Povlenske kugle | Prirodno nasleđe Srbije

Na oko 35 kilometara južno od Valjeva, u ataru sela Taor ili preciznije njegovom zaseoku Mravinjci, nalazi se jedinstvena prirodna i geološka pojava u Srbiji koja se u ovom kraju smatra, u najmanju ruku, čudom prirode.

Na petnaestak minuta hoda od lokalnog puta, u jaruzi periodičnog potoka do koje vodi neobeležena strma staza, nalaze se stenovite formacije gotovo idealnog loptastog oblika.

Dobro sakrivene od sveta, među lišćem bukove šume na obroncima Povlena, ove kugle intrigiraju i bude maštu lokalaca, kao i malobrojnih posetioca, privučenih pričama o prirodnom čudu. Generacijama se oko ovih savršenih kamenih lopti raspredaju mitovi i predanja koja bi ponekad zadivila i one najmaštovitije.

640px-Povlenska_Kugla
Jedna od povlenskih kugli (FOTO: Boris Dimitrov)

I zaista, neobjašnjivo pravilnih oblika, Povlenske kugle na prvi pogled zbilja izgledaju kao da ih je neka vanzemaljska sila na ovo mesto donela, ili bar ljudska ruka izvajala. Ipak, njihova težina, geološki sastav i integrisanost u okruženje jasno ukazuju da je njihov tvorac majka priroda. Geolozi su to objasnili i sa naučnog aspekta tvrdeći da se radi o oblicima nastalim kao posledica pojave složenog podvodnog vulkanizma u sedimentnim stenama, u vreme kada je na području Povlena bilo Panonsko more.

Ovakve pojave nisu toliko retke u svetu. Najpoznatije kamene lopte nalaze se u Kazahstanu, Argentini, Kostariki, Ohaju i Australiji, u Alpima, ima ih i u Bosni i Hercegovini, ali u Srbiji – samo na Povlenu.

Povlenske kugle često nije lako pronaći, što uz misteriozan postanak još više doprinosi njihovoj intrigantnosti. Do njih ne vode putokazi i ne nalaze se u turističkim brošurama i vodičima. Zaintrigirani posetioci koji prvi put dolaze u ovaj kraj o detaljnim smernicama se moraju raspitati kod lokalnog stanovništva, kako ne bi lutali po vrletima Povlena.

Kada se jednom pronađu, nemoguće je ostati ravnodušan prema ovom remek delu prirode. Prva među njima otkrivena je 70-ih godina prošlog veka, sasvim slučajno, prilikom seče šume kada je jedno stablo, izvalivši se iz korena, otkrilo stenovitu kuglu ispod sebe. Erozija potoka je vremenom odradila svoje pa se danas na ovom lokalitetu može videti čak 6 kugli, prečnika od 0,5 do 1,5 metara. Nema sumnje da se ispod površine Zemlje nalazi još ovakvih formacija.

Kao što to obično biva sa misterioznim pojavama u prirodi, i u slučaju povlenskih kugli postoji narodno verovanje da poseduju lekovite i isceliteljske moći. Ipak, ni oni racionalniji sigurno neće ostati razočarani prizorom.

Stoga preporuka i jednima i drugima da pri lepom i suvom danu, uz malo snalaženja, posete ovaj lokalitet i posvedoče još jednoj zadivljujućoj pojavi u prirodi Srbije.