Zlatna bućka Đerdapa | Turistički kalendar Srbije

  • Maja Popović
  • 3 min
  • 16. avgust 2022.
  • Vodič

Zlatna bućka Đerdapa je tradicionalna sportsko – ribolovačka manifestacija, koja se svake godine, najčešće tokom druge nedelje avgusta, održava u Tekiji – seocetu smeštenom na obali Dunava, u blizini Kladova.

Od 1984. godine, tokom dva dana trajanja manifestacije, Tekija okuplja ljubitelje sportskog i privrednog ribolova iz cele zemlje, ali i radoznale posetioce i turiste. Centralni događaj je Zlatna bućka, takmičenje u ribarenju pomoću bućke – drevne naprave koja udaranjem o površinu vode proizvodi specifičan zvuk koji privlači somove.

Osim ribolova ovom neobičnom tehnikom, organizuje se i nadmetanje u pecanju na plovak, namenjeno manje iskusnim ribolovcima, kao i dečiji karneval za najmlađe.

Razume se da gotovo nijedna manifestacija u Srbiji ne može proći bez dobre tradicionalne „klope“, pa je i tokom Zlatne bućke nezaobilazno takmičenje u pripremi riblje čorbe. Dok Dunavom tih dana odjekuje zvuk bućkanja, Đerdapskom klisurom se širi miris riblje čorbe i ribljih specijaliteta.

Današnja Tekija je malo ribarsko selo, nastalo nakon izgradnje đerdapske brane 60-ih godina prošlog veka, kada je staro istoimeno selo potopljeno, a novo formirano na većoj nadmorskoj visini. Ovo malo naselje u Đerdapskoj klisuri poznato je i po antičkim tragovima koje su za sobom ostavili Rimljani, ali je njen zaštitni znak i pored svega - bućka.

Ravnomernim udaranjem o površinu vode alasi izazivaju specifičan zvuk koji pokreće somove. Moglo bi se reći da zvuk ovog neobičnog ribolovačkog oruđa (izrađenog najčešće od drveta) zapravo nervira somove, koji iz dubina Đerdapskog jezera tada radoznalo kreću prema površini, nakon čega ih vešti ribolovci hvataju i munjevitom brzinom izvlače u svoje čamce.

Prema predanju, ova tehnika ribarenja izrodila se sasvim spontano i nenamerno. Vojnici koji su ručavali iz manjerke, prilikom pranja ovog posuđa u Dunavu proizvodili su zvuk za koji se ispostavilo da iritira soma i izvlači ga na površinu. Lokalci su tako shvatili da bi im slična naprava u budućnosti mogla pomoći u ribarenju i nastala je bućka.

Kako domaćini kažu, uz veštinu, znanje i sreću, ovde se mogu uloviti i somovi od po 60 i više kilograma. Lokalne legende kažu da se u potopljenim kućama stare Tekije kriju kapitalni primerci najveće slatkovodne ribe u Evropi, koji su toliko teški i veliki da ih je nemoguće izvući na površinu. Ipak, za uspešno korišćenje bućke potrebno je mnogo treniranja, jer onaj ko ne ume da je koristi na pravi način, obično izazove kontra efekat i rastera ribu.

catfish-4659601_1920

I dok se lov na soma obavlja isključivo sa čamca koji slobodno pluta po vodi, Pionirski kup predstavlja takmičenje u pecanju na plovak i odvija se sa obale. Učešće u ovom nadmetanju uzimaju obično deca do 14 godina.

Zlatna bućka se, po običaju, završava koncertom nekog od poznatih srpskih pevača.

Popularnosti ove lepe i jedinstvene manifestacije doprinosi i činjenica da se ona odvija u samom Nacionalnom parku Đerdap, jednom od najlepših lokaliteta u Evropi, gde su posetiocima na raspolaganju i mnogobrojne turističke atrakcije Đerdapa i okoline.

Ovogodišnje izdanje Zlatne bućke planirano je za 19 i 20. avgust. Više informacija o Zlatnoj bućki Đerdapa možete saznati na zvaničnoj internet stranici ove manifestacije.

Tagovi

Kategorije: