Sajam peglane kobasice u Pirotu | Turistički kalendar Srbije

Sajam peglane kobasice održava se u Pirotu i jedna je od najvećih turističko - gastronomskih manifestacija u zemlji, koju svake godine poseti više od 10 000 posetilaca iz Srbije i susedne Bugarske.

Cilj ove manifestacije je promocija tradicionalnog lokalnog delikatesa i zaštita njegovog geografskog porekla, a vremenom je postala i jedan od naznačajnih događaja u turističkoj ponudi grada Pirota.

Prvi Sajam peglane kobasice održan je 2013. godine u sportskoj dvorani „Kej“ u Pirotu i od tada je za ovaj događaj obično rezervisan posednji vikend u januaru. Pre toga održana su dva Svetska prvenstva u pravljenju peglane kobasice, nakon čega se došlo do zaključka da ovaj događaj ima potencijal da postane tradicija i zapravo najbolja promocija lokalnog brenda.

Peglana kobasica nastala je na obroncima Stare planine u vreme vladavine Osmanlija, te je bila prilagođena ishrani stanovnika muslimanske verosipovesti i pravila se od ovčijeg, goveđeg i kozijeg mesa.

I danas je stočarstvo najzastupljenija grana poljoprivrede u okolini Pirota. Stoka se u toplijem delu godine isteruje na ispašu na više nadmorske visine Stare planine, što se smatra izuzetno značajnim za kvalitet ovdašnjih mesnih proizvoda.

Za proizvodnju peglane kobasice, kažu Piroćanci, potrebno je dosta strpljenja i majstorskog umeća koje se prenosi sa kolena na koleno. Priprema se jednom godišnje, a ceo proces počinje na zimu. Karakteristično je da se za kobasice koristi meso starijih grla, ali i da se iz njega odstranjuje sva mast i viškovi, nakon čega ostaje samo najkvalitetnije meso. U procesu istiskivanja vode i masti, pirotska kobasica se pegla usled čega dobija karakterističan oblik blago spljoštene potkovice. Takođe, izdvaja se i po tome što za razliku od većine drugih kobasica, ovde izostaje proces dimljenja. Nezaobilazan začin je ljuta reckava paprika, takođe autentični lokalni proizvod.

Na trodnevnoj manifestaciji, koja se odvija od petka do nedelje, glavno dešavanje je prezentacija oko 40 proizvođača peglane kobasice, ali i takmičenje u pravljenju najbolje među njima. Osim peglane „kobaje“, svoje mesto na Sajmu nalaze i drugi lokalni proizvodi, među kojima se posebno izdvaja pirotski kačkavalj.

Пеглана_кобасица_Пирот
Pirotska peglana kobasica (FOTO: Turistička organizacija Pirot, CC BY-SA 4.0)

Takođe, tu su i drugi proizvodi poput domaćih vina i rakije, pa svaki posletilac može naći ponešto da okusi. Pored hrane i pića, Sajam upotpunjuje i muzičko – zabavni program koji se zna pretvoriti u pravo veselje. Svake godine glumci i druge javne ličnosti ličnosti se obraćaju posetiocima, te i sami uživaju u lokalnim delikatesima.

Zanimljivo je da su cene kobasica na svim štandovima iste, što ukazuje na visok nivo korektnosti među proizvođačima, u zajedničkom cilju da očuvaju i promovišu brend svoga kraja. Ipak, svi oni čuvaju tajnu recepturu svojih predaka, pa se tako ni pobednici takmičenja za najbolju paglanu kobasicu ne izjašnjavaju o načinu pripreme.

Sajam pirotske kobasice organizuju Udruženje proizvođača pirotske kobasice i Turistička organizacija Pirota

Ovogodišnje izdanje Sajma održaće se 28. i 29. januara, a više detalja može se saznati na internet stranici domaćina.