Apoteka na stepenicama | Muzeji Srbije

Apoteka na stepenicama u Vršcu je najstarija gradska apoteka, jedno od najreprezentativnijih gradskih zdanja i zasigurno jedna od najvećih turističkih atrakcija Vršca.

Njen prvobitni naziv je „Apoteka kod spasitelja“ ili „Kod Salvadora“, a od samog otvaranja 1784. godine, pa sve do 1971. radila je kao apoteka, a onda postaje prostor za izložbe.

Prva vršačka apoteka je izgrađena u baroknom stilu i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Izgrađena je u klasicističkom stilu. Od sedamdesetih godina 20. veka ovaj objekat je u okviru Gradskog muzeja i sadrži nekoliko postavki:

· Istorija zdravstvene kulture

· Sećanje na Paju Jovanovića

· „Arheologija, paleolit, neolit i srednji vek“

· „Medalje iz 18. i 19. veka“

Apoteka na stepenicama (FOTO: Irena Cvetić)

U „oficini“, tačnije prvoj prostoriji izloženi su vaga, kasa, stojnice, zvono na ulazu i skoro čitav inventar iz druge polovine 18. stoleća. U drugoj prostoriji prikazana je istorija zdravstvene kulture. Ventuze za izvlaćenje krvi, apotekarski avani, stetoskopi, prese za pravljenje lekova, ali i slike starih apoteka u Vršcu prikazane su u drugoj prostoriji. Tavan čine dva nivoa i na njemu su se pripremali lekovi i čajevi, ali i sušilo lekovito bilje.

U okviru Apoteke nalazi se spomen-zbirka posvećena Paji Jovanoviću, a posebno se izdvaja „Vršački triptihon“ čuvenog slikara. Reč je o umetničkom delu koje je 1896. godine dobilo nagradu na Milenijumskoj izložbi u glavnom gradu Mađarske. U ovom delu muzeja izložene su Jovanovićeve slike koje je umetnik poklonio gradu.

b
FOTO: Gradski muzej Vršac

Prvi deo triptihona prikazuje pijacu na gradskom trgu, lokalno stanovništvo i zgradu opštine sa istaknutim prozorom. U drugom delu prikazana je berba grožđa i Kula iz 15. veka, a treći deo predstavlja žetvu. Posetioci imaju priliku da vide i druga slikareva poznata dela, kao što su „Borba petlova“, „Kićenje neveste“, ali i portret kralja Aleksandra, Laze Dunđerskog i Uroša Džinića. Lični predmeti, Povelja počasnom građaninu, portret Rudolfa Svobode i Auto Portret samo su deo eksponata koji su publici dostupni u ovom vršačkom muzeju.

Arheološku postavku čine najstarija oruđa za rad sačuvana na ovim prostorima koja potiču iz vremena od pre 25 000 godina pre naše ere. Grnčarski predmeti, nakit, tragovi Huna, Dačana, Kelta i Rimljana svedoče o tradiciji, kulturi Vršana.

Danas poznata kao „Apoteka na stepenicama“ ova ustanova dobila je taj naziv upravo po stepeništu koje je naknadno dozidano na zapadnu fasadu zgrade. Njeni prvi vlasnici bili su poreklom iz Nemačke, a poslednji vlasnik apoteke bio je polubrat Paje Jovanovića.

Za posetioce Muzej je otvoren od utorka do petka od 10 do 16 časova, vikendom 10 - 17h. Cena ulaznice iznosi 150 dinara, dok za povlašćene kategorije stanovništva ulaz iznosi simboličnih 100 dinara.