Zavičajni muzej u Priboju | Muzeji Srbije

Zavičajni muzej u Priboju nalazi se u starem delu grada, na Brijegu u kući ugledne trgovačke porodice Stevovića.

Osnovan je 1990. godine, a deo muzeja kompeksnog tipa koji ima zavičajni karakter smešten je i na Zelencu u kući Jevđevića.

Spomenik narodnog graditeljstva u centru stare čaršije i danas ima autentičan izgled. Muzej sadrži oko 2 500 eksponata, a pojedini predmeti stari su čak sedam milenijuma. Kameni batovi, čekići, oruđe i nakit prvih kopača privlače posebnu pažnju javnosti.

Osim kamenih alatki, oruđa od kosti, nakita od gvožđa, bronze i ćilibara, muzejska zbirka prikazuje i svakodnevni i duhovni život više civilizacija i naroda koji su se na ovim prostorima susretali i ukrštali.

Zavičajni muzej u Priboju (FOTO: Dimitar Ikonomov)

Rad Muzeja organizovan je kroz biblioteku stručne literature, atelje, konzervatorsku radionicu i nekoliko odeljenja:

  • Etnografsko
  • Istorijsko
  • Umetničko
  • Arheološko odeljenje

Muzejski prostor u starom delu grada čini dve celine. Arheološko i umetničko odeljenje, galerija, amfiteatar i lapidarijum smešteni su u dve kuće Stevovića sa dvorištem, a etnografsko i istorijsko odeljenje sa bibliotekom i konzervatorskom radionicom smešteno je u kući Jevđevića sa pomoćnim objektom.

Stalnu postavku čine četiri tematske celine:

  • Jarmovački rudari
  • Život i delo Vujice Jevđević
  • Danilo Lazović;
  • Varoška moda u Priboju – fotografije, nošnja i garderoba pribojske gospode i dama s kraja 19. veka
Tragom jarmovačkih rudara

Iako se odnosi na jarmovačke rudare, ova tematska celina u okviru Stalne postavke je uglavnom vezana za period gvozdenog doba. Njoj pripadaju primerci raznovrsnog i mešovito izrađenog nakita, opreme i oružja, a zbirka primitivnih i vrednih rudarskih alatki ima naročitu vrednost. Eksponati sa naselja jarmovačkih rudara su izuzetno zanimljivi, jer su pravljeni od rečnog kamena, odnosno od oblutaka koji je u to doba bio jedini tvrdi materijal. U Muzeju se čuva oko četrdesetak takvih alatki.

Legat sa galerijom Nadežde Nade Vitorović funkcioniše kao posebna celina pri umetičkom odeljenju, dok legat profesora dr Vujice Jevđevića sa Gradskom kućom postoji pri etnografskom odeljenju.

Profesor dr Vujica Jevđević Zavičajnom muzeju poklanja svoju kuću na Zelencu koja datira s kraja 19. veka i ona postaje deo Stalne etnografske postavke. Zahvaljujući njegovoj novčanoj donaciji, kuća dobija nekadašnji izgled. Ovo je jedna od najstarijih građevina u Priboju i sastoji se iz dva dela. U prizemlju je bila smeštena kafana, a na spratu prostor za stanovanje. U nju su rado dolazili trgovci iz Nove Varoši. Danas predstavlja važan spomenik kulture, pod zaštitom je države i podseća na svetski priznatog naučnika koji je slavu stekao u Americi.

Za Pribojce i sve ljubitelje kulturnog i istorijskog nasleđa ulaz u Zavičajni muzej je besplatan, a radno vreme je od 8 do 15 časova.