Nišville | Turistički kalendar Srbije

  • Nikola Igračev
  • 1 min
  • 5. avgust 2021.
  • Vodič

Nišville je prestižni međunarodni džez festival koji se od 1995. godine, svakog avgusta održava na Niškoj tvrđavi.

Ova višednevna manifestacija visoko je cenjena u muzičkom svetu i daleko izvan granica Srbije. Osim što neguje tradicionalne džez tonove, Nišville je poznat i kao festival koji veoma uspešno fuzioniše ovaj, izvorno američki, muzički pravac sa etno muzikom različitih delova sveta, pogotovo onom koja dolazi sa Balkana.

Kao takav, ima veoma autentičnu i vernu publiku i predstavlja najposećeniji džez festival u regionu i čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Festival se odvija na više bina ili stejdževa u okviru niške tvrđave, na kojima svake godine nastupa veliki broj domaćih i stranih džez umetnika, među kojima i brojna svetski priznata imena.

Osim muzičkih nastupa i koncerata, program Nišville-a je veoma raznovrstan. Svake godine organizuju se i besplatne radionice za najmlađe ljubitelje džez muzike, na kojima predavanja drže eminentni džez muzičari iz Srbije i regiona. Uz to, festival organizuje i promotivne nastupe mladih džez orkestara i bendova, dok na tzv. Movie Stage-u posetioci svakodnevno mogu uživati u gledanju filmova sa džez tematikom.

Već nekoliko godina, jedna od najvećih atrakcija festivala je Nišville džez muzej, prvi u Srbiji i tek drugi u Evropi. U njemu su izloženi brojni eksponati i lični predmeti mnogobrojnih izvođača koji su nastupali tokom svih ovih godina. Posebno mesto u Muzeju pripao je Šabanu Bajramoviću, krunisanom kralju romske muzike i jednom od muzičara najzaslužnijih za svetsku afirmaciju ovog sjajnog festivala.

Ovogodišnji Nišville održaće se od 6. do 15. avgusta. Na čak 10 bina nastupiće neki od trenutno najpopularnijih svetskih džez izvođača, a kompletan program i satnicu festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

Tagovi

Kategorije: