Smart home tehnologija: prednosti, mane i koliko košta?

Smart home ili tehnologija pametnih kuća postaje sve popularnija u Srbiji, ali pre nego što odrešite kesu važno je upoznati se sa prednostima i nedostacima ove tehnologije. Stoga razmatramo neke od glavnih benefita i mana smart home tehnologije, te dajemo orijentacionu procenu troškova za opremanje jedne prosečne kuće smart home tehnologijom.

Smart home
FOTO: Pexels

Prednosti Smart Home tehnologije

Povećana sigurnost

Jedna od najvećih prednosti smart home tehnologije je povećana sigurnost, kako od spoljnih uticaja ili krađe, tako i od neželjenih akcidenata u samoj kući. Smart security sistemi vam omogućavaju da daljinski upravljate uređajima u svom domu, dobijate upozorenja kada se u kući ili oko nje dešava nešto neuobičajeno, pa čak i mogućnost da na daljinu upravljate bravama i kamerama preko pametnog telefona. Ova tehnologija zaista može obezbediti mir dok ste na odmoru ili van kuće, odnosno učiniti vaš dom sigurnijim mestom.

Povećana efikasnost i praktičnost

Tehnologija pametnih kuća omogućava da kontrolišete razne aspekte vašeg doma sa samo nekoliko dodira na svom pametnom telefonu ili čak preko glasovnih komandi. Na ovaj način, na primer, možete upaliti svetla u kući, zagrejati prostoriju, uključiti bojler dok ste na putu dokuće, pa čak i pokrenuti aparat za kafu kako bi vas ista dočekala kada se vratite. Ova praktičnost može uštedeti vaše vreme i učiniti vaš život neodoljivo lagodnim.

Smanjenje potrošnje električne energije

Smart home uređaji takođe mogu pomoći da uštedite novac na računima smanjujući potrošnju električne energije. Na primer, možete programirati sistem da se automatski prilagođava vašoj dnevnoj rutini što osigurava da potrošnje energije neće biti kada niste kod kuće. Isto tako sistem možete prilagoditi jeftinoj struji odnosno periodu kada se njena potrošnja tarifira manje i u tom vremenu organizovati pranje ili sušenje veša, suđa i ostalo. Nema sumnje da će ovakvo raspolaganje energijom smanjiti njenu potrošnju i uštedeti vam novac na duže staze. 

Personalizacija okruženja i ambijenta

Smart home tehnologija omogućava i da personalizujete svoje okruženje prema sopstvenim željama. Možete podesiti idealnu rasvetu, temperaturu, pa čak i muziku ili video program u vašem domu, kako bi kreirali atmosferu koja odgovara trenutnom raspoloženju ili nekoj određenoj prilici. 

smart home
FOTO: Unsplash

Nedostaci Smart Home tehnologije

Visoka početna cena

Nedostatak koji najčešće navode ljudi je visoka cena smart home tehnologije. Opremanje celog doma sa ovom tehnologijom može biti veoma skupo, posebno ako želite najnovije modele i uređaje ili neke prefinjene opcije. Troškovi se mogu poprilično razlikovati u zavisnosti od toga koji uređaji su vam potrebni i koliko su sofisticirani.

Osetljivost na kvarove

Još jedan nedostatak smart home tehnologije je osetljivost na kvarove. Uređaji povezani sa vašom mrežom mogu biti osetljivi na greške i poteškoće sa internetom, što može dovesti do problema u njihovom funkcionisanju. Takođe, ako nemate dovoljno znanja o ovoj tehnologiji, možda nećete moći samostalno da rešite probleme, što može dovesti do dodatnih troškova usled neophodnosti da angažujete stručnjake.

Potencijal za hakovanje

Kao i svaka tehnologija koja se bazira na internet konekciji, smart home tehnologija može biti i ranjiva na sajber napade. Uređaji koji su povezani sa internetom po pravilu mogu biti izloženi hakovanju, što može ugroziti vašu privatnost i bezbednost. Važno je koristiti jake lozinke i redovno ažurirati softver kako bi se minimizirao rizik od hakovanja.

smart home
FOTO: Unsplash

Finansijska procena

Procenjuje se da bi opremanje jedne prosečne kuće najosnovnijim smart home sistemom moglo da košta između 4.000 i 6.000 evra. Najosnovniji sistem podrazumevao bi pokrivanje bazičnih funkcija u kući ili stanu, kao što su uključivanje ili isključivanje svetala, klima uređaja, bojlera i ostalih smart uređaja. Međutim, za sofisticirane sisteme sa naprednijim funkcijama (kao npr. da sistem razlikuje psa u dvorištu od provalnika), troškovi će zasigurno biti i viši. Pored toga, cene će varirati i u zavisnosti od kvaliteta i brenda uređaja. 

Stoga, pre nego što se odlučite da investirate u ovu tehnologiju, važno je da pažljivo razmotrite sve aspekte i procenite da li vam se isplati ulaganje. Ako se odlučite za smart home tehnologiju, potrebno je imati na umu i troškove koji dolaze uz ovu investiciju.

Tagovi