Rosomački lonci | Prirodno nasleđe Srbije

Još jedan u nizu manje poznatih, a potpuno čudesnih kanjona Srbije nalazi se u južnom delu Parka prirode Stara planina, samo 30-ak kilometara istočno od Pirota. U pitanju je kanjon Rosomačke reke, poznat i kao Rosomački lonci, Rosomačko grlo ili Slavinsjki lonci, budući da se nalazi u ataru sela Slavinja.

Dugačak oko 500 metara, širok ne više od 5m (ponegde i manje od 1m) i uz to relativno male dubine od samo par desetina metara, ovaj kanjon definitivno ne spada u one koji se ističu svojim dimenzijama. Ako se zna i da Rosomačka reka ne predstavlja preterano značajni i vodom bogati tok, postavlja se pitanje po čemu je onda ovaj kanjon uopšte toliko atraktivan?!

Kanjon Rosomače (FOTO: iStock)

Preporučujemo: Etno sela u Srbiji - ideje za alternativni odmor

Nažalost, to verovatno ni najbolji pripovedači i putopisci ne bi mogli u potpunosti rečima opisati. Rosomački lonci se prosto moraju videti i doživeti, a najbolji period za to je upravo leto.

Kanjon Rosomačke reke usečen je u izrazito slojevitim sedimentnim krečnjačkim stenama nastalim u doba jure, pre oko 150 miliona godina. Ovaj deo Srbije bio je tada duboko ispod površine praokeana Tetisa, da bi nakon povlačenja mora na ovom mestu svoj put pronašla reka Rosomača.

Milionima godina Rosomačka reka usecala je postepeno ovaj kanjon, do današnjih dimenzija, otkrivajući sloj po sloj u Zemljinoj kori. Posledica toga je izrazito atraktivan i jedinstven reljef rečne doline koju možemo videti danas, samo 20 minuta ili oko kilometar i po uzvodno od sela Slavinja.

Kanjon Rosomace 2
Kanjon Rosomače (FOTO: iStock)

Slojevi širine od svega nekoliko centimetara pa do čak pola metra, osim što su vizuelno izrazito atraktivni, imaju i veliku geološku i paleontološku vrednost jer se u njima, pažljivijim posmatranjem, mogu uočiti na stotine fosila.

Ali, nisu samo dolinske strane kanjona ono što ovaj kanjon čini tako spektakularnim. Naime, stenovite prečage u koritu reke uzrok su velikog broja manjih i većih slapova, a posledice tog dugotrajnog prelivanja vode su i duboka udubljenja, takozvani džinovski lonci, ispunjeni kristalno čistom vodom.

Iako ovakav prizor u letnjim mesecima može biti potpuno neodoljiv za kupače, treba imati u vidu da je voda Rosomačke reke gotovo ledena u većem delu godine, te da čak ni leti ne prelazi 15-ak stepeni.

Ovaj izuzetni spomenik prirode, iako relativno lako dostupan, još uvek nije u punom kapacitetu turistički eksploatisan i destinacija je na kojoj se i dalje mogu sresti samo istinski ljubitelji prirode i avanturisti.

Sam kanjon je uz malo adrenalinskog uzbuđenja relativno lako prohodan, a u njegovoj neposrednoj blizini može se i kampovati

Kao deo Parka prirode Stara planina koji i sam po sebi obiluje prirodnim lepotama, kanjon Rosomačke reke predstavlja dragoceni objekat geonasleđa Srbije i prirodnu atrakciju zbog koje vredi „zapucati“ u pirotski kraj iz svakog dela Srbije.

Preporučujemo: Izletišta u okolini Beograda koja vredi obići