Viteški megdan u Lazarevom gradu | Turistički kalendar Srbije

Viteški megdan u Lazarevom gradu je tradicionalna trodnevna manifestacija u organizaciji Grada Kruševca i lokalne turističke organizacije, koja se svake godine uoči Vidovdana održava među zidinama Arheološkog parka Lazarev grad, u Kruševcu.

Cilj manifestacije je da održi sećanje na srednjovekovnu epohu i život na dvoru kneza Lazara, u vreme kada je Kruševac bio prestonica Srbije.

Osim viteškog megdana, za posetioce se, u trodnevnom programu, svake godine organizuje i izložba suvenira i starih zanata, viteški dečiji karneval i srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici.

FOTO: Turistička organizacija grada Kruševca

Na Viteškom megdanu koplja simbolično ukrštaju brojna viteška udruženja iz zemlje i inostranstva na posebno organizovanim streličarskim turnirima i viteškim prikaznim borbama.

Za najmlađe posetioce, orgnizatori pripremaju viteške dečije radionice i nadmetanja, dok suvenire i proizvode iz radionica starih zanata predstavljaju Udruženja i slobodni umetnici.

Na svečanom otvaranju festivala, prvog dana, vitezovi najčešće izvode počasni defile pred publikom, dok je muzički deo festivala raznovrstan, bogat i prilagođen srednjovekovnom ambijentu Lazarevog grada.

Centralni događaj manifestacije je „Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici”, koje se odvija poslednjeg poslednjeg dana festivala. U pratnji vitezova i dama, uz srednjovekovne crkvene običaje, trpezu i muziku, parovi ostvaruju svoje venčanje iz bajke.

Istog dana, u večernjim časovima je manifestacija „Viteški dečiji karneval“ kojom se festival tradicionalno zatvara.

5
FOTO: Turistička organizacija grada Kruševca

Ovogodišnje izdanje Viteškog megdana planirano je za period od 9. do 11. juna.

Više informacija o organizaciji možete dobiti putem sredstava javnog informisanja ili na sajtu Turističke organizacije Kruševca.