Najbolje pite u Beogradu: Omiljena poslastica, užina ili doručak?

Pite su neizostavni deo tradicionalne srpske trpeze. Slane ili slatke, od mešenih ili gotovih kora, pite su za većinu naših ljudi omiljeni doručak, predjelo, a vrlo često i poslastica. Iako je konkurencija u kategoriji pekarskih proizvoda danas izuzetno velika, pite su poslednjih godina nesumnjivo postale najtraženija „klopa“ u pekarama. Štaviše, po glavnom gradu se sve češće mogu videti i samostalne pitare – radnje specijalizovane za pravljenje najrazličitijih slanih i slatkih pita.

Pite same po sebi svakako nisu nastale u Srbiji, već su ih u našu zemlju doneli putnici i uticaji iz različitih delova Evrope i sveta. Ipak, naše domaćice su se kroz vekove toliko usavršile u njihovom pripremanju da su neke pite, poput gibanica, zeljanica, krompiruša, bundevara i drugih, postale pravi brend i neraskidivi deo srpske kuhinje.

Istorija prisustva pita na trpezi datira od drevnog Egipta. Stari Egipćani su tako voleli pite od meda, ili sa smokvama. Trgovački putnici su u srednjem veku ove proizvode prodavali na ulicama. Na britanskom ostrvu, pita je sredinom 17. veka za Olivera Kromvela čak predstavljala paganski oblik zadovoljstva. U Americi je dobro poznat izraz „As easy as pie!“, a sredinom 19. veka slatke pite služile su se kao obavezni doručak.

Smatra se da naše pite vode poreklo iz Turske, a da je preteča svih pita - baklava. Slanih i slatkih pita danas ima svuda po Beogradu, a nekoliko lokala izdvaja se po tome što je u pripremi ovog jela dostiglo najviši nivo. Skromnih kapaciteta i ne preterano atraktivnih naziva, ove pitare su omiljene usputne stanice za sve ljubitelje tradicionalnog jela od kora.

Panta pita

U novobeogradskom bloku 44 pripremaju se domaće pite i to po odličnoj recepturi. Izuzetno ukusne kore čine da i vruće i hladne, ove pite budu savršene. Bilo da ste ljubitelji slatkih ili slanih punjeva, Panta pita je za gurmane pravi raj, jer se ovde mogu probati zanimljive kombinacije. U ponudi je pita sa dimljenim batakom, a za sladokusce preporuka je pita vanila malina.

Pite Fofa

Kod njih su za trudnice pite besplatne, a slogan im je “Verujemo na reč”. Pite Fofa nisu poznate samo po ovom gestu, već i po sjajnim i ukusnim domaćim specijalitetima. Poneka slatka, pita sa višnjama ili jabukama, ali mahom slane pite privlače mušterije. Pored pita za svačijih ukus, neprocenjiva je i odlična usluga.

Ispod sača

Ako niste sigurni koja pita je dobra, onda je to sigurno ona Ispod sača. Najkvalitetnije namirnice dolaze u količinama koje će sve gumane zadovoljiti, a pite se pripremaju na tradicionalan način. Najtraženija je sa mesom, a za one koji vole da eksperimentišu, posebno se preporučuje pita sa kiselim kupusom.

Domaće pite

Nisu slučajno dobile naziv domaće, jer one su uvek sveže, ukusne i ručno se pripremaju. Domaćim pitama se mušterije uvek rado vraćaju. Mekane kore, ukusni punjevi i taman koliko treba začinjene pite nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. A uz veoma ljubazno i raspoloženo osoblje, jasno je da će se kupci ponovo vratiti.

Pitara Tadić

Veliki izbor pravih domaćih pita odličnog uskusa u pitari “Tadić” omame svakog gosta. Ljubazan i prijatan domaćin tu je svakoga da dočeka i isprati, a bilo da jedete pitu odmah ili da je nosite, sigurno se nećete pokajati. Ovo su pite kojima ćete se uvek iznova vraćati.

100% domaće pite

Za njih tvrde da su najbolje pite u Beogradu, a i šire. Jedno je sigurno, 100% domaće pite su među najukusnijima u gradu. Svi koji bi da se uvere, trebalo bi da se upute u Bulevar kralja Aleksandra i da izaberu neki od razvnovrsnih ukusa. Od slanih se posebno izdvajaju meso i zelje, a pita sa trešnjama je topla preporuka za sve sladokusce.

Oklagija

Pita po receptu bake podseća na detinjstvo. U ponudi pekara Oklagija su specijaliteti po pristupačnim cenama, a u njenim objektima se susreću tradicionalni ukus i moderni ambijent. Pite neodoljivih mirisa i ukusa razlog su zbog kojeg potrošači uvek traže koje parče pite više. Vrhunski kulinari pripremaju pite po tradicionalnim receptima, a najviše se poručuju pita sa mesom, slaninom i sirom, a kao specijalitet kuće izdvaja se pita sa dimljenom kolenicom. Od slatkih pita najtraženije su pita sa nutelom i bundevom.

Sarajevske pite Vukadin

Domaće ručno izrađene pite za svaki dan. Da, takve su Sarajevske pite Vukadin. Sa mesom, sirom ili pečurkama, često je dilema. Ono što se nikako ne dovodi u pitanje, to je ukus i provereni sastojci. Njima se uvek kupci rado vraćaju, a u ponudi se posebno izdvaja pita sa dimljenom piletinom, dok sladokusci najčešće biraju pitu sa višnjama ili jabukama. Ukus ne može da se prepriča, zato ove pite nestanu i pre nego što se pripreme i stave u vitrinu.

pacanga_boregi

Mr Pita Zemun

Ove pite nisu kao ostale, a evo i zašto. Vrhunski kvalitet i jedinstven ukus Mr Pita ih izdvaja, a u ponudi ima više od 20 različitih slanih i slatkih ukusa. A osim klasičnih, tu su i premium pite. Među slanima se izdvajaju gulaš pita, zlatiborska, paprika u pavlaci, a premium slatke koje se najviše traže su raffaello, ferrero, kapri. Visoki standardi usluge i kvaliteta i sve veći broj posetilaca dnevno su imperativ od kojeg se ne odustaje.

Tajna – pite i kolači

A na Voždovcu se krije Tajna. Ukusne i kvalitetne pite koje mame kupce da stalno svraćaju po novo parče pite. Ljubitelji slanih pita radije kupuju pite sa kupusom i sirom, dok se od slatkih najviše prodaju pite sa višnjama. O ovoj Tajni se priča i svi Voždovčani znaju zašto se dobre pite baš ove kupuju.