Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu | Turistički kalendar Srbije

Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu je manifestacija posvećena verovatno najpoznatijem lokalnom brendu. Ovaj gastronomski događaj održava se svake godine u prvoj polovini oktobra i ispraćen je bogatim kulturno – umetničkim programom, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i kolubarskom keju.

Ova gastronomska manifestacija smatra se jednom od najoriginalnijih u Srbiji, jer ako drugih proizvoda i ima u celom svetu - „duvan“ čvarci se samo ovde prave.

Reč je o manifestaciji novijeg datuma, koja je nastala sa ciljem da promoviše autentičan proizvod valjevskog kraja. Prvi izdanje Festivala održano je na Miholjdan, 12. oktobra 2006. godine i bilo je promotivnog karaktera. Tada je na Festivalu učešće uzelo tek 12 mesara iz Valjeva, koji su pokraj Kolubare iscedili oko dve tone svinjske masti, dobivši oko 300 kilograma duvan čvaraka, a zatim ih podelili posetiocima.

Idejni tvorac i organizator festivala je gospodin Slaven Batočanin, valjevski mesar koji je ovu manifestaciju zaštitio i autorskim pravima, a same „duvan“ čvarke registrovao kao tradicionalni specijalitet Zapadne Srbije.

Valjevčani su izuzetno ponosni na čvarke koji se i danas pripremaju po receptu starom 200 godina. Kažu da je tajna dobrih „duvan“ čvaraka u njihovom dugom kuvanju, nakon čega se prže, a potom i cede kroz lanenu tkaninu, uglavnom drvenom presom, napravljenom upravo za tu svrhu.

Za pripremu, kažu, treba šest do osam sati. Osim svinjske masti, koja je glavni sastojak, za „duvan“ čvarke dodaje se voda, ali i komadi mesa. Ukus je specifičan, a izgledom podsećaju na sečeni duvan, odakle i potiče njihov naziv.

Učesnici Festivala ljubazno misle i na gurmane različitih veroispovesti pa se na Festivalu, osim klasičnih svinjskih, mogu probati i čvarci od govedine, odnosno goveđe masti.

Duvan_cvarci
Vlaknasti duvan čvarci

Centralno dešavanje Festivala je takmičenje u pravljenju „duvan“ čvaraka, ali najposećeniji je ipak onaj prodajno – izložbeni, gde se osim čvaraka i mesnih prerađevina mogu naći i drugi domaći proizvodi poput meda, vina, rakije, suvenira i rukotvorina od drveta.

Poslednjih godina na Festivalu „duvan“ čvaraka učestvuje oko 90 ekipa, dok izlagača obično bude i znatno više. Događaj traje dva dana i najčešće se odigrava tokom drugog vikenda u oktobru. Obuhvata i niz pratećih sadržaja poput koncerata, izložbi i organizovanih turističkih tura.

Na Festivalu 2018. godine, prvi put su predstavljeni i takozvani „šoder“ čvarci, koji su naročito poznati u Sremu. Znatno masniji od duvan čvaraka, zbog svoje velike popularnosti „zaslužili“ su poseban dan na valjevskom festivalu. Od tada se prvog dana dan organizuje i takmičenje u njihovom topljenju.

Posećenost Festivala je, prema proceni organizatora, 2018. godine bila rekordna i iznosila je približno 100 000 posetilaca. Izlagači procenjuju da se tokom Festivala „duvan“ čvaraka proda i do nekoliko desetina tona različitog delikatesa i svinjske masti.

Ovogodišnje izdanje Festivala duvan čvaraka trebalo bi da se održi 8. i 9. oktobra. Više informacija može se dobiti na zvaničnoj internet stranici Festivala i lokalnim medijima.