Šalinački lug | Prirodno nasleđe Srbije

Šalinački lug predstavlja jedinstveno šumsko područje u Srbiji. Čine ga stoletni hrastovi od kojih su pojedini stari i do 300 godina. Smešten je u odsečenom meandru (mrtvaji) Velike Morave, u ataru sela Šalinac, desetak kilometara istočno od Smedereva.

Nekada znatno veće površine, Šalinački lug se danas prostire na oko 20 hektara. Zaštićen je zakonom kao spomenik prirode 1981. godine kada je na ovom području preostalo tek nekoliko stotina stabala, od šume koja je nekada prekrivala veliki deo Godominskog polja, odnosno donjeg toka Velike Morave.

Na relativno malom i jasno ograničenom području reprezentativni hrastovi lužnjaci dostižu impozantne dimenzije. Jedni se izdvajaju visinom (do 18 metara), drugi širokim i razgranatim krošnjama (preko 15 metara), a treći debljinom i obimom stabla (oko 1,5 metar u prečniku). Kao listopadna šuma, Šalinački lug je prava prirodna atrakcija u svako doba godine, kako sa svojim gustim senovitim krošnjama leti, tako i zimi kada lišće opadne.

b
Šalinački lug (FOTO: Saša Stojanović)

Ali, čini se da je turistički potencijal ovog lokaliteta nije ni približno iskorišćen kako bi možda mogao biti. Osim nedostatka turističke infrastrukture, ponekad se čini da zaštićeni status ovog područja postoji samo formalno. Jer, naslanjajući se neposredno na obradive površine i naselja, Šalinačkom lugu često nedostaje pravi režim zaštite.

S tim u vezi, ovde se neretko može zateći stoka kako pase i samim tim narušava autentičnost ovog prirodnog spomenika koji čak i u balkanskim okvirima predstavlja retkost. Takođe, lokalitet je u određenoj meri ugrožen i agrotehničkim merama, odnosno izgradnjom nasipa na Velikoj Moravi usled čega se hrastova prašuma poslednjih decenija snabdeva znatno manjom količinom vode nego što je to bio slučaj u vreme njenog nastanka.

Ipak, daleko od glavnih puteva i saobraćajnih koridora, Šalinački lug odoleva značajnijoj devastaciji i svoje čari otkriva samo radoznalim putnicima i ljubiteljima prirode. Do kada će tako biti, odnosno da li će se nešto više učiniti za očuvanje ovog lokaliteta – ostaje da se vidi.

Atraktivnosti Šalinačkog luga kao destinacije doprinosi i obližnjeŠalinačko jezerokoje svojom bistrom vodom i lepo uređenom plažom za kupanje, u letnjim mesecima predstavlja omiljeno izletište lokalaca i jednu od najvećih atrakcija Smedereva.