Slaninijada u Kačarevu | Turistički kalendar Srbije

Slaninijada je međunarodna gastronomska manifestacija koja se svake godine krajem februara održava u selu Kačarevu, nedaleko od Pančeva.

Kako i samo ime ukazuje, slanina je glavni povod okupljanja, ali ne treba zanemariti ni ostale sušene i dimljene mesne specijalitete kojih u Kačarevu tokom februara ima na pretek. Meštani ovog sela stoga sa ponosom ističu da je Kačarevo najmasnije selo na svetu.

U centru sela se tokom poslednjeg vikenda u februaru postavi više od 300 tezgi, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, na kojima se osim mesnih mogu naći i drugi tradicionalni proizvodi. Osim slanine od domaće jorkšir svinje ili mangulice, najviše pažnje privlače vrući čvarci.

Tokom četiri dana održavanja manifestacije u Kačarevu se okupi i do 10 000 posetilaca, među kojima ima i onih koji dolaze čak iz Kine, Francuske, Italije, Rusije i zemalja iz regiona.

Kačarevo je multietničko selo u južnom Banatu u kome je mešavinom različitih običaja i kuhinja stvorena tradicija pripremanja slanine jedinstvenog ukusa. Kako kažu, za specifičnost kačarevske slanine važan faktor je i košava, koja doprinosi njenom karakterističnom sušenju.

Tradicija pravljenja slanine u ovim krajevima u vezi je sa pripremom sezonskih poljskih radova, koji su nezamislivi bez slanine. Štaviše, paori će često reći da ih je slanina održala.

Poput turijske Kobasicijade, i ova manifestacija nastala je u kafani. Tako je sredinom januara 1988. godine, tokom uobičajene zimske dokolice, u roku od dve nedelje organizovano prvo takmičenje za najbolju slaninu u Kačarevu. Osim zabave, cilj je bila i interakcija i povezivanje različitih etničkih zajednica ovih prostora, koji su delili tradiciju pravljenja ovog delikatesa.

Takmičenje za najbolju domaću slaninu podrazumeva izložbu autentične domaće slanine, pravljene za sopstvene potrebe, a ne za prodaju. Sastavni deo manifestacije je i Zlatni čvarak - takmičenje u topljenju slanine, odnosno Zlatni kotlić - takmičenje za najbolji svinjski paprikaš.

Dvodnevnu manifestaciju upotpunjuju i lokalne domaćice koje služe tradicionalna „zaboravljena“ jela, spremljena po bakinim receptima.

Možda i najzabavniji deo manifestacije je trka za prasićima pod sloganom „Uhvati me ako možeš“, kada posetilac dobija prase na poklon, ukoliko ga prvi stigne.

Ulazak Srbije u proces pregovora sa Evropskom unijom početkom 2000-ih, značio je i početak primene nekih od evropskih zakona, a jedna od njih je zabrana javnog svinjokolja. Tada je i Slaninijada doživela određene promene, pa se zato u poslednje dve decenije izlažu samo mesni proizvodi, bez učešća publike u pripremi. Ipak, pripreme za Slaninijadu i dalje počinju mesecima unapred, obično od decembra, kada se u Srbiji tradicionalno obavlja svinjokolj.

Da je Slaninijada mnogo više od izložbe slanine potvrdio je vajar Ratko Vulanović koji je još 1991. godine napravio prvu skulpturu od slanine u obliku satare, visoku 16 metara i tešku nestvarnih 5 tona. Bila je to prvi spomenik od slanine u svetu u svetu, ali ne i poslednji. Umetnik je narednih godina pravio različite oblike od ovog specijaliteta, među kojima je čak bila i kuća.

bacon-4686353_1920

Ovogodišnja Slaninijada u Kačarevu, trebalo bi da bude održana od 16. do 19. fenruara.