Dentalni turizam ili zašto je u Srbiji osmeh lepši?

  • Nikola Igračev
  • 3 min
  • 25. februar 2022.
  • Dobre priče
  • PR

I ne samo lepši i blistaviji, osmeh u Srbiji je de facto i jeftiniji. Razlog leži u činjenici da je stomatološki ili dentalni turizam u svetu, pa tako i kod nas, sve popularniji.

Šta je dentalni turizam?

Naime, odlazak u drugu zemlju radi popravke zuba ili ugradnje implanata već godinama predstavlja učestalu praksu i svojevrstan trend u razvijenim zemljama sveta. Astronomske cene stomatoloških usluga učinile su da se turisti iz zapadnih zemalja masovno otiskuju u inostranstvo u potrazi za povoljnijim stomatološkim zahvatima, pogotovo kada se radi o komplikovanim ili hirurškim oralnim procedurama. Kako svet postaje sve povezaniji a tržište konkurentnije, stopa rasta stomatološkog turizma u Evropi je u ekspanziji i godišnje iznosi čak 15%.

Prednosti stomatološkog lečenja u Srbiji

Trend globalnog rasta stomatološkog turizma nije zaobišao ni Srbiju, naprotiv. Na dentalnoj mapi sveta Srbija važi za jednu od najpopularnijih destinacija na planeti. Razlog se krije u činjenici da je kvalitet stomatoloških usluga na najvišem mogućem nivou, a njihova cena, shodno životnom standardu u Srbiji, višestruko niža nego u SAD, zemljama Zapadne Evrope ili na primer Skandinavije.

Očekivano, najviše dental turista dolazi u prestonicu (oko 80%), dok je drugi najposećeniji grad za ovu granu turizma Niš. U pitanju su, dakle, gradovi u kojima se nalaze aerodromi i u koje se za relativno kratko vreme može sleteti iz bilo kog dela sveta.

Razume se, među turistima preovlađuju Srbi iz dijaspore, koji tada iskoriste priliku da posete svoje prijatelje i familiju, ali je poslednjih godina primetan i značajan rast broja stranaca među kojima prednjače Italijani, Nemci, Austrijanci i Švajcarci. Primera radi, prosečan Švajcarac odlazak kod zubara u svojoj zemlji plaća skoro deset puta skuplje, nego što to čini u Srbiji.

Dentalni turizam u Srbiji

Iako su ovakva putovanja prevashodno motivisana potrebom za stomatološkim uslugama, turistički obilasci gradova i okoline su njihov sastavni deo. Najveći procenat dental turista, pre ili nakon posete odabranom zubaru, iskoristi priliku da o jednom trošku obiđe i najveće atrakcije Beograda, Niša, Novog Sada i ostalih gradova, odnosno provede u Srbiji bar još nekoliko dana.

Stranci često ističu da je čak i finansijski isplativije provesti nekoliko dana u Srbiji, platiti dentalnu uslugu i povratnu kartu, nego rešavati stomatološke probleme u svojoj zemlji. Razume se da i prilika da posete mesta koja do sada nisu videli ima svoju vrednost koja se ne meri nužno novcem.

Uz sve navedeno, jedan od glavnih aduta koji Srbiju svrstava u sam vrh dentalnih destinacija je i transparentnost cena stomatoloških klinika koje najčešće unapred procenjuju troškove lečenja ili drugih stomatoloških zahvata, bez skrivenih troškova.

b

Tretman prema dental turistima

Stomatološke ordinacije u Beogradu koje su fokusirane na dentalni turizam veoma profesionalno i brižno pristupaju stranim pacijentima pružajući usluge najvišeg kvaliteta, koristeći najbolje materijale i najsavremeniju opremu, a sve u želji da pruže vrhunsku uslugu i ostave dobar utisak na strane pacijente.

Naretko, blagovremenim zakazivanjem pregleda klinike prilagođavaju svoje rasporede planovima turista koji na pregled gotovo nikada ne čekaju.

Izlazeći u susret stranim pacijentima, mnoge stomatološke ordinacije su i svoje veb stranice prilagodile najpopularnijim svetskim jezicima, čime se šalje svojevrsna poruka da su u Srbiju dobrodošli pacijenti iz čitavog sveta.

Mogući rizici dentalnog turizma

Kada je zdravlje u pitanju, razume se da je pacijentima, više od novca, važnije da budu u sigurnim rukama kada traže pomoć van svoje zemlje. Putovanje u inostranstvo radi stomatoloških usluga nosi i određene rizike, pre svega kada su u pitanju materijali koji se koriste u zahvatima i iskustvo izabranog stomatologa. Sve neophodne informacije vezane za zdravstvene protokole pacijenti mogu dobiti pre zakazivanja.

Ipak, današnji standardi u oblasti stomatološkog turizma su prilično visoki i zato ne bi trebalo da postoji strah da će nešto krenuti nepredviđenim tokom. Uz adekvatno zdravstveno osiguranje pacijenata i sistem za pomoć nezadovoljnim pacijentima, kao i praćenjem nakon tretmana, razloga za brigu u tom pogledu ne bi trebalo da bude. O tome svedoči i činjenica da mnoge stomatološke ordinacije u zemlji među svojim pacijentima popisuju više stranaca nego domaćih pacijenata.

Narodski rečeno, dobar glas daleko se čuje…

Tagovi

Kategorije: