Narodni muzej u Zrenjaninu | Muzeji Srbije

Narodni muzej u Zrenjaninu posvećen je zaštiti i očuvanju kulturne baštine Srednjeg Banata.

Municipijalni odbor osniva muzej 1906. godine pod nazivom Muzej Torontalske županije, međutim ova ustanova kulture počinje sa radom tek pet godina kasnije.

U okviru muzejskog fonda čuva se više od 33 000 eksponata, a predmeti su razvrstani u pet odeljenja. Kulturno nasleđe Srednjeg Banata predstavljeno je kroz Stalnu muzejsku postavku koju čine sledeće celine:

  • Prirodnjačka
  • Arheološka
  • Etnološka
  • Istorijska
  • Umetnička

Umetnička celina Stalne postavke podeljena je na likovnu i primenjenu umetnost. Zbirku primenjene umetnosti čine porcelnaski, stakleni i metalni predmeti, predmeti od fajansa i delovi stilskog nameštaja.

Posebno je interesantna Soba istorije sporta koja je deo istorijskog odeljenja. Osim starije i novije istorije, postavku čine i originalni istorijski dokumenti, trodimenzionalni predmeti i fotografije. Posetioce najviše privlače primerci mačeva iz 11. i 12. veka, pečati, hladno i vatreno oružje iz 18. i 19. veka, kao i originalna zastava Torontalske županije.

Dioramski prikaz živog sveta sa prostora Banata i trodimenzionalna postavka fosilnih ostataka predstavljaju prirodnjačku zbirku. Arheološka zbirka zrenjaninskog muzeja jedna je od najbogatijih zbirki u Srbiji, a prati razdoblje od praistorije, pa sve do srednjeg veka.

Narodni muzej u Zrenjaninu

Kroz etnološko odeljenje predstavljen je enterijer gostinskih soba koje potiču iz 19. i 20. veka. U pitanju su srpska, mađarska, rumunska i slovačka soba, kao i srpska kuhinja iz tog perioda. U ovom delu muzeja prikazani su zemljoradnički, stočarski i drugi zanatlijski predmeti, kao i nošnja koju nose narodi na prostoru Srednjeg Banata. Etnološko odeljenje jasno prikazuje međusobni uticaj različitih kultura na prostoru Vojvodine.

Narodni muzej u Zrenjaninu privlači pažnju javnosti zbog nekoliko važnih zbirki poput:

  • zbirke vatrenog i hladnog oružja
  • likovne zbirke najznačajnijih slika iz 18. i 19. veka
  • zbirke kapa zlatara
  • zbirke praistorijskog i srednjovekovnog nakita
  • zbirke ptica

Stručna muzejska biblioteka sadrži više od 5 000 knjiga, a tematske izložbe organizuju se u prizemlju zgrade i to u Salonu, Malom salonu i Holu.

Nekada zgrada Finansijske palate, a danas Narodni muzej važan je spomenik kulture i pod zaštitom je države, a od 1966. godine nalazi se na istoj adresi.

Izložbeni saloni Narodnog muzeja otvoreni su radnim danima od 9h do 13:30h i od 14h do 19:30h, subotom od 9h do 13h. Stalna postavka za javnost je dostupna radnim danima od 8:30h do 19h, a subotom do 8:30h do 12:30h.

Za posetioce sa prostora Srednjobanatskog okruga ulaz u Narodni muzej je besplatan. Cena karte za odrasel iznosi 150 dinara, dok za decu ulaz košta 100 dinara.