Ramazanska trka u Novom Pazaru | Turistički kalendar Srbije

Ramazanska trka je tradicionalna sportska manifestacija koja se već duže od dve decenije, uoči najvećeg muslimanskog praznika Ramazana, održava na ulicama Novog Pazara, a poslednjih godina i na novoizgrađenom Atletskom stadionu.

Novi Pazar je poznat kao grad atletskih šampiona, pa se pokretanje ovakve jedne manifestacije nametnulo kao logičan potez gradskih vlasti i lokalnog atletskog kluba, koji su ujedno i glavni organizatori Ramazanske trke.

Počev od 2000. godine Trka se svake godine održava uoči Ramazana, meseca strogog posta za muslimanske vernike. Kako je godina po islamskom kalendaru za deset dana kraća od sunčeve godine, tako se i početak Ramazana svake godine pomera, a sa njim i Ramazanska trka. Stoga bi, u dužem vremenskom razdoblju, ova tradicionalna trka trebalo da bude održana u doslovno svakom delu godine, po čemu spada u sasvim jedinstvene manifestacije u Srbiji.

Prvobitno organizovana kao ulična trka, od 2017. godine održava se na novom Atletskom stadionu u Novom Pazaru, jednom od najvećih i najlepših u zemlji.

Učešće u Ramazanskoj trci uzimaju sportisti i rekreativci iz čitave Srbije, a u budućnosti se razmatra i uključivanje takmičara iz regiona, čime bi manifestacija trebalo da dobije i međunarodni karakter.

Ramazanska trka obuhvata takmičenja u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji, u trkama na 3000, 2000, 1500 i 800 metara, kao i takmičenja za mlađe kategorije.

Višestruki pobednici Ramazanske trke bili su novopazarski olimpijci i državni rekorderi Amela Terzić i Elzan Bibić, koji je ujedno rekorder i po broju pobeda ostvarenih tokom poslednjih godina.

Za sve ljubitelje sporta i rekreativnog trčanja u ovom delu Srbije, Ramazanska trka je uz Beogradski maraton jedan od glavnih događaja u godini. Kada se tome doda i bogata turistička ponuda novopazarskog kraja, razloga za posetu ovom gradu ima na pretek.

running-1245640_1920

Ovogodišnje, 23. po redu, izdanje Ramazanske trke će, biće održano 31. marta. Više informacija o prijavama za učešće u ovogodišnjoj Trci može se naći u lokalnim štampanim i elektronskim medijima, odnosno na sajtovima organizatora.