Homoljska potajnica - mističan izvor Istočne Srbije | Prirodno nasleđe Srbije

Srbija je, kao pretežno planinska zemlja, veoma bogata izvorima vode - od one čiste i pitke, preko mineralne i lekovite, vruće, „kisele“ do čak i one, nažalost, zagađene.

Osim po hemijskom sastavu vode, izvori se razlikuju i po izdašnosti odn. količini vode, mogu biti stalni, periodični ili sezonski, a mogu biti i povremeni, odnosno mogu „puštati“ vodu tek ponekad, naizgled bez ikakvog pravila. Ovi tzv. intermitentni izvori, predstavljaju izrazitu hidrološku retkost i svojevrstan prirodni fenomen. Takvih izvora u celom svetu ima svega pedesetak. U Sjedinjenim Američkim Državama i Ruskoj Federaciji npr. postoji samo po jedan ovakav izvor, dok u našoj zemlji postoje čak tri!

Homoljska potajnica je tipičan predstavnik ovih neobičnih izvora. Nalazi se u istočnoj Srbiji, na Homoljskim planinama, 12 kilometara udaljena od Žagubice, u pravcu sela Laznice i Selišta u čijem se ataru i nalazi. Naizgled obična rupa u steni, potajnica ima veoma zagonetnu i promenljivu ćud. Naime, ako na izvor dođete u letnjem delu godine, rizikujete da provedete sate i sate, gledajući u mističnu pukotinu u steni, a da iz nje ne istekne ni kap vode. Dešava se da ovaj izvor nedeljama, čak i mesecima „miruje“, da bi onda odjednom iz njega potekla znatna količina vode.

Ova „erupcija“ vode obično traje nešto duže od jednog časa i za to vreme postepeno smanjuje svoj intenzitet, da bi na kraju i potpuno prestala. Period koji će proći do naredne vodene erupcije, može se meriti satima, ali i danima, nedeljama i mesecima, a količina vode koja će isteći biće, interesantno, uvek ista! 

Sa druge strane, ako izvor posetite u rano proleće, možete biti svedoci neprekidnog isticanja jedne omanje reke, iz iste one pukotine koja je mesecima bila gotovo suva. Ovakvo, naizgled neobjašnjivo „ponašanje“ izvora, naučnici ni do danas nisu detaljno istražili. Dodatnu dozu misticizma ovom izvoru daje i čudna podzemna buka koja prethodi svakoj vodenoj erupciji.

FOTO: Nikola Igračev

Nepredvidivo „ponašanje“ Potajnice, kao uostalom i svaki neobjašnjivi fenomen u prirodi, otvara prostor za raznorazna narodna verovanja, pa i sujeverja, koja su za ovaj deo naše zemlje veoma karakteristična. Tako su nastale i neke interesantne legende vezane za ovaj izvor. Naime, za isticanje vode sa izvora Potajnice, po verovanju starijih žitelja Homolja, zaslužan je „Stojan“ - imaginarni seljanin koji pušta vodu „po zasluzi“.

Veruje se da ako u trenutku dolaska na izvor voda poteče, onaj koji se tu našao može očekivati dobro zdravlje i blagostanje u životu. Sa druge strane, suv izvor ukazuje na „rđavog“ čoveka. Veruje se, takođe, i u čudotvorna dejstva potajničke vode, pa ćete prilikom posete i susreta sa lokalcima često čuti priču o slepom koji je progledao i nepokretnom koji je prohodao. Na samom izvoru ćete neretko zaticati cveće, sveće, kolačiće, bombone i brojne druge „darove“ namenjene „Stojanu“ ne bi li prisutne udostojio jedne vodene erupcije. Kako je verovanje u Stojana staro vekovima, Homoljska potajnica se među meštanima naziva i „Stojanje“.

Homoljska potajnica
Cveće i sveće kao dar „Stojanu“ (FOTO: Nikola Igračev)

U legende se može, a i ne mora, verovati ali činjenica da je Homoljska potajnica jedinstveni spomenik prirode u svetu, samim tim i našoj zemlji, je neosporna. Stoga, ako ste iskreni ljubitelj prirode i uz to još imate smelosti da posetite „Stojana“, topla preporuka za uzbudljiv dan u prirodi.