Buregdžijada u Nišu | Turistički kalendar Srbije

Buregdžijada je turističko-gastronomska manifestacija koja se održava sredinom avgusta u Nišu. Ovaj događaj posvećen je spremanju ovog tradicionalnog jela, ali u njemu učestvuju i gosti iz drugih balkanskih zemalja u kojima je burek omiljeni doručak.

Nišlije sa ponosom tvrde da je prvi burek napravljen u ovom gradu i to 1498. godine, te je to bio povod da se ova viševekovna tradicija 2003. godine ovekoveči manifestacijom. Buregdžijada je učinila da niški burek bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda, kada je dostigao prečnik preko dva metra i težinu od oko 100 kilograma. Ovaj rekord se godinama unazad ponavlja, pa je džinovski burek pokraj Nišave postao nezaobilazan.

Tokom četiri dana, koliko ova manifestacija traje, na Keju pokraj Oficirskog doma okupe se gurmani koji uživaju u ukusu džinovskog bureka. Tako je 2019. godine nekoliko stotina posetilaca ovaj ogromni burek pojela za nepunih pola sata. Tada je prvi put bio pravljen od čvaraka, kojih je utrošeno oko 30 kilograma, uz 50 kilograma brašna I 20 kilograma masti.

Pita-burek
Tradicionalni burek sa sirom (FOTO: iStock)

Osim da udovolje posetiocima, pekari se tih dana trude I da udovolje žiriju koji odlučuje o pobedniku u pripremi najboljeg bureka. Možda najzanimljivije takmičenje je ono u kome pekari odmeravaju svoje umeće u bacanju i razvlačenju testa za kore.

Tradicionalno se u ovom gradu burek pravi sa mesom ili sirom, ali iz godine u godinu pridodaju se i novi ukusi. Tako je ponudu obogatio slatki burek sa različitim dodacima poput krema i banana. Međutim, kada je reč o slatkom bureku, najviše pažnje privlači grčka bugaca sa kremom od vanile, posuta cimetom ili šećerom u prahu.

Burek se u Nišu priprema od malih nogu, pa je tako najmlađi učesnik ove manifestacije imaosvega 11 godina. Kako mladi Novak Stevanović objašnjava, potrebno je mašću podmazati podlogu na kojoj će se razvlačiti testo, ali važno je i da se ono spretnim rukama okreće u vazduhu, kako bi dobilo potrebnu debljinu. Nakon toga, testo se filuje željenim sastojkom, a potom sledi pečenje.

Osim tezgi sa burekom i drugim specijalitetima, postavljaju se stolovi, kako bi posetioci mogli da predahnu i na pravi način uživaju u tradicionalnim ukusima. S obzirom na to da mnogi vole da burek zaliju jogurtom, među izlagačima su i mlekare.

Dani bureka privlače domaće i strane posetioce, za koje je obezbeđen I kulturno-zabavni program. Tokom večernjih časova nastupaju kulturno-umetnička društva. Organizator Buregdžijade je Unija pekara, uz podršku Grada Niša, Turističke organizacije Niša i drugih institucija.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju Buregdžijade može se saznati putem sredstava javnog informisanja.