Somelijer – profesija, hedonizam ili oboje?

Da je vino bolje što je starije, ili da crveno vino najbolje ide uz mesni odrezak, belo vino uz ribu, a šampanjac uz tortu - neki su od najčešćih stereotipa u gastronomiji. Često prihvaćeni zdravo za gotovo, istina je da je uživanje u vinu u potpunosti stvar ličnog ukusa i individualni doživljaj za koji ne postoje stroga pravila.

U moru varijeteta hrane i pića, a zavisno i od ličnih preferencija, postizanje savršenog sklada ili harmonije ukusa čini se kao nemoguća misija. Ali, upravo je to izazov koji stoji pred somelijerima – profesionalcima koji svojim vrhunskim poznavanjem vina i njegovih osobina, te veštinom prepoznavanja stila i senzibiliteta, pronalaze perfect match za svakog gosta.

U razvijenom svetu, somelijerstvo je izuzetno cenjena, dobro plaćena i prefinjena profesija. Iako je ljubav prema vinu preduslov ovog zanimanja, za zvanje profesionalca u poslu potrebno je i mnogo interesovanja, širokog znanja i posvećenosti.

Šta radi somelijer?

Reč somelijer potiče iz francuskog jezika i izvorno se odnosila na podrumara – osobu koja se pri dvoru starala o vinu, isprobavala ga pre svih i posluživala za trpezom. Tek poslednjih 50-ak godina ovo zanimanje i termin dobijaju sofisticiranu notu i ton koji u današnje vreme odjekuje stilom i prefinjenošću.

Somelijeri danas uglavnom ne rade na dvorovima već u otmenim restoranima i vinarijama gde, po želji gostiju, predlažu najbolji mogući spoj hrane i vina. Razume se da ovome moraju prethoditi savršeno poznavanje vinske karte restorana ili bara, mnoga teorijska i praktična znanja o svakom vinu iz ponude, te njegove digestivne kompatibilnosti sa ponudom iz jelovnika.

Priroda posla koja se zasniva na interakciji sa gostima zahteva od somelijera i odlično poznavanje stranih jezika, visok nivo elokvencije, odmerenosti i ljubaznosti. Somelijerska profesija, dakle, u sebi nosi i izvesnu dozu akademizma. Profesionalac u ovoj oblasti mora znati sve o sortama grožđa i njihovom geografskom poreklu, proizvodnom procesu i uslovima u kojima se vina čuvaju i odležavaju, njihovoj starosti i zrelosti, fizičkim i hemijskim osobinama, temperaturama na kojima se vina serviraju i vrsti hrane sa kojom se uparuju. Somelijer mora znati da svojim ukusom, mirisom, vizuelno, pa čak i „na slepo“ oseti i prepozna glavne karakteristike svakog vina.

Osim širokog znanja o samom vinu, somelijer mora biti osoba sa poznavanjem najviših ugostiteljskih standarda - od veštine komunikacije, do raznih tehničkih detalja u posluživanju.

Kako postati somelijer?

Karijera vrhunskog somelijera gradi se godinama, kroz različite nivoe obuka i ispita, koje se organizuju u lokalnim i međunarodnim okvirima.

U Beogradu postoji nekoliko vinskih i somelijerskih škola u kojima je moguće steći prva znanja iz ove oblasti, a najkompletniju obuku u našoj zemlji, organizuje i sprovodi Udruženje somelijera Srbije SERSA. Obuka se sastoji iz četiri nivoa, a zvanje profesionalnog somelijera možete poneti nakon uspešno završena tri nivoa.

Uz nekolicinu svetski priznatih organizacija (Wine & Spirit Education Trust, Institute of Masters of Wine i dr.), najvišu instancu za obuku somelijera na svetskom nivou predstavlja takozvani Court of Master Sommeliers čiji je sertifikat, za pola veka postojanja ovog programa, zavredelo tek nešto više od 260 somelijera u čitavom svetu. Naime, ispit za dobijanje zvanja Master somelijera spada u neke od najtežih testova na svetu, sa prolaznošću manjom od 1%.

Osim ako niste pasionirani zaljubljenik u vina, sa ambicijom dostizanja najprestižnijeg zvanja na svetu, u najvećem broju slučajeva biće dovoljno da usavršite znanja o konkretnoj ponudi vina u određenom baru ili restoranu, započnete somelijersku karijeru i vremenom je nadograđujete.

Prednosti somelijerske profesije

U zavisnosti od dostignutog nivoa u profesionalnom somelijerstvu, pa zatim i od godina iskustva i izgrađenog renomea, somelijer može biti jedno od najplaćenijih zanimanja današnjice. I dok se u Srbiji ova profesija još uvek afirmiše, na velikim tržištima razvijenih zemalja, godišnje zarade profesionalnih somelijera mogu ići i preko 13 hiljada dolara mesečno.

Ali, benefiti bavljenja ovom profesijom ne mere se samo ciframa. Somelijeri uživaju posebnu reputaciju i ugled u društvu, a po prirodi posla kreću se u visokim krugovima koje pruža velike mogućnosti za profesionalni i lični napredak. Put do zvanja vrhunskog somelijera zasigurno nije lagan, ali jednom dostignut, otvara potpuno novu stranicu u poimanju hedonizma.

Casa_crvenog_vina