zapadnoj Srbiji kupus kuva u zemljanom loncu, a da je hrana najukusnija kada se jede iz posuda izrađenih od prirodnih materijala. Za vrhunski kupus ipak nije dovoljan samo zemljani lonac, a svaki takmičar na Kupusijadi veruje da baš on ima recept koji će sudije oboriti sa nogu.

Prva Kupusijada održana je 2002. godine sa ciljem da da promoviše poljoprivredu i domaće proizvode, ali i da domaćini koji se okupe u Mrčajevcima razmene iskustva u uzgajanju kupusa i drugih kultura. Stručna predavanja i promocija savremenih poljoprivrednih tehnologija takođe su sastavni deo programa.

Ipak, najveći deo posetilaca ove trodnevne manifestacije želi da zna ko sprema najbolji kupus, a atmosferi doprinose i nastupi poznatih estradnih zvezda i kulturno-umetničkih društava. Treba naglasiti da, iako je kuvani kupus najtraženije jelo, ovo okupljanje jednostavno ne može da prođe bez pečenja na ražnju i specijaliteta sa roštilja.

Takmičenje u spremanju svadbarskog kupusa se odvija u tri kategorije: “Celo selo kuva”, “Ekipe i pojedinci” i “Ugostitelji”. U svim kategorijama se biraju tri najbolja takmičara koji kao nagrade dobijaju zlatni, srebrni i brozani lonac.

Vladimir Savić, osvajač zlatnog lonca za 2021. godinu, podelio je deo svoje tajne sa javnošću. Kako on kaže, pripremanje za Kupusijadu počinje dvadesetak dana pre samog takmičenja. Tada se kupus ostavlja u kace, u slanoj vodi da bi se ukiselio. Meso se dimi nekoliko sati nakon što je usoljeno odstojalo 7-8 dana da bi bilo spremno za kuvanje.

germany-549690_1280

Nije tajna da se najbolji svadbarski kupus dobija ako se sa njim kuva više različitih vrsta mesa. U zemljani lonac se naizmenično ređaju kiseli kupus i meso tako da je svaki red mesa drugog porekla. Najčešće su kombinacije junetine, svinjetine i ovčetine.

Kada je reč o začinima, uobičajeni su biber, aleva paprika, majčina dušica, ruzmarin, nana i matičnjak. Proporciju ovih začina svaki majstor čuva za sebe, a neki imaju i tajne sastojke koje njihov izdvajaju iz konkurencije. Sve se to na tihoj vatri krčka nekoliko sati i krajnji rezultat je jelo koje mami mirisom, a jedna porcija je retko kada dovoljna.

Tokom Kupusijade, svadbarski kupus se sprema i u lokalnim kafanama i domaćinstvima.

Opština Čačak je podržala manifestaciju i stanovnicima Mrčajevaca pomaže u organizaciji događaja. Kupusijada u Mrčajevcima je odličan primer iskorišćenog potencijala srpske nacionalne kuhinje.

Ovogodišnje izdanje Kupusijade u Mrčajevcima planirano je za period od 15. do 17. septembra. Više informacija o samoj manifestaciji možete pronaći na zvaničnoj Fejsbuk stranici.