Muzej podunavskih Švaba | Muzeji Srbije

Muzej podunavskih Švaba u Somboru je ustanova u kojoj je prvi put na jednom mestu sakupljena kulturna zaostavština i tradicija Nemaca, od njihovog dolaska na područje Vojvodine, do danas.

Muzej je smešten u Grašalković palati, spomeniku kulture i zdanju koje je nekada predstavljalo sedište lokalne administracije Habzburške monarhije. Upravo ova palata bila je tokom 18. veka centar kolonizacije Nemaca u Bačkoj.

Grašalković palata u Somboru (FOTO: Laslo Varga)

Muzej podunavskih Švaba predstavlja dependans somborskog Gradskog muzeja, a Sombor je ujedno i prvi grad u Srbiji u kojem je otvorena jedna ovakva ustanova kulture, posvećena manjinskom narodu.

Muzej je nastao u okviru Istorijskog odeljenja Gradskog muzeja Sombor 2019. godine, kada je formirana Zbirka podunavskih Švaba, a godinu dana kasnije izdvojila se i kao samostalna zbirka Muzeja Podunavskih Nemaca.

Od tada zbirka se ubrzano razvija zahvaljujući poklonima somborskog Humanitarnog udruženja “Gerhard” i potomaka podunavskih Nemaca koji danas mahom žive u matici. Muzejski fond trenutno broji oko 3 000 predmeta.

Stalna postavka Muzeja, poznata i kao (U)VID(I), prati dva veka suživota i istorije Nemaca na ovim prostorima. Čini je 250 eksponata i oko 3 000 fotografija zahvaljujući kojima je predstavljena istorija bačkih Nemaca od sredine 18. do sredine 20. veka i završetka Drugog svetskog rata, kada se masovno iseljavaju i gotovo nestaju sa prostora Jugoslavije.

Jedan od eksponata koji ukazuje na vekovno prisustvo Nemaca u Vojvodini

Postavka ističe značaj i ulogu koju su Nemci imali u stvaranju kulture na prostoru Vojvodine. Ona prikazuje i privredni razvitak ovog dela Srbije, zajednički život mnogih nacija u Vojvodini, ali i splet istorijskih okolnosti zbog kojih je nemački narod kolektivno stradao na jugoslovenskim prostorima po završetku Drugog svetskog rata.

Posetiocima Muzeja podunavskih Švaba dostupna je multimedijalna postavka koja kombinuje savremena tehnološka dostignuća i originalne muzejske eksponate. Na ovaj način stiče se makar približna slika o doseljavanju, duhovnom životu i religiji, ali i o školstvu, političkom uređenju, svakodnevnom životu i deportaciji podunavskih Nemaca sa ovog područja.

Eksponati su sačuvani u izvornom obliku i u tome se ogleda njihova autentičnost. Hronološkim redom prikazan je način dolaska i naseljavanje podunavskih Nemaca, organizacija svakodnevnog života i rada, ali i napredak u novonastaloj situaciji, pa se u Muzeju mogu videti nošnja, nameštaj, predmeti za pokućstvo i drugi originalni artefakti.

Sombor_Gradski muzej
Gradski muzej u Somboru

Za ljubitelje kulture i tradicije i sve one koje zanima kako je izgledao način života podunavskih Nemaca na prostoru Srbije, Muzej radi od utorka do petka od 8h do 19h, vikendom od 9h do 13h. Ponedeljkom je Muzej zatvoren za posetioce.

Cena ulaznice u Muzeju podunavskih Švaba iznosi 200 dinara, uz popust od 25% za učenike, studente i penzionere. Muzej besplatno mogu posetiti deca mlađa od 7 godina, osobe sa invaliditetom i deca bez roditeljskog staranja.