Beogradska rolerijada | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 2 min
  • 7. april 2022.
  • Vodič

Rolerijada je sportsko-rekreativna manifestacija koja se već više od dve decenije održava u Beogradu i okuplja sve generacije. Ovaj događaj posvećen je pre svega najmlađim sugrađanima, a osim vožnje rolera, podrazumeva i druge sportske i rekreativne discipline.

Prva trka na rolerima u Beogradu organizovana je 1998. godine, kada je u njoj učestvovalo oko 20 000 građana. Bio je to nesvakidašnji događaj u srpskoj prestonici i jedinstvena zabava za decu i njihove roditelje. Od tada svake godine ova manifestacija zatvara centralne ulice prestonice na potezu od Kalemegdana do Slavije, kako bi se njima provozali svi učesnici.

Jednodnevna manifestacija vremenom je postala jedno od omiljenih gradskih dešavanja i svojevstan porodični događaj. Vreme njenog održavanja menjalo se iz godine u godinu, nekad je to bilo u maju, junu, a nekad u septembru. Jedno je sigurno, svaki put je za nju bila organizovana sunčana nedelja.

Za vožnju rolera ne postoji starosna granica, samo različiti motivi. Neki se oprobaju zbog puke zabave uz rekreaciju, a neki sa ciljem da zategnu telo. Vožnja rolera je, kažu upućeni, efikasnija i od trčanja. To je dobra kardio vežba, koja uz to i zateže mišiće, poboljšava koordinaciju tela i ravnotežu, popravlja raspoloženje, a pri svemu tome, ne opterećuje zglobove kao trčanje.

U prvim godinama održavanja Rolerijade, ova manifestacija je bila posvećena isključivo onima koji voze rolere. Vremenom, svoje mesto su ovde našli i vozači bicikаla, tricikala, trotineta, kao i skejt bordova. Svaka disciplina dobila je svoju trku u različitim kategorijama. Posebno su zanimljive porodične trke u kojima se nadmeću deca zajedno sa roditeljima.

Rolerijada slavi rekreaciju na mnoge načine. Osim u trkama moguće je učestvovati i u hokejaškim turnirima, fitnes programima, poligonima sa preprekama. Posebno mesto zauzima školica koju najmlađi učesnici crtaju višebojnom kredom, kako bi se neprevaziđenom igrom zabavili u samom centru grada.

Najčešće je zabavni program rezervisan za Trg republike i Terazije, gde se postavljaju bine za muzičke nastupe. Tu se publici predstavljaju dečiji horovi, mladi rok i pop bendovi, kao i di-džejevi. Njihove nastupe neretko ulepšavaju balerine i drugi plesači.

Beogradska rolerijada promoviše rekreaciju, provođenje vremena na otvorenom i zdrav život. Bezbednost u sportu je nešto čemu se posebno povećuje pažnja na ovim takmičenjima, pa je zaštitna sportska oprema, poput kacige i štitnika za zglobove - obavezna. Da sve protekne kako treba staraju se pripadnici MUP-a, Crvenog krsta i medicinskih ustanova.

Ovu manifestaciju organizuje Udruženje Beogradska rolerijada, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu, a više informacija o narednoj možete saznati putem sredstava javnog informisanja.

Tagovi

Kategorije: