Mud(r)ijada u Lunjevici | Turistički kalendar Srbije

Mud(r)ijada je jedinstvena gastronomska manifestacija u svetu, koja se od 2004. godine svakog leta (sa izuzetkom 2020. godine) održava u selu Lunjevica, kod Gornjeg Milanovca.

Radi se o nezvaničnom svetskom prvenstvu u pripremanju jela od belih bubrega najrazličitijih životinja, specijaliteta za koje mnogi tvrde da, osim što predstavlja gurmanski delikates, ima i afrodizijačka svojstva.

Specifičnost ove lokalne manifestacije učinila je da se za kratko vreme za nju pročuje i daleko izvan granica Srbije, pa već nekoliko godina unazad u omalenu Lunjevicu svraćaju gosti sa svih svetskih meridijana. Idejni tvorac i pokretač ovog jedinstvenog takmičenja je Ljubomir Erović, Milanovčanin zahvaljujući kome se ovo malo šumadijsko selo našlo na gastronomskoj mapi sveta.

Mud(r)ijada u Lunjevici (FOTO: Jovana Erović)

Dvodnevna manifestacija tokom prvog dana obično dočekuje ekipe i takmičare u takozvanom Mud(r)ističkom kampu, pripremajući ih za takozvani mud(r)oboj ili takmičenje u pripremanju gulaša i ostalih jela od životinjskih testisa, koje sledi sutradan. Do sada su se u kotlićima, pored uobičajenih svinjskih i goveđih, krčkali i beli bubrezi petlova, magaraca, nojeva i kengura.

Nezavisni žiri sačinjen od iskusnih gurmana vrlo pažljivo ocenjuje izgled i ukus svakog pripremljenog jela, a pobednik takmičenja, osim satisfakcije i priznanja za umešnost u kulinarstvu, dobija i prenosni pehar – drvenu statuu muškarca sa erekcijom.

Po proglašenju pobednika, kao što to obično biva, sledi večernji muzički program. I u ovom segmentu se Mud(r)ijada izdvaja jer, za razliku od brojnih sličnih svetkovina koju najčešće prate folk melodije, ova manifestacija neguje rokenrol kulturu.

mudrijada-2017-1
Pripremanje belih bubrega (FOTO: Jovana Erović)

Osim samih belih bubrega, zaštitni znak Mud(r)ijade je i nadaleko poznata šljivovica ovih krajeva, koja se za ovu priliku pakuje u posebno dizajniranu ambalažu, pod nazivom Mud(r)ovača.

Entuzijazam i spontanost organizatora, uz šaljiv karakter ove manifestacije i autentičnost koju u današnje vreme nije lako postići, čine Mud(r)ijadu sve popularnijom svetkovinom iz godine u godinu.

U njenu organizaciju su se vremenom uključile i Turistička organizacija Gornjeg Milanovca, lokalna preduzeća i organizacije, pa se očekuje da sa godinama ova manifestacije samo nastavi da raste.

Ovogodišnja, 19. po redu, Mud(r)ijada održaće se 1. i 2. septembra. Više informacija o učešću i samoj manifestaciji može se neći na zvaničnom sajtu Mud(r)ijade i lokalnim medijima.