Nišville | Turistički kalendar Srbije

Nišville je prestižni međunarodni džez festival koji se od 1995. godine, svakog avgusta održava na Niškoj tvrđavi.

Ova višednevna manifestacija visoko je cenjena u muzičkom svetu i daleko izvan granica Srbije. Osim što neguje tradicionalne džez tonove, Nišville je poznat i kao festival koji veoma uspešno fuzioniše ovaj, izvorno američki, muzički pravac sa etno muzikom različitih delova sveta, pogotovo onom koja dolazi sa Balkana.

Kao takav, ima veoma autentičnu i vernu publiku i predstavlja najposećeniji džez festival u regionu i čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Festival se odvija na više bina ili stejdževa u okviru niške tvrđave, na kojima svake godine nastupa veliki broj domaćih i stranih džez umetnika, među kojima i brojna svetski priznata imena.

Osim muzičkih nastupa i koncerata, program Nišville-a je veoma raznovrstan. Svake godine organizuju se i besplatne radionice za najmlađe ljubitelje džez muzike, na kojima predavanja drže eminentni džez muzičari iz Srbije i regiona. Uz to, festival organizuje i promotivne nastupe mladih džez orkestara i bendova, dok na tzv. Movie Stage-u posetioci svakodnevno mogu uživati u gledanju filmova sa džez tematikom.

Već nekoliko godina, jedna od najvećih atrakcija festivala je Nišville džez muzej, prvi u Srbiji i tek drugi u Evropi. U njemu su izloženi brojni eksponati i lični predmeti mnogobrojnih izvođača koji su nastupali tokom svih ovih godina. Posebno mesto u Muzeju pripao je Šabanu Bajramoviću, krunisanom kralju romske muzike i jednom od muzičara najzaslužnijih za svetsku afirmaciju ovog sjajnog festivala.

Nishville
Niška tvrđava tokom Nišville festivala (FOTO: Nikola Igračev)

Ovogodišnji Nišville održaće se od 5. do 14. avgusta. Na čak 10 bina nastupiće neki od trenutno najpopularnijih svetskih džez izvođača, a kompletan program i satnicu festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.