Muzej nauke i tehnike | Muzeji Srbije

Muzej nauke i tehnike nalazi se u Beogradu i štiti i čuva od zaborava naučnu i tehničku baštinu naše zemlje. 

Na inicijativu akademika Aleksandra Despića, Srpske akademije nauka i umetnosti i uz podršku 12 privrednih organizacija, Muzej je osnovan 1989. godine, a zgrada nekadašnje dorćolske termocentrale dodeljena mu je 2005. godine.

Muzejski fond broji više od 20 000 ekponata, a u svojoj bogatoj biblioteci ima stara i retka izdanja.

Reč je o ustanovi kulture koja je od nacionalnog značaja.

Muzej nauke i tehnike
Muzej nauke i tehnike (FOTO: Nanabaka CC BY-SA 4.0)

Muzeju nauke i tehnike pripada pet Stalnih postavki:

 • Čovek i tehnika
 • Galerija igračaka
 • Naučna igraonica
 • Medicina u Srbiji kroz vekove
 • Muzej banjskog lečenja

U okviru postavke Čovek i tehnika izloženo je više od 400 eksponata, a postavka prati kako se nekada živelo i radilo u našoj zemlji, ali i tehnološki razvoj i uticaj tehnologije na ljude. Ima četiri celine:

 • Čovek i tehnika
 • Mera i broj
 • Komunikacija
 • Točak-mašina-motor

Posetioci u ovom delu Muzeja mogu da se informišu o elektrifikaciji u Srbiji, starim tehnologijama, parnim brodovima, prvim kompjuterima domaće proizvodnje, itd.

U prizemlju Muzeja nauke i tehnike nalazi se Galerija igračaka i namenjena je najmlađim posetiocima. Sastoji se iz dve celine, a to su:

 • Dečiji muzej
 • Muzej igračaka

U Galeriji igračaka izloženo je više od 150 eksponata koji datiraju iz vremena od 1920. do 1970. godine. Među njima se izdvajaju drvene igračke, muzičke kutije, plišane igračke, automobili, lutke, model železničke stanice i parne mašine.

Uz interaktivne eksponate posetioci se upoznaju sa Naučnom igraonicom u Muzeju. Ideja je da se publika neposredno suoči sa naučnim izazovima, jer se kroz eksperimentisanje i otkrivanje najbolje promoviše nauka. Znatiželjni posetioci mogu da provere osećaj za ravnotežu ili da osete snagu sile centrifuge, a fenomene iz fizike, biologije, matematike, logike i astronomije na zabavan način približavaju upravo interaktivni eksponati.

Iako pripada Muzeju nauke i tehnike, posebno odeljenje predstavlja postavka Medicina u Srbiji kroz vekove i nalazi se u nekadašnjoj beogradskoj bolnici, današnjoj zgradi Srpskog lekarskog društva. Patološki preparati, skeletni ostaci, medicinski aparati i drugi uređaji izloženi su u zgradi koja se danas nalazi u ulici Džordža Vašingtona 19 u Beogradu. Više o tome zašto je 19. vek zlatno doba medicine, kako su izgledali nekadašnji hirurški predmeti, kako su se dijagnostifikovale i lečile bolesti i ko je i kada kod nas prvi uveo penicillin, posetioci mogu da saznaju posetom ovog muzejskog odeljenja. Kao najstariji muzejski predmet izdvaja se lakatna kost Kromanjonca koji je na ovim prostorima živeo pre više od sedam milenijuma.

Muzej banjskog lečenja pripada Stalnoj postavci Muzeja nauke i tehnike i nalazi se u Vrnjačkoj banji. Sadrži više od 180 predmeta i prikazuje tradiciju banjskog lečenja u Srbiju dugu skoro 150 godina. Dokumenta, fotografije, razglednice, iskustva lekara, pacijenata i gostiju najbolje svedoče o principima lečenja i terapijskim tretmanima.

Muzej nauke i tehnike otvoren je za posetioce od utorka do nedelje od 10h do 18h. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, uz mogućnost popusta za grupne posete i povlašćene kategorije stanovništva.