Idealna kućna rasveta ili kako postići optimalno osvetljenje u stanu?!

Uređenje enterijera podrazumeva sinhronizaciju većeg broja elemenata sa ciljem da neki zatvoreni prostor učinimo prijatnim za boravak ljudi.

Međutim, boreći se sa stilskim ili estetskim izazovima često ne posvećujemo dovoljno pažnje jednom važnom aspektu, a koji je možda i ključan u stvaranju utiska o ambijentu.

U pitanju je osvetljenje, bilo ono prirodno ili veštačko. I dok na prirodno ne možemo previše uticati, mogućnosti za optimizaciju veštačkog svetla su mnogobrojne.

Značaj dobre rasvete u zatvorenom prostoru

Opšte ili ambijentalno osvetljenje je jedan od najvažnijih faktora za ugodan osećaj u zatvorenoj prostoriji. Osim dnevne svetlosti, na njega utiču lusteri, plafonjere, zidne lampe i ostali izvori svetlosti koji obasjavaju čitavu prostoriju.

Adekvatno ambijentalno osvetljenje utiče na bolje raspoloženje prisutnih, stvarajući toplu i prijatnu atmosferu, te osećaj prostranosti i komocije u stanu ili kući. Ovoga često postanemo svesni upravo kada se nađemo u lošije osvetljenoj prostoriji, bilo da je ona mračna i turobna ili previše osvetljena poput televizijskog studija.

Osim što popravlja raspoloženje optimalno osvetljenje u stanu ima i svoju praktičnu ulogu – omogućava da bez napora obavljamo različite stvari, od samog kretanja po prostoriji, do nekih specifičnih zadataka za koje je potrebna preciznost, zatim čitanje, priprema obroka, šminkanje, brijanje i slično.

Osvetljenje u stanu takođe može imati i svoju estetsku ili dekorativnu ulogu, ističući njegove najbolje delove, kao što su slike, police, kućna biblioteka, šank, kućni bar ili neki drugi detalji.

Na kraju, izbor adekvatnog osvetljenja može uticati na potrošnju električne energije, odnosno niži račun za struju na kraju meseca.

Najčešće greške pri osvetljavanju prostorije

JEDAN IZVOR SVETLOSTI

Jedna od najčešćih grešaka u postizanju optimalne osvetljenosti je postojanje samo jednog izvora svetlosti u prostoriji, pogotovo ako on još i nije pozicioniran na pravi način. Postojanje jednog osvetljenja na plafonu, zidu ili podu obično stvara senke koje mogu biti ograničavajući faktor za mnoge aktivnosti. Osim toga, ne osvetljavajući ravnomerno prostoriju, neretko mogu izazvati osećaj skučenosti.

BOJA SVETLA

Boja svetla u stambenom prostoru je subjektivni izbor, ali se u navećem broju slučajeva svodi na dve varijante – žuto ili belo svetlo. Dok žuto svetlo odaje utisak topline doma i gostoljubivosti, pretežno bivajući zastupljeno u dnevnim boravcima ili spavaćim sobama, belo je adekvatnije za kupatila ili kuhinje. Drugačija preraspodela boja obično deluje neprirodno i manje prija oku.

SNAGA SIJALICA

U želji da postignu bolju osvetljenost prostorije, ljudi neretko pribegavaju kupovini sijalica od 100 ili više vati, često ne znajući da snaga sijalice ne znači i svetliju prostoriju. Pri analizi karakteristika sijalica, za količinu svetlosti najvažniji parametar su lumeni. U današnjim domaćinstvima su najčešće zastupljene sijalice od 800 lumena, a njihova snaga može biti i svega 15 vati (štedljive LED sijalice). Više vati, takođe, može prouzrokovati i brže pregorevanje sijalica, kvar na instalacijama ili sijaličnim grlima.

Saveti za optimalno osvetljenje životnog prostora

  • U dnevnom boravku kombinujte više izvora svetlosti raspoređenih na različitim visinama (plafon, zid, pod)
  • U spavaćoj sobi koristite zidnu ili usmerenu rasvetu (lampu) sa toplim žutim svetlom
  • U trpezariji izvor svetlosti postavite iznad stola za ručavanje
  • U kuhinjskom prostoru koristite kombinaciju plafonskog osvetljenja i usmerenog svetla (za radne površine)
  • U kupatilu koristite halogenu zidnu rasvetu sa ujednačenim belim svetlom
  • Koristite potenciometar za podešavanje optimalne temperature svetla
  • Koristite štedljive sijalice
200302A_AMBIENT_0001